آیا چین به تعهدات زیست محیطی خود پایبند می ماند؟
در سال 2016 میلادی چین عنوان بزرگترین سرمایهگذار در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر بود. این کشور برای حل مشکل آلودگی هوا اقدام به احداث مزارع خورشیدی و مزارع بادی زیادی کرد و ساخت نیروگاههای هستهای را در دستور کار خود قرار داد.
به گزارش خبرنگار بینالملل انرژی امروز، در نتیجه پیشرفتهای تکنولوژیکی هزینه تولید برق خورشیدی در دنیا طی یک دهه اخیر کاهش زیادی پیدا کرده است و به همین دلیل چین سرمایهگذاری در تولید برق خورشیدی را افزایش داده است.
این کشور در نظر دارد تا سال 2020 تولید برق خورشیدی را به 110 گیگا وات و تولید برق بادی را به 210 گیگا وات برساند. اما این پایان کار برای انرژیهای تجدیدپذیر در چین نیست؛ زیرا این کشور پرجمعیت و پهناور آسیایی در نظر دارد تا «سال 2030 میلادی سهم انرژی تولیدشده با استفاده از منابع تجدیدپذیر را به 20 درصد افزایش دهد».
طبق برنامه اعلام شده توسط وزارت انرژی کشور چین، تا انتهای دهه حاضر میلادی سرمایهگذاری در تولید منابع انرژی تجدیدپذیر در این کشور آ به 360 میلیارد دلار میرسد. انجام این سرمایهگذاری زمینه را برای ایجاد 13 میلیون فرصت شغلی در چین فراهم میکند و از حجم گازهای آلاینده در این کشور 20 درصد میکاهد.
ترامپ تهدیدی برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در چین
«آمیت رانن» پژوهشگر موسسه مطالعات انرژیهای خورشیدی در دانشگاه جورج واشنگتن میگوید:سرمایهگذاریهای چین در زمینه افزایش تولید برق خورشیدی چشمگیر است و این کشور میتواند کمک بزرگی در جهت کاهش بحرانهای زیستمحیطی در دنیا باشد. ولی تمام این سرمایهگذاریها حاصل سالها تلاش دولت اوباما در زمینه مسایل زیستمحیطی و انتخاب چین به عنوان کشور پیشگام در اصلاح الگوی مصرف انرژیهای فسیلی بود.
حال که ترامپ در کاخ سفید روی کار آمده و سیاستهای خصمانهای در مقابل چین دارد، نمیتوان در مورد تداوم اجرای این سیاستها در چین چندان امیدوار بود و یا در مورد رشد با سرعت های پیش بینی شده در گذشته با اطمینان صحبت کرد.
ضمن اینکه ترامپ درنظر دارد از پیمانهای جهانی در زمینه محیط زیست خارج شود که مهمترین آنها «پیمان پاریس» است .تحلیلگران انتظار دارند «سیاست نادرست ترامپ در برابر تعهدهای بینالمللی در زمینه محیط زیست تاثیرات بسیار مخربی روی اقتصاد دنیا خواهد داشت و میتواند تلاشهای هشت ساله دولت اوباما را از بین ببرد».
گاردین در این زمینه نوشت: ما شاهد این هستیم که ترامپ به میراث دولت اوباما پشت پا میزند، حال سوال این جاست که چرا رییسجمهوری کشور چین باید به تعهدات قبلی خود در سطح بینالملل پایبند باشد؟ او هم میتواند در مورد اولویت چین در سیاستگذاریها صحبت کند و جنگی سرد را با امریکا آغاز کند.
گاردین در ادامه نوشت:به نظر میرسد روی کار آمدن ترامپ به معنای آغاز دوره بیتعهدی به پیمانها و موافقتنامههای بینالمللی در زمینه محیط زیست در دنیا است؛ زیرا نه تعهدات قدیمی ارزشی دارد و نه امریکا تمایلی برای مشارکت در حل مسایل بین الملل کنونی دارد.
این روزنامه ترامپ را آغازگر دوره بیثباتی برای اقتصاد دنیا میداند و میراث او را تنش و بحران در بازار انرژی و اقتصاد و روابط بینالملل بیان میکند.