گازی که صادر نمی‌شود

خط لوله انتقال گاز ایران به عراق در روز سه شنبه پنجم بهمن ماه سال ۱۳۹۵ رسما راه اندازی شد ولی تزریق گاز به این خط لوله فعلا انجام نمی‌شود. قرارداد اولیه برای انتقال گاز ایران به عراق سه سال قبل امضا شده بود ولی ناتوانی عراق در تامین منابع مالی برای خرید گاز ایران طبق ارقام توافق شده در قرارداد باعث تاخیر در  اجرای این توافق شده است.

به گزارش خبرنگار بین الملل انرژی امروز،  ایران آمادگی تزریق گاز به این خط لوله را دارد ولی طرف عراقی برای وارد کردن و خرید گازطبیعی از ایران آمادگی لازم را ندارد و مهمترین مساله برای طرف عراقی ناتوانی این کشور در گشایش اعتبار اسنادی است.

 اعتبار اسنادی  نامه‌ای است که از طرف بانک کشور خریدار گازطبیعی به  ایران داده می‌شود و بانک تضمین می‌کند که پرداخت وجه برای خرید کالای طرف مذاکره توسط  خریدار در زمان تحویل کالا و مطابق مبلغ مورد توافق صورت می‌گیرد.

 این خط لوله بخشی از ششمین خط لوله انتقال گاز ایران به عراق است که امروز رسما راه‌اندازی می‌شود و ساخت ۶۰۰ کیلومتر باقی مانده از این خط لوله همچنان ادامه دارد. ولی با وجود راه اندازی این خط لوله، صادرات گاز ایران به عراق به این زودی از سر گرفته نخواهد شد.

معاون وزیر نفت ایران در بخش روابط بین‌الملل می‌گوید تا زمانی‌که  مشکلات بانکی به طور کامل برطرف نشود امکان تزریق گازطبیعی به این خط لوله وجود نخواهد داشت. البته برخی از منابع خبری مساله تامین امنیت خط لوله و سطح بالای فعالیت‌های تروریستی در اطراف خطوط انتقال نفت و گاز توسط داعش را هم یک  مساله مهم می‌دانند.

 این شبکه خطوط لوله برای انتقال گاز از ایران به عراق و سپس به سوریه است. بررسی‌ها نشان می‌دهد شبکه خطوط لوله ملی ظرفیت حمل ۱۱۰ میلیون مترمکعب گازطبیعی در هر روز به  عراق  و سوریه را دارد.

توافق اولیه برای ساخت این خط لوله در سال ۲۰۰۹  انجام شد و قرار بود در سال ۲۰۱۳ به بهره‌برداری برسد ولی به دلیل مسایل امنیتی و نا توانی عراق در تامین منابع مالی مورد نیاز برای خرید گاز ایران به تاخیر افتاد. طبق توافق‌های جدید ایران روزانه ۲۰ تا ۲۵ میلیون مترمکعب گازطبیعی به عراق صادر خواهد کرد که قرار است در مرحله اول صادرات روزانه گاز ۷ میلیون مترمکعب باشد و تا انتهای دوره ۲۱ ماهه پیش‌بینی‌شده به حداکثر میزان مورد توافق برسد. 

قرارداد اولیه برای انتقال گاز ایران به بصره عراق در سال ۲۰۱۵ امضا شد و طبق این قرارداد ایران موظف شد تا در فصل سرما ۲۵ میلیون مترمکعب و در فصل گرما ۳۵ میلیون مترمکعب گازطبیعی به عراق صادر کند. در نتیجه این قرارداد کل حجم صادراتی گاز ایران به عراق از این خط لوله به ۱۰ میلیارد مترمکعب می‌رسد .

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن