18هزار تن مواد آلاینده گازهای همراه در هوای تنفسی خوزستانی‌ها

طبق بررسی‌های انجام گرفته، عمده انتشار آلاینده‌ها در خوزستان، فعالیت‌های صنعتی چون صنایع فولاد و فلز و از همه مهم‌تر صنایع نفت است.

به گزارش «انرژی امروز» سیروس کریمی، رییس اداره پایش اداره کل محیط زیست استان خوزستان در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه توسعه پایدار «انرژی امروز» ضمن اشاره به تاریخچه طرح آماک در استان خوزستان می‌گوید: طرح جمع‌آوری گازهای فلر، آماک، که میدان‌های آب‌تیموری، منصوری، اهواز و کوپال را در برمی‌گیرد از خرداد ماه سال 1379 آغاز شد و بایستی این طرح مدت‌ها پیش به اتمام می‌رسید.

کریمی افزود: این طرح در طی 15 سال گذشته 100 درصد به مرحله بهره‌برداری رسیده؛ اما فاز دوم محیط زیستی آن تا به امروز سرانجامی پیدا نکرده است.

به گفته رییس اداره پایش اداره کل محیط زیست استان خوزستان باراه‌اندازی طرح آماک، از سوزانده شدن 241 میلیون فوت‌مکعب گازهای ترش این میادین جلوگیری خواهد شد. گازهای ترش حاصل استخراج نفت از لایه‌های بنگستان در این مناطق هستند.

کریمی در خصوص اثرات زیست محیطی و اقتصادی طرح آماک می‌گوید: طبق بررسی‌های انجام گرفته، عمده انتشار آلاینده‌ها در خوزستان، فعالیت‌های صنعتی چون صنایع فولاد و فلز و از همه مهم‌تر صنایع نفت است.

این مقام مسوول در اداره محیط زیست استان خوزستان می‌افزاید: نفت و گاز به علت پراکندگی‌هایی که در تمام استان دارد مسوول بیش از 85 درصد آلودگی‌های محیط زیست استان در تمام جنبه‌هاست.

از سویی به گفته کریمی، سوزاندان گازهای همراه نفت در ۶۰۰۰ کیلومتر از مساحت این منطقه، بخش بزرگی از این آلایندگی را به خود اختصاص داده است.

کریمی ادامه می‌دهد: در حال حاضر سوزاندن گازهای همراه در استان خوزستان باعث ورود 18 هزار تن مواد آلاینده به هوای تنفسی مردم می‌شود. با اجرای این طرح گازهای ترش همراه نفت از طریق جمع‌آوری، آبزدایی، شیرین سازی و تبدیل آنها به گاز شیرین، علاوه بر این‌که از ورود 18 هزار تن آلایندگی به هوا جلوگیری می‌شود، گازهای حاصل صرف تامین خوراک پتروشیمی‌ها و استفاده از بقیه گاز شیرین در مصارف خانگی و شهری شده از سویی از طریق برگشت مایعات ترش تفکیکی به واحدهای بهره‌برداری نفت، باعث افزایش تولید نفت نیز خواهد شد.

طرحی در 6 هزار کیلومترمربع

این مقام مسوول در اداره پایش اداره‌کل محیط زیست استان خوزستان وسعت اجرای طرح را محدوده‌ای به وسعت ۶۰۰۰ کیلومترمربع عنوان کرده و می‌گوید: ایستگاه‌های جمع‌آوری، آبزدایی، شیرین‌سازی و خطوط انتقال تا پتروشیمی رازی، اهواز، رامهرمز و شادگان و بندر امام خمینی وسعتی برابر با ۶۰۰۰ کیلومترمربع دارند.

به گفته کریمی، آغاز راه‌اندازی طرح آماک با کنسرسیومی متشکل از دو شرکت اریتک و ایراسکو بود و در حال حاضر پس از انجام معاینات فنی و پیک رانی هوشمند و معاینه فنی خطوط لوله از اهواز تا پتروشیمی رازی، نواقصات رفع می‌شود تا گاز ترش برای خوراک پتروشیمی‌ها و گاز شیرین برای مصارف شهری مورد استفاده قرار گیرد.

بنا به اعلام کریمی، با توجه به قول‌هایی که بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت، و بیژن عالی‌پور، مدیرعامل شرکت مناطق نفت‌خیز جنوب، داده‌اند؛ این طرح تا پایان سال 1395 افتتاح خواهد شد.   

به گزارش «انرژی امروز»، آمارهای بانک جهانی می‌گوید، حجم گازهای همراه نفت که سوزانده می‌شود در پنج کشور دنیا، شامل عراق، سوریه، آمریکا، نیجریه و ایران از همه بیشتر است. تخمین زده می‌شود حدود 40 درصد گازهای همراه نفت تولیدی ایران سوزانده می‌شود. از سویی سالانه 140 میلیارد متر مکعب برابر با 384 میلیون متر مکعب در روز، گازهای همراه سوزانده می‌شوند که معادل با انتشار گاز دی‌اکسید کربن حدود 70 میلیون خودرو در جاده‌هاست.

سوزاندن این گازها، علاوه بر اتلاف شدید انرژی و آلودگی هوا، مضرات دیگری نیز دارد که از آن جمله از بین رفتن ترکیبات ارزشمندی است که در این گازهای همراه وجود دارند.

بر همین اساس از ویژگی‌های آماک، می‌توان به تامین خوراک بدون هزینه، تاثیرات مستقیم زیست‌محیطی آن و کاهش آلودگی هوا اشاره کرد. محصولات نهایی این طرح، گاز مایع خام (NGL)، گاز سبک و مایعات گازی ترش است و براساس پیش‌بینی‌های کارشناسان، نرخ بازده سرمایه‌گذاری در طرح آماک، 30 درصد است و دوره بازگشت سرمایه‌گذاری دو سال خواهد بود.

اثرات زیست محیطی طرح نیز، بهبود کیفیت هوا، آب‌های سطحی،‌زیرزمینی و خاک، حفاظت از پوشش گیاهی، حیات جانوری، رویشگاه‌ها، مناطق تحت حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست و گونه‌های در خطر انقراض، حفاظت از لایه ازن و کاهش باران‌های اسیدی و بروز وارونگی هواست.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن