تولیدبرق از جریان آب در شبکه توزیع شهری
مجری طرح فشارشکن نرم در شرکت مادر تخصصی توانیر گفت: تولید برق از جریان ثقلی آب موجود در خطوط لوله شبکه توزیع آب شهری با ساخت میکروتوربین فشارشکن نرم میسر شده است.
به گزارش خبرنگار حوزه توسعه پایدار انرژی امروز، مجتبی طحانی، مجری طرح فشارشکن نرم در شرکت مادر تخصصی توانیر، با اشاره به آزمون موفقیت آمیز میکروتوربین فشارشکن نرم در آزمایشگاه مرجع تست توربینهای برقآبی میکرو در موسسه تحقیقات آب در ماههای گذشته، افزود: این میکروتوربین قرار است به زودی به عنوان یک فشار شکن نرم در شرکت آب و فاضلاب منطقه 3 شهر تهران در شبکه آبرسانی محله گیشا نصب شود. به گفته وی، این نوع میکروتوربینها برای نخستین بار در کشور طراحی و ساخته شده است که میتواند از فشار ایجاد شده در اثر جریان ثقلی آب در خطوط لوله شبکه توزیع آب شهری برق تولید کند. طحانی تصریح کرد: توان تولید میکروتوربین ساخته شده نزدیک به 18 کیلووات است، اما امکان ساخت آن برای توانهای بالاتر تا یک مگاوات در خطوط لوله بزرگتر وجود دارد.
بروکراسی اداری مانع اجرای طرح است
عضو هیات علمی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: با نصب این میکروتوربینها علاوه بر کنترل بهتر فشار داخل لولههای آبرسانی شهری و افزایش طول عمر تجهیزات موجود در شبکه توزیع آب، میتوان برق تولیدی را نیز به شبکه سراسری تزریق کرد. وی یادآوری کرد: نزدیک به 650 ایستگاه فشارشکن متعارف در شهر تهران وجود دارد که در صورت نصب فشارشکن نرم، ظرفیت تولیدی حدود 80 مگاوات برق وجود دارد. طحانی تاکید کرد: انجام این مهم گامی در راستای تولید پراکنده برق است که در مباحث پدافند غیرعامل نیز مورد تاکید است، اما اجرای آن با وجود بروکراسی اداری مسکوت مانده است. سیستم تولید پراکنده نیروگاههایی کوچک با ظرفیتهای بین 15 کیلووات تا 25 مگاوات برای شارژ ایستگاههای نزدیک به محل مصرف و تامین نیازهای شبکه و بار مورد استفاده قرار میگیرد که این نیروگاهها را با علامت اختصاری دی.جی (DG) نمایش میدهند. پیشتر هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی گفته بود، در سالهای آینده سهم تولید انرژی نیروگاههای کوچک مقیاس در سبد تولید انرژی به حدود سه هزار مگاوات افزایش مییابد که در این زمینه، فضای موثرتر برای سرمایه گذاران علاقهمند به این عرصه فراهم شده است. فلاحتیان اضافه کرده بود، مجموع ظرفیت کنونی نیروگاههای نصب شده DG، CHP و کوچک مقیاس به بیش از 700 مگاوات رسیده است.انتظار میرود طی سالهای آینده سهم تولید انرژی نیروگاههای کوچک مقیاس در سبد تولید انرژی به حدود سه هزار مگاوات برسد که در این زمینه، فضای کسب و کار و حضور موثرتر سرمایه گذاران علاقه مند به این عرصه فراهم شده است. معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی خاطرنشان کرده بود، خرید برق نیروگاههای کوچک از سرمایه گذاران در یک دوره پنج ساله به تدریج انجام میشود و پس از آن، سرمایه گذاران میتوانند برق تولیدی خود را با نرخهایی مناسب در بازار برق بفروش رسانند. علاقه مندان می توانند با سرمایه گذاری در حد یک مگاوات نیز وارد عرصه تولید برق شوند و برق تولیدی آنها نیز به صورت تضمینی خریداری میشود تا ریسکی متوجه فعالیت آنها نشود.