توقف طرح وزارت نیرو به دلیل نبود بودجه

درحالیکه وزارت نیرو طرح پایلوت جایگزینی لوازم خانگی فرسوده را اجرا کرده است، این طرح به دلیل نبود بودجه متوقف شد.

سال گذشته این پایلوت با مشارکت سه شرکت سازنده لوازم خانگی به منظور کاهش مصرف برق در دست اجرا بود، بانک مرکزی نیز طرح کارت کالای ایرانی را با هدف دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی به اجرا گذاشت؛ اما به گفته فعالان صنعت لوازم خانگی، این طرح نیز در فاز اول با شکست مواجه شد.

اگر وزارت نیرو، صنعت، معدن و تجارت به همراه بانک مرکزی که طرح‌هایی مشابه با اهداف متفاوت را دنبال می‌کنند، در سال گذشته دور یک میز جمع شده و به یک تصمیم مشترک دست می‌یافتند، با کنارهم‌گذاشتن منابع مالی این مجموعه‌ها، شاید نتایج بهتری عاید کشور می‌شد. مشترکان ایرانی سه‌ برابر میانگین جهانی انرژی الکتریکی مصرف می‌کنند و سرانه مصرف بخش خانگی در یک دهه گذشته، به گواه آمارهای موجود، تقریبا دو برابر شده است.

  وقتی بدانیم برق مصرف‌شده در بخش خانگی که منجر به تولید نمی‌شود، صرفا خرج روی دست کشور می‌گذارد؛ زیرا دولت باید نیروگاه‌های بیشتری برای تأمین نیازهای زمان اوج مصرف (تابستان) بسازد، به اهمیت مساله اجرای طرح‌های کاهش مصرف برق در بخش خانگی پی می‌بریم.

 بخش خانگی ایران به طور میانگین ٣٢ درصد از کل برق تولیدی در نیروگاه‌های کشور را به خود اختصاص می‌دهد. سالانه به تعداد مشترکان برق با راه‌اندازی شهرک‌های جدید و رشد جمعیت افزوده شده و میزان مصرف بخش خانگی، به‌طور تصاعدی افزایش می‌یابد.

در یک دهه گذشته، سرانه مصرف برق خانوار ایرانی تقریبا دو برابر شده است و از آنجا که به گواه آمارها، مشترکان ایرانی سه برابر میانگین جهانی برق مصرف می‌کنند، در اسراف این انرژی کوتاهی نکرده‌ایم. یکی از دلایل اتلاف برق در منازل ایرانیان، استفاده از لوازم برقی فرسوده بدون توجه به عمر مفید دستگاه و برچسب انرژی آن است. هنوز هم در منازل، یخچال‌هایی با رتبه‌های انرژی پایین یا حتی بدون برچسب انرژی که ٣٠ سال قبل از کارخانه بیرون آمده، استفاده می‌شود.

این لوازم فرسوده، مانند فروچاله‌هایی هستند که بخش زیادی از انرژی منزل را می‌بلعند و برای دولت که نسبت به تأمین برق کشور متعهد است، مشکلاتی عدیده ایجاد می‌کنند. هر سال برای تأمین نیازهای برق کشور، با سرمایه‌گذاری‌های میلیاردی، نیروگاه‌های جدید احداث می‌شود تا به نیاز مصرفی روزافزون جامعه پاسخ داده شود.

در‌حالیکه می‌شود با جایگزینی لوازم فرسوده، علاوه بر ایجاد رونق در بازار کسب‌وکار لوازم خانگی، شغل ایجاد کرد و هزینه‌های ایجاد زیرساخت جدید در صنعت برق را هم کاهش داد.

 آرش قلمی، رئیس گروه کارایی انرژی مصارف غیرمولد از دفتر ساختمان سازمان ساتبا، می‌گوید: از آنجا که یخچال- فریزر و یخچال جزء لوازم برقی‌ای هستند که در تمام سال به برق وصل‌اند، بخش عمده انرژی منازل صرف تأمین نیازهای این وسیله می‌شود. بر اساس محاسبات ما، هر فریزر سالانه ٨۶۵ کیلووات ساعت برق مصرف می‌کند. اگر این دستگاه با یک گرید مناسب تعویض شود، میزان مصرف هر فریزر به ٣٨٧ کیلووات می‌رسد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن