آب هامون فقط از هیرمند تامین نمیشود
مدیرکل دفتر رودخانه های مرزی و منابع آب مشترک و نماینده وزارت نیرو در دیپلماسی آب گفت: سیاست کلی که جمهوری اسلامی ایران دارد تقویت همکاریهای منطقهای با همسایگان برای توسعه روابط دوستانه برمبنای منافع مشترک است.
به گزارش «انرژی امروز»، جبار وطن فدا در کنفرانس راهکارها و رهیافتهای تالاب هامون، بیان کرد: با چالشهای جدی در زمینه با آب مواجه هستیم و از طرفی دستاوردهای زیادی نیز داشتهایم.
وی ادامه داد: در شرق و غرب کشور با پدیده ریزگردها و طوفانهای شن مواجه هستیم که اثرات ثانویه این مشکلات در مباحث سیاسی، اقتصادی و اجتماعی نمود پیدا میکند.
این مقام مسوول با بیان اینکه نمیشود توقع داشت که همه نیاز تالاب هامون از دریاچه هیرمند تامین شود، تصریح کرد: رودخانههای اصلی خاش رود و فراح رود را به عنوان دو رود تاثیرگذار و بسیار مهم در این بین نمیشود نادیده گرفت و از طرفی وزن آب این دو رودخانه به اصطلاح وزن معناداری است.
وطن فدا اضافه کرد: پیام ما به دوستان مان در کشور افغانستان این است که توقع نداریم تمام آب تالاب هامون فقط از رودخانه هیرمند تامین شود بلکه انتظار داریم بخشی از حقابه تالاب هامون از خاش رود و فراح رود تامین شود.
وی در ادامه گفت: پیشینه تاریخی و ریشه های تاریخی 6 هزار ساله، نهادهای اجتماعی غنی در دو طرف افغانستان و ایران و همچنین روابط نزدیک روسای قبایل در ایران و افغانستان بعنوان یک ظرفیت غنی موجب می شود تا به موازات مناسبات سیاسی دوکشور، همکاریها توسعه بیشتری پیدا کنند.
وطن فدا با اشاره به تاریخچه قراردادهای حقوقی در خصوص رودخانه هیرمند گفت: برطبق اسناد، اولین توافق ما با افغانستان، توافق و معاهده پاریس در سال 1857 و پس از آن حکمیت گلداسمیت را در سال 1872 داشتیم، چندسال بعد در سال 1905 قرارداد مک ماهون و توافق دیگری امضا شد، در سال 1951 کمیسیون دلتا تشکیل شد که قرار شد گزارشی تهیه شود و در سال 1973 نتیجه این گزارش، منجر به قرارداد 1351 شده است.