توافق گازی ٢ وزیر
هر دو طرف راغب هستند؛ ایران بهعنوان کشور صادرکننده و عمان بهعنوان کشوری واردکننده. گاز، فصل مشترک گفتوگوی اخیر این دو کشور، در نهایت گویا به مذاق دو طرف شیرین نشسته. این تنها بخشی از ماجراست.ایران امیدوار است بتواند بعد از صادرات گاز به این کشور، از عمان بهعنوان کشوری «در مسیر» برای عبور گاز بهره بگیرد. برای همین هم بود که دیروز وزیر نفت ایران از احتمال صادرات گاز به امارات از خاک عمان خبر داد.
روزنامه شرق در شماره امروز گزارشی در باره تمدید توافق گازی میان ایران و عمان منتشر کردهاست، در این گزارش آمده است:
جمعبندی صادرات گاز به عمان در اوایل اسفند
بیژن زنگنه از جمعبندی صادرات گاز به عمان در اوایل اسفندماه خبر داد و گفت: ما پس از آغاز صادرات گاز به عمان میتوانیم در زمینه ترانزیت گاز به امارات از خاک این کشور هم مذاکره کنیم که این موضوع در مراحل بعدی قرار دارد و فعلا مطرح نیست. وزیر نفت در پایان نشست روز گذشته خود با وزیر نفت عمان در جمع خبرنگاران اظهار کرد: در جلسه امروز دو طرف طرحها و برنامههای خود را ارائه کردند که موجب شد مواضع ما شفاف شده و به نقاط مشترک بیشتری برای همکاری برسیم. وی افزود: با وزیر نفت عمان درخصوص دو محور وضعیت بازار نفت و شرایط صادرات گاز ایران به عمان مذاکره کردیم؛ مذاکرات خوبی بود که برای رسیدن به نقطه مطلوب باید ادامه پیدا کند.
وزیر نفت با اعلام رضایت از وضعیت فعلی بازار و تصمیمی که بین اعضای اوپک و غیراوپک برای کاهش سقف تولید گرفته شده، گفت: آماده عبور خط لوله صادرات گاز ایران به عمان از آبهای عمیق هستیم که مراحل نقشهبرداری و آمادهسازی آن باید به اتمام برسد که در این خصوص پیشبینی میکنیم نقشهبرداری در آبهای عمیق که مهمترین اقدام است تا چند ماه آینده تکمیل شود. وی افزود: در این جلسه، نمایندگانی از شرکتهای توتال، شل، کوگس، یونیپر و میتسوبیشی پیشنهادات خود را برای مشارکت احتمالی در این پروژه ارائه کردهاند که این پیشنهادات از سوی دو طرف مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
تمدید موافقتنامه صادرات گاز ایران و عمان
وزیر نفت درخصوص جزئیات توافقنامه بین دو کشور گفت: سندی را امضا کردیم که عملا موافقتنامه صادرات گاز ایران به عمان که زمانش به اتمام رسیده بود، دوباره تمدید شد.
وی ادامه داد: امیدواریم تا پایان فوریه سال ٢٠١٧ با عمانیها به جمعبندی نهایی برسیم و بتوانیم زمانبندی مشخصی را از آغاز احداث زیرساختهای تبادل گاز بین دو کشور مشخص کنیم.
زنگنه با بیان اینکه «قصد داریم در زمینه الانجی نیز با عمان همکاری کنیم»، گفت: هزینه پروژه از قبیل خطوط لوله و تمام تأسیسات جانبی تقریبا ١.٢میلیارد دلار خواهد بود که با توجه به مخالفت امارات از عبور این خط لوله از آبهای کشورش مجبور شدیم این خط لوله را از آبهای عمیق عبور دهیم که خوشبختانه اقتصاد پروژه را نیز تحتتأثیر قرار نمیدهد. وی افزود: تمام پیشنهاداتی که این شرکتها به ما ارائه کردند مورد بررسی قرار میگیرد و ما بهترین گزینه را برای احداث این خط لوله مدنظر قرار خواهیم داد. وزیر نفت خاطرنشان کرد: ما پس از آغاز صادرات گاز به عمان میتوانیم در زمینه ترانزیت گاز به امارات از خاک این کشور هم مذاکره کنیم که این موضوع در مراحل بعدی قرار دارد و فعلا مطرح نیست.
چارچوب توافق گازی ایران و عمان امضا شد
برهمیناساس، با حضور وزرای نفت ایران و عمان و همچنین نمایندگانی از شرکتهای توتال فرانسه، شل انگلیس، کوگس کرهجنوبی، میتسوبیشی ژاپن و یونیپر آلمان، چارچوب کلی توافق گازی ایران و عمان امضا شد. ظهر دیروز پس از جلسهای سهساعته بین تیم ایرانی و تیم عمانی که با حضور وزرای نفت دو کشور برگزار شد، «علیاصغر هندی»، مشاور وزیر نفت و مسئول پیگیری مطالبات وزارت از طرف هیئت ایرانی و «سیف حمد السلمانی»، مدیرکل اکتشاف و تولید نفت و گاز وزارت نفت عمان، از طرف هیئت عمانی سند چارچوب توافق گازی دو کشور را با محوریت ادامه فعالیتهای پروژه احداث خط لوله صادرات گاز ایران به عمان امضا کردند. در این جلسه، نمایندگانی از شرکتهای توتال فرانسه، شل انگلیس، کوگس کرهجنوبی، میتسوبیشی ژاپن و یونیپر آلمان حضور داشتند که این شرکتها خواهان همکاری در زمینه اجرای خط لوله گاز صادراتی ایران به عمان از زیر دریا و تأسیسات مربوطه در خاک دو کشور هستند.
همچنین در پایان این نشست مقرر شد دو طرف درخصوص زمان و نحوه آغاز احداث زیرساختهای انتقال گاز ایران به عمان به مذاکرات خود ادامه دهند تا در آیندهای نزدیک نتیجه نهایی حاصل شود.
سال استثنائی پتروشیمیها
علاوه بر مذاکرات گازی ایران و عمان، خبر دیگری هم در جریان بود. وزیر نفت در آیین بهرهبرداری از فاز ٢ پتروشیمی کارون و پتروشیمی تختجمشید، امسال را سال استثنائی صنعت پتروشیمی دانست و گفت: افزایش تولید محصولات پتروشیمی سبب ایجاد ارزش افزوده بالاتر شده و در نتیجه تأثیر مثبتی بر زندگی مردم داشته است. زنگنه به طرحهای صنعت پتروشیمی که در دولت یازدهم به بهرهبرداری رسیدهاند، اشاره و اظهار کرد: طرحهای پلیاتیلن خطی لرستان با ظرفیت ٣٣٠ هزار تن، اسید سولفوریک ارومیه با ظرفیت ۵٠ هزار تن، پلیاتیلن خطی مهاباد با ظرفیت ٣٣٠هزار تن و طرح اوره و آمونیاک شهدای مرودشت با ظرفیت ١.٨میلیون تن از طرحهای صنعت پتروشیمی هستند که امسال به بهرهبرداری رسیدند. وی با اشاره به بهرهبرداری طرح پلیاستایرن تختجمشید با ظرفیت ٨٠ هزار تن و فاز ٢ پتروشیمی کارون افزود: فاز ٢ کاویان، با ظرفیت یکمیلیون و صد هزار تن اتیلن، پلیاستایرن انتخاب با ظرفیت ٢۵٠هزار تن، پلی اتیلن سبک کردستان با ظرفیت ٣٠٠ هزار تن که تا چند روز دیگر آماده افتتاح است، فاز سه پتروشیمی پردیس با ظرفیت ١.٧میلیون تن آمونیاک و اوره و متانول کاوه با ظرفیت ٢.٣ میلیون تن به عنوان بزرگترین طرح متانول جهان از طرحهایی هستند که بهزودی به بهرهبرداری خواهند رسید. وزیر نفت، ظرفیت طرحهایی را که تا پایان دولت یازدهم اجرا میشود ٩ میلیون تن عنوان کرد و ادامه داد: با سرمایهگذاری ۵ تا ۵.۵میلیارد دلار در این طرحها، افزایش تولیدی در همین حدود خواهیم داشت. به گفته زنگنه، امسال با توجه به این میزان افزایش تولید محصولات پتروشیمی، سالی استثنائی برای صنعت پتروشیمی است. وی با بیان اینکه دو طرح به بهرهبرداری رسیده از طرحهای اقتصاد مقاومتی هستند، تصریح کرد: این طرحها از مصادیق بارز تکمیل زنجیره تولید هستند که با تبدیل خوراکهای دریافتی مختلف از واحدهای متفاوت به ارزش افزوده بالاتر، علاوه بر ایجاد قدرت برای کشور در صنایع دیگر نیز استفاده میشوند.
در عسلویه فضایی برای سرمایهگذاری نیست
وزیر نفت با اشاره به اینکه در عسلویه فضایی برای توسعه و سرمایهگذاری وجود ندارد، گفت: برای ایجاد یک جریان توسعهای، اختصاص زمینی به مساحت حدود سه هزار هکتار در ماهشهر تصویب شد. این گفته او، در حالی مطرح میشود که معاون او در امور پتروشیمی خبر از مذاکراتی با سهغول نفتی جهان برای حضور در عسلویه داده بود. زنگنه با بیان اینکه جهشی که صنعت پتروشیمی در سال ٧۶ و ٧٧ داشت و تولید محصولات صنعت از حدود یک میلیارد دلار به بالای ٢٠ میلیارد دلار رسید، باید تکرار شود، اظهار کرد: برای تحقق این هدف، ارزش محصولات پتروشیمی از چهار سال گذشته افزایشی حدود شش میلیارد دلار داشته است. وی با اشاره به اینکه تولید بخشی از میدانها با هدف تأمین خوراک پتروشیمیها از برنامههای وزارت نفت است که بررسی شده و بخشی از آن در حال اجراست، گفت: در گذشته خوراک پتروشیمیها از محصولات جانبی تولیدات میدانها بود، اما اکنون تولید از بعضی میدانها از اساس به عنوان خوراک پتروشیمیها انجام میشود. وزیر نفت واگذاری طرحهای اِنجیال به بخش خصوصی را از راهکارهای تسریع تولید خوراک پتروشیمیها و همچنین جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه نفت عنوان کرد و افزود: اِنجیال ٣١٠٠، ٣٢٠٠، ٢۴٠٠ و بیدبلند همه در برنامههای وزارت نفت برای تأمین خوراک پتروشیمیها هستند. زنگنه با اشاره به اینکه برای اجرای دو طرح بهرهبرداریشده استفاده چندانی از صندوق توسعه ملی نشده است، گفت: اجرای برجام سبب تأمین دو میلیارد دلار منابع برای بیدبلند بدون استفاده از صندوق توسعه ملی و با کمک سرمایه خارجی شد. وی با بیان اینکه اجرای طرحهای صنعت پتروشیمی سبب افزایش قدرت کشور شده است، ادامه داد: افزایش تولید محصولات پتروشیمی، سبب ایجاد ارزش افزوده بالاتر شده و در نتیجه تأثیر مثبت در زندگی مردم داشته است.