دست دلالان کوتاه شد

کانال تلگرامی «از نفت چه خبر؟» در یادداشتی نوشت: مدیران و فعالان صنعت نفت به خوبی می‌دانند که دستاورد مهم برجام، در همین صنعت رقم خورده است. جایی که دیگر نیاز نیست برای خرید تجهیزات موردنیاز، دست به دامن دلالان شویم و کالاها را به چند برابر قیمت با خواری وارد کشور کنیم.

علیرضا زاکانی رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم که در انتخابات مجلس دهم، در رتبه‌ای بهتر از سی و نهم قرار نگرفت، همچنان از قول مردم سخن می گوید و گویی هنوز هم خود را نماینده مردمی می‌داند که به او رأی نداده‌اند! او در سالگرد اجرای برجام برای خود کنفرانس خبری برگزار کرده و با تندترین جملات ممکن به انتقاد از دولت و برجام پرداخته تا به مردم نشان دهد برجام دستاوردی نداشته است. او چند بار در سخنان خود آمریکا را کدخدا توصیف کرد و در جایی گفت که رویکرد این دولت همان مذاکره با کدخدا بود و در جایی دیگر هم مدعی شد امروز هیچ مستند دقیق و چارچوب‌ حقوقی که کدخدا را مکلف به تعهدات خود کند از برجام دریافت نمی‌کنیم. او در حالی آمریکا را کدخدا می‌نامد که حسن روحانی رییس جمهور در مبارزات انتخاباتی خود نیز پاسخ کسانی را که مدعی بودند او آمریکا را کدخدا می‌داند داده بود و گفته بود که آمریکا برای اروپایی‌ها نقش کدخدا را دارد و ما بهتر است با کدخدای آنها مذاکره کنیم. اما آقای زاکانی و همفکرانش که دستشان خالی مانده، همچنان نام کدخدا را مطرح می‌کنند!

زاکانی مدعی شده محصول و خروجی برجام امروز یک هواپیمای ایرباس 321 به ایران است و بعد هم مدعی شده که کارخانه‌های داخلی ما رو به تعطیلی رفته اما با خرید هواپیما برای بویینگ ۱۰۰ هزار شغل ایجاد شده است. در حالیکه اولاً هواپیمایی که خریداری شده از ایرباس فرانسه است، نه بویینگ آمریکا و ثانیاً همفکران آقای زاکانی همچنان مدعی هستند که هواپیماهایی که ایران خریده، هواپیماهای مرجوعی است! پس چگونه با خرید هواپیمای مرجوعی، شغل ایجاد می‌شود؟!

بعد هم دولت را متهم کرده‌اند که از سر نیاز با غرب مذاکره کرده و در سوالی عوام پسندانه پرسیده میزان موجودی جیب مردم چه تغییری در این یکسال کرده است؟ می‌شود آمار سازی کرد اما جیب خالی مردم را چه می‌شود کرد؟ گویی اقای زاکانی، نه فقط آمارهای داخلی، بلکه آمارهای بین المللی را هم آمارسازی می‌داند. حال بگذریم از اینکه در دورانی که تورم و نقدینگی سر به فلک کشیده بود و رشد اقتصادی منفی شده بود، آقایان سکوت کرده بودند و صرفاً نگاه می‌کردند.

این‌ها را گفتیم تا به نفت برسیم. آقای زاکانی که خود را متخصص کرسنت می‌داند و بارها درباره نفت اظهارنظر کرده، این بار در سالگرد اجرای برجام درباره نفت سکوت کرده و سخنی نگفته است. شاید چون دیگر جای سخنی برای آقای زاکانی و همفکرانشان درباره موفقیت‌های نفتی ایران در پسابرجام نمانده است. تولید و صادرات نفت ایران در پسابرجام افزایش یافته و حتی در توافق اوپک برای کاهش تولید، ایران تنها کشوری بود که از کاهش تولید در سال ۲۰۱۷ مستثنی شد. بر خلاف آنچه آقای زاکانی مدعی شده، دستاورد برجام ایران نه فقط یک فروند هواپیما، بلکه افزایش تولید و صادرات نفت و لغو بندهای دست و پاگیر تحریم از پیکر صنعت نفت ایران بوده است.

او مدعی شده برجام دستاوردی نداشته، اما دستاورد برجام را در صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی می‌توان با تمام وجود احساس کرد. آقای زاکانی برای درک بهتر دستاورد برجام یک سفر باید به جزیره خارک داشته باشد تا با چشم ببیند روزی دو سه تا کشتی به اسکله بسته و باز می‌شوند و نفت بارگیری می‌کنند، از طرفی سهولت در دسترسی به تجهیزات صنعت نفت با قیمت منطقی و آسان شدن فرآیند دریافت پول فروش نفت و محصولات پتروشیمی نیز از دستاوردهای روشن و آشکار برجام است که به قول رییس جمهور عینک‌ها را باید عوض کرد. زمانی که چندان هم دور نیست، تجهیزات و کالاهای موردنیاز صنعت نفت به خلیج فارس می‌رسید اما راه خود را به سوی دوبی و شارجه کج می‌کرد تا به بهانه دور زدن تحریم‌ها میلیون‌ها دلار پول اضافه بگیرند و تجهیزات را به ایران تحویل دهند. آن هم نه تجهیزات اصل، بلکه کالاها و تجهیزات تقلبی یا در خوشبینانه ترین حالت، نامناسب. بابک زنجانی تنها کسی نبود که در دوره تحریم، نفت را برد و پولش را نیاورد. دلالان ریز و درشت در همین ایران و شیخ نشین های خلیج فارس، کالاها و تجهیزات موردنیاز صنعت نفت را به چند برابر قیمت به ما فروختند و پول بیت المال هزینه کالاهای تقلبی و بی کیفیت و البته دهها برابر گرانتر شد. اما آن زمان کسی به فکر جیب مردم نبود.

مدیران و فعالان صنعت نفت به خوبی می‌دانند که دستاورد مهم برجام، در همین صنعت رقم خورده است. جایی که دیگر نیاز نیست برای خرید تجهیزات موردنیاز، دست به دامن دلالان شویم و کالاها را به چند برابر قیمت با خواری وارد کشور کنیم. برجام، عزت را به صنعت نفت ایران بازگرداند و طبیعی است که امثال آقای زاکانی چشم خود را به روی آن ببندند و در قبال این دستاورد سکوت کنند. وظیفه آنها این است که دستاوردهای برجام را کوچک جلوه دهند و کوچک جلوه دادن دستاورد برجام در نفت، غیرممکن است. پس از کنار آن می‌گذرند. همان گونه که از کنار میلیاردها دلار خسارت تحریم به ملت ایران بی تفاوت گذشتند.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن