گینه، قطب جدید نفت جهان

پروین فغفوری، خبرنگار بین الملل انرژی امروز

گینه، کشوری کوچک و انگلیسی زبان، نظر بسیاری از بزرگ ترین شرکت های نفت جهان را به خود جلب کرده و پیش بینی می شود به یکی از تولیدکنندگان برترنفتی نیمکره غربی جهان تبدیل شود.

طی هفته های اخیر، حفاری های موفقیت آمیزی توسط شرکت های اکسون موبیل و هس در چاه های اکتشافی آب های عمیق انجام گرفته که نویدبخش وجود یکی از غنی ترین منابع نفت و گاز در بستر آب های ساحلی گینه بوده است.

به گزارش خبرنگار بین الملل انرژی امروز، طبق بررسی های انجام گرفته توسط کارشناسان، میزان ذخایر یکی از میادین فراساحلی منطقه – لیزا – که تخمین زده شده است بالغ بر 1.4 میلیارد بشکه نفت و گاز طبیعی داشته باشد، با میزان ذخایر برخی از میادین بزرگ آمریکای جنوبی برابری می کند.

به گزارش مقامات این کشور که در مجاورت ونزوئلا واقع شده و جمعیتی کمتر از یک میلیون نفر را در خود جای داده است، تمامی نفت تولیدشده از مناطق اکتشافی که احتمالا عملیات اجرایی آنها از 2020 آغاز خواهد شد، به خارج از کشور صادر خواهد شد.

گزارشات مرتبط با اکتشافات جدید تنها چند روز پس از اعلام تصمیم دولت گینه مبنی بر ساخت مرکز پردازش خدمات نفتی 500 میلیون دلاری در جزیره Crab – که سرمایه ای هنگفت برای یکی از فقیرترین کشورهای منطقه محسوب می شود – اعلام شد.

 برآوردهای اولیه کارشناسان حاکی از آن است که میزان نفت قابل استحصال گینه بالغ بر چهار میلیارد بشکه بوده که ارزش آن بیش از 200 میلیارد دلار خواهد بود. اما این کشور فقیر که در حال حاضر قادر به  تولید حداقل میزان انرژی است به شدت نیازمند خطوط لوله و سایر زیرساخت های لازم برای تولید و صادرات نفت و گاز می باشد.

از سوی دیگر، اکتشافات جدید بیانگر این موضوع است که آمریکای جنوبی به زودی به عرضه کننده عمده نفت در بازارهای جهانی تبدیل خواهد شد.

اما باید درنظر داشت که هم اکنون، برزیل و کلمبیا نیز در زمره تولیدکنندگان منطقه قرار دارند و آرژانتین نیز از سه شنبه گذشته و با اعلام تعهد شورون و چند شرکت بین المللی دیگر مبنی بر سرمایه گذاری حداقل 5 میلیارد دلار در منابع نفت شیل پاتاگونیا تا پایان سال، گام بزرگی به سوی تبدیل شن به یکی از مراکز عرضه انرژی برداشه است.  

با توجه به قدیمی شدن و کاهش ذخایر میادین نفتی اکسون موبیل در سرتاسر جهان و بلوکه شدن منافع جدید این شرکت در روسیه به واسطه تحریم های آمریکا، اکتشافات جدید در گینه از اهمیت قابل توجهی برای شرکت برخوردار است؛ زیرا می تواند اندوخته مالی قابل توجهی برای اکسون موبیل درپی داشته باشد.

پیشتر، رکس تیلرسون، مدیرعامل پیشین شرکت اکسون موبیل، قصد داشت به گینه سفر کند تا در زمینه چگونگی روند اجرای عملیات اجرایی پروژه های اکتشافی با رییس جمهور این کشور دیداری داشته باشد، اما به دنبال انتخاب شدن وی برای تصدیگری پست وزارت امور خارجه، این سفر کنسل شد.

اما کشور گینه برای شرکت هس، که نسبت به اکسون موبیل از ذخایر بسیار کمتری برخوردار است، گزینه چشمگیرتر و دستاورد بسیار بزرگی به شمار می رود.

مقامات شرکت، بودجه اختصاص یافته به اکتشاف و تولید در سال 2017 را بالغ بر 2.25 میلیارد دلار اعلام کرده اند که نسبت به 2016 از رشد 18 درصدی برخوردار است. در حدود 475 میلیون دلار بودجه صرف توسعه میادین نفتی کشف شده در گینه خواهد شد.

هنوز شرکت اکسون گزارشی مبنی بر بودجه اختصاص یافته به توسعه پروژه های اکتشافی در گینه منتشر نکرده است، اما طبق برآوردهای کارشناسان، این مبلغ در حدود 500 میلیون دلار خوهد بود.

این شرکت تاکنون پنج چاه نفتی در گینه حفاری کرده که فقط یکی از آنها خشک بوده است.

علاوه بر آن، مقامات شرکت اکسون موبیل بر این موضوع تاکید داشته اند که با وجود نزدیکی میادین Liza و Paraya، ذخایر آنها کاملا از یکدیکر جدا بوده و هنوز هم میادین بیشتر و با مقیاس وسیعتر در مناطق ناشناخته و کشف نشده آب های فراساحلی گینه وجود دارد.

تاکنون شرکت­های نفتی دو میدان از بیست میدان نفتی فراساحلی که گفته می شود در این منطقه جای گرفته است را شناسایی کرده اند و برخی از آنها در بستر آب هایی واقع شده است که ونزوئلا ادعای مالکیت آنها را دارد.

برخی از تحلیلگران ظرفیت منابع نفتی گینه را با آنگولا، یکی از اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت‌‌ (اوپک) مقایسه کرده‌اند که پس از نیجریه دومین تولیدکننده بزرگ نفت منطقه جنوب صحرای بزرگ آفریقا به شمار می آید.

فعالیت های اکتشافی رو به رشد در گینه بخشی از روند جهانی بهبود تدریجی صنعت نفت محسوب می شود که به واسطه سقوط قیمت نفت متوقف شده بود.

قیمت نفت پس از افزایش قابل توجه و رسیدن به قیمت بشکه ای بیش از 100 دلار در سال‌های اخیر، یک سال پیش به زیر 30 دلار سقوط کرد و در حال حاضر بیش از 50 دلار محاسبه می شود.

انتظار می رود پس از تجربه کاهش شدید در سال 2016، امسال سرمایه گذاری‌ها در زمینه اکتشاف و تولید سه درصد افزایش یابد و به حدود 450 میلیارد دلار برسد.

اما با توجه به پیشرفت‌های تکنولوژیکی و کاهش هزینه‌های تولید در سال‌های اخیر، این احتمال نیز وجود دارد که با هزینه پایین‌تر، نفت بیشتری تولید شود.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن