عیدی 4 میلیون بشکه‌ای نفت در پایان سال

کاردر گفت: اکنون نیز پتانسیل تولید 4میلیون بشکه نفت خام در روز وجود دارد، اما چون برخی تاسیسات نمک‌زدایی هنوز وارد مدار نشده است؛ ایران برای حفظ کیفیت نفت خام تولیدی خود دست به افزایش تولید نزده و در پایان سال با وارد مدار شدن این تاسیسات، تولید نفت خام ایران به 4میلیون بشکه در روز خواهد رسید.

نادی صبوری در روزنامه «تعادل» نوشت:

ایران در ماه‌های آخر قبل از آغاز دور جدید مذاکرات هسته‌یی، با تهدیدی جدی دست و پنجه نرم می‌کرد. صادرات نفت خام به چیزی کمتر از یک‌میلیون بشکه در روز رسیده بود و مشتریان ایران نیز در حال همراهی با برنامه کاهش 20 درصدی واردات نفت از ایران بودند. وضعیتی که ترجمان آن دریافت فقط غذا و دارو برای فروش روزانه حداکثر 450 هزار بشکه نفت خام از سوی ایران به حساب می‌آمد. این وضعیت همه را نگران کرده بود.

حالا اما علی کاردر مدیرعامل شرکت ملی نفت از رسیدن تولید نفت خام ایران به 4 میلیون بشکه در روز تا پایان سال 1395 خبر می‌دهد. تولیدی که بالغ بر 2 میلیون و 300هزار بشکه آن صادر خواهد شد. صادراتی بیش از «پنج» برابر سقفی که پیش از برجام، ایران حق فروش آن را داشت. این خبر یکی از مهم‌ترین مسائل طرح شده در نشست خبری روز گذشته مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بود. البته باز هم پای تحریم امریکا و تاثیر آن بر صنعت نفت ایران به میان آمده است، اتفاقی که طبق صحبت‌های علی کاردر هنوز بر رفتار شرکت‌های نفتی اثری نگذاشته اما ایران از شرکت‌های اروپایی خواسته موضع خود را در این زمینه به صورت واحد و شفاف بیان کنند.

علی کاردر، کسی که یکی از مسلط‌ترین چهره‌ها در حوزه نفت به امور مالی به حساب می‌آید؛ دیروز از چند محور مهم دیگر نیز صحبت کرد. کاردر در این نشست خبری که «تعادل» پیش از این درباره اختلاف ایران و هند بر سر نرخ تسعیر ارز در طلب نفتی ایران از هند منتشر شده بود را تایید کرده و عنوان کرد که از منظر ایران 2 میلیارد یورو از طلب نفتی هند باقی مانده است و قرار است هفته آینده کارشناسانی از هر دو کشور در این مورد مذاکره کنند.

اشاره علی کاردر به 18میلیارد دلار از درآمدهای نفتی ایران که از سوی دولت قبل در چین به قصد دریافت 3برابر وام سپرده‌گذاری شده است نیز از موضوعات مهم نشست روز گذشته بود. وامی که هنوز ایران امکان استفاده از آن را پیدا نکرده اما تا پایان یافتن زمان قرارداد آن، امکان برداشت سپرده 18 میلیارد دلاری خود را نیز ندارد. کاردر همچنین در این نشست از درآمد 2میلیارد دلاری فروش 50 میلیون بشکه میعانات گازی که روی آب نگهداری می‌شد، پس از برجام خبر داد. گزارش «تعادل» از مشروح صحبت‌های علی کاردر در این نشست را در ادامه می‌خوانید.

علی کاردر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران روز گذشته در نشستی خبری، دستاوردها و اقدامات انجام شده در این شرکت را برای خبرنگاران تشریح کرد. دستاوردهایی که اغلب به دنبال توافق ایران و غرب رخ داده‌اند.

معاون وزیر نفت که پس از رکن‌الدین جوادی و در یکی از حساس‌ترین موقعیت‌های زمانی برای NIOC، سکان این شرکت را در دست گرفت در ابتدای صحبت‌های خود به فروش 50 میلیون بشکه میعانات گازی که روی آب‌ها نگهداری می‌شده، اشاره کرد.

کاردر بیان کرد که با احتساب این میزان فروش، ایران اکنون 25میلیون بشکه میعانات گازی روی آب‌ها در اختیار دارد. این مدیر باسابقه نفتی در ادامه به این مساله اشاره کرد که فارغ از درآمدزایی فروش این محموله‌ها برای ایران؛ نگهداری آنها روی آب هزینه‌هایی را به شرکت ملی نفت تحمیل می‌کردند که حالا از دوش این شرکت برداشته شده است. کاردر در پاسخ به این پرسش «تعادل» که درآمد حاصل از فروش 50میلیون بشکه میعانات برای ایران چقدر بوده است، عنوان کرد: «این محموله را به‌طور متوسط بشکه‌یی 40دلار به فروش رساندیم که معادل 2میلیارد دلار درآمد برای کشور به دنبال داشت.»

علی کاردر در ادامه آمار تولید و صادرات نفت‌خام ایران در حال حاضر را با ابتدای روی کار آمدن دولت یازدهم مقایسه کرده و عنوان کرد که مرداد سال 1392 ایران روزانه معادل 2میلیون و 650 هزار بشکه نفت خام تولید می‌کرد که از این میزان حدود یک‌میلیون بشکه در روز صادر می‌شد. مدیرعامل شرکت ملی نفت در این بخش از صحبت‌های خود گفت که صادرات نفت خام ایران در بعضی ماه‌ها حتی به زیر یک میلیون بشکه نیز رسید.

مدیرعامل شرکت ملی نفت در ادامه این بخش از صحبت‌هایش، به مطالبی اشاره کرد که تاکنون کمتر صحبتی از آن به میان آمده بود. کاردر عنوان کرد که در حالی صادرات نفت خام ایران از زمان ازسرگیری مذاکرات روی یک میلیون بشکه در روز فریز شد که تا قبل از آن در حال کاهش پلکانی 20 درصدی بود. او در این زمینه عنوان کرد: «مشتریان ما همه در حال عمل به دستورالعمل کاهش 20درصدی خرید نفت از ایران بودند؛ مسیری که انتهای آن صادرات سقف 450 هزار بشکه در ازای غذا و دارو بود.»

اکنون اما به دنبال فضای نسبتا آرامی که پس از توافق ایران و غرب برای ایران ایجاد شد، تولید نفت خام ایران به 3 میلیون 900 هزار بشکه رسیده است. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اعلام این عدد عنوان کرد که همین حالا پتانسیل تولید 4میلیون بشکه نفت خام در روز وجود دارد، اما چون برخی تاسیسات نمک‌زدایی هنوز وارد مدار نشده است؛ ایران برای حفظ کیفیت نفت خام تولیدی خود دست به افزایش تولید نزده و در پایان سال با وارد مدار شدن این تاسیسات، تولید نفت خام ایران به 4میلیون بشکه در روز خواهد رسید.

معاون وزیر نفت در ادامه عنوان کرد که اکنون در ماه دسامبر میلادی ایران به بیشترین سطح صادرات نفت خام خود دست یافته و 2 میلیون و 335 هزار بشکه در روز صادر کرده است. عددی که افزایشی یک‌میلیون و 335 هزار بشکه‌یی را نسبت به سال 1392 نشان می‌دهد. کاردر در ادامه عنوان کرد که در جمع صادرات نفت خام و میعانات گازی نیز ایران توانسته به رقم صادراتی 2 میلیون و 920 هزار بشکه در روز دست پیدا کند.

در حالی که پیش از این نیز آمار و ارقام منتشر شده از سوی رویترز بر کاهش صادرات نفت خام ایران به اروپا در ماه ژانویه تاکید داشت، معاون وزیر نفت نیز با تایید این مساله عنوان کرد که صادرات نفت خام ایران در ماه ژانویه به واسطه تعطیلی کشورهای اروپایی و پایین آوردن ذخایر نفتی این کشورها به میزان 2 میلیون و 100 هزار بشکه در روز کاهش یافته اما این امیدواری وجود دارد که آمار صادراتی ماه فوریه به 2 میلیون و 300 هزار بشکه در روز برسد.

علی کاردر در ادامه گفت که در چنین وضعیتی اگر صادرات میعانات نیز به 700 هزار بشکه در روز برسد، ایران خواهد توانست در ماه فوریه پیک صادرات مجموع نفت خام و میعانات را برابر 3 میلیون بشکه در روز داشته باشد.

در حالی که اکنون در ایران، بسیاری در انتظار برگزاری نخستین مناقصه نفتی هستند، علی کاردر با اعلام اینکه برگزاری مناقصه میدان نفتی آزادگان که قرار بود در ماه ژانویه برگزار شود به واسطه آماده‌سازی اسناد مناقصه با اندکی تاخیر و تا 15فوریه برگزار خواهد شد، عنوان کرد که اکنون اسناد برگزاری مناقصه این میدان به کمیسیون مناقصات ارسال شده است.

مدیرعامل شرکت ملی نفت در تشریح وضعیت همکاری میان نفت و دانشگاه اظهار کرد که قرار بر این شده است که در مذاکرات برای انعقاد قراردادهای نفتی با شرکت‌های خارجی، برخی استادان دانشگاه نیز حضور داشته باشند تا زمینه انتقال دانش و فناوری از همان ابتدای کار ایجاد شود.

اما همانطور که «تعادل» پیش از این در چند گزارش به این مساله اشاره کرده بود، مدل مالی هند برای توسعه میدان گازی فرزاد B هنوز مورد پذیرش شرکت ملی نفت ایران قرار نگرفته است. علی کاردر دیروز با اعلام این مساله عنوان کرد که اکنون در حال مذاکره با طرف هندی در مورد این میدان هستیم.

کاردر افزود: «مدل فنی هند مورد تایید ماست اما در زمینه مدل مالی  به‌ویژه در مورد قیمت گاز با این شرکت دچار اختلاف هستیم». مدیرعامل شرکت ملی نفت در پاسخ به این پرسش «تعادل» که آیا شرکت‌های ایرانی نیز خواستار حضور در طرح توسعه این میدان هستند، عنوان کرد: «شرکت ملی نفت به موازات مذاکره با هند، توسعه میدان فرزاد B را به پکیج‌های کوچک‌تری ازجمله حفاری تقسیم‌بندی کرده که در صورت به نتیجه نرسیدن با هند، ایران بتواند از این مجرا این میدان بسیار مهم را که به واسطه گوگرد بالا توسعه آن بسیار هزینه‌بر است، توسعه دهد.»

 تایید خبر «تعادل» درباره طلب نفتی از هند

اما اختلاف‌نظر ایران و هند فقط به میدان گازی فرزاد B خلاصه نمی‌شود؛ هندی‌ها که در جنبه‌های مالی به چک و چانه زدن‌های فراوان مشهور هستند، در زمینه پرداخت بدهی نفتی خود به ایران نیز ‌سازی مخالف با طرف ایرانی -که البته نه وزارت نفت، بلکه بانک مرکزی است- می‌نوازند. «تعادل» پیش از این در سلسله گزارش‌هایی از اختلاف 2 میلیارد یورویی ایران و هند بر سر بدهی نفتی هند به ایران خبر داده بود.

اما مقامات نفتی ایران تاکنون در این زمینه سکوت می‌کردند؛ دیروز اما علی کاردر در حالی که پاسخ پرسشی درباره روند دریافت مطالبات نفتی ایران پس از برجام را می‌داد، این مساله را تایید کرده و عنوان کرد ماجرا به توافقنامه‌یی بازمی‌گردد که در دولت قبل در زمینه رابطه روپیه و یورو بسته شده است.

 «تعادل» 11 اردیبهشت‌ماه در گزارشی نوشته بود که اختلاف‌نظر ایران و هند حجم بدهی را از 6 میلیارد دلار به 7 میلیارد و 800 میلیون دلار خواهد رساند. شرکت ملی نفت ایران اعتقاد دارد، باید نرخ یورو در حال حاضر برای این پرداخت‌ها لحاظ شود در حالی که شرکت‌های نفتی هندی معتقدند این نرخ باید با توجه به زمان بسته شدن قرارداد پرداخت شود.

هند نیز تنها عضو تیم بدعهدان در معامله با ایران نیست. همسایه شمالی این کشور نیز هنوز تعهدات خود در زمینه پرداخت وام به ایران براساس سپرده حاصل از درآمد فروش نفت ایران به این کشور را عملی نکرده است. هرچند این مساله در حوزه کاری بانک مرکزی و نه شرکت ملی نفت قرار می‌گیرد، اما مدیرعامل شرکت ملی نفت دیروز در وضعیتی مجبور به پاسخگویی در این زمینه شده و عنوان کرد: «می‌گویند رقم سپرده نفتی ایران در چین 18 میلیارد دلار است». او در ادامه عنوان کرد که این رقم رسوب به حساب نمی‌آید، اما چون ایران هنوز نتوانسته است از وامی که قرار بوده 3 برابر سپرده پرداخت شود استفاده کند، تا زمان اتمام قرارداد وام قادر به برداشت سپرده خود نیز نخواهد بود.

 ارتعاشات ترامپ برای قراردادهای ایران

مدیرعامل شرکت ملی نفت در بخشی از نشست خبری روز گذشته خود در پاسخ به پرسشی در زمینه واکنش شرکت‌های نفتی جهان به وضع تحریم‌های جدید علیه ایران عنوان کرد: «در این زمینه با شرکت‌های خارجی طرح مطلب شده است. ما از آنها به ویژه شرکت‌های اروپایی خواسته‌ایم که در تصمیمی واحد موضع خود در این زمینه را روشن کرده و اعلام کنند که تحریم‌های امریکا را فرامرزی نیز تلقی می‌کنند یا خیر». او در توصیف رفتار فعلی این شرکت‌ها در قبال ایران عنوان کرد که اکنون آنها در مسیر کاملا همراهی هستند. در گذشته و پیش از برجام این شرکت‌ها اساسا حضور پیدا نمی‌کردند. حالا اما مرتب پیگیری کرده و اظهار علاقه برای حضور در مناقصه می‌کنند.

 اعداد دقیق آقای زبیدی

نشست خبری روز گذشته با حضور کریم زبیدی، مدیر برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت نیز همراه بود. زبیدی که 6 آذرماه سال جاری و در پی تغییرات در اساسنامه و هیات‌مدیره شرکت ملی نفت، سکان برنامه‌ریزی تلفیقی را از عبدالمحمد دلپریش تحویل گرفته بود، دیروز اعداد و ارقامی جالب و دقیق از میزان ذخایر هیدروکربوری ایران به تفکیک نفت، گاز، میعانات، مایعات و ضریب برداشت در هر کدام از بخش‌ها ارائه کرد. طبق آماری که زبیدی مطرح کرد ذخایر نفت خام درجای ایران اکنون ٧١١.۵٣ میلیارد بشکه است که از این رقم 44،102 میلیارد بشکه قابل استحصال است. به این ترتیب ضریب برداشت در این حوزه معادل 24.65 درصد خواهد بود.

میزان ذخایر هیدروکربور مایع که درواقع نفت خام، میعانات و مایعات را شامل می‌شود نیز معادل 837.47 میلیارد بشکه است که اکنون 157.23 میلیارد بشکه از آن قابل استحصال بوده که نشانگر ضریب بازیافت 28.57 است. ضریبی که به نسبت ضریب بازیافت نفت خام، وضعیتی بهتر دارد.

میزان ذخایر گازی که ایران اکنون در اختیار دارد نیز معادل 55.33 تریلیون متر مکعب است که از آن میزان 33.72 تریلیون متر مکعب قابل برداشت است. عددی که ضریب بازیافت حوزه گاز را به 69.62درصد می‌رساند که نسبت به اعداد بالایی وضعیت بهتری دارد. البته لازم به ذکر است که ضریب بازیافت حوزه گاز اساسا متفاوت از حوزه هیدروکربور مایع است و از سوی دیگر نیز تجهیزات برداشت گاز در ایران از تجهیزات نفتی به‌واسطه قدمت کمتر، تازه‌تر بوده و درنتیجه وضعیت بهتری دارند.

درنهایت میزان کل ذخایر هیدروکربوری ایران اعم از نفت، گاز، میعانات و مایعات معادل 1140.20 میلیارد بشکه است. از این میزان 345.52 میلیارد بشکه قابل برداشت خواهد بود که ضریب بازیافت را در کل به 39.81 درصد می‌رساند.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن