تاثیر جنگ تجاری ترامپ و مکزیک بر قیمت گاز طبیعی

شعله‌های جنگ تجاری که این روزها دونالد ترامپ علیه همسایه جنوبی­ اش به راه انداخته است، با مشخص شدن تدریجی عمق وابستگی‌شان به یکدیگر، آرام آرام در حال فروکش کردن است.

به گزارش خبرنگار بین الملل انرژی امروز، یکی از مهم ترین دلایل این وابستگی دوجانبه، گاز طبیعی است. سال گذشته، آمریکا بالغ بر 127.4 میلیارد فوت مکعب، تقریبا دوبرابرسال قبل، گاز طبیعی به مکزیک صادر کرد. افزایش صادرات گاز، برای تولیدکنندگان گاز شیل که به دلیل مازاد تولید، به‌شدت در تلاش بودند محصول خود را به فروش برسانند، موهبتی بسیار ذیقیمت به شمار می‌آمد.

به گزارش بلومبرگ، پیش‌بینی شده است تا 2020، تقاضا برای گاز آمریکا روزانه بالغ بر شش میلیارد فوت‌مکعب افزایش خواهد یافت، درحالیکه میانگین تقاضای روزانه برای 10 ماه نخست 2016 در حدود 3.5 میلیارد فوت مکعب بوده است. یکی از مهمترین دلایل رشد تقاضا را می‌توان مصرف بالای صنعت برق مکزیک نام برد که برای برآورده ساختن نیاز کشور، نیاز به مقادیر فراوانی از سوخت ارزان‌قیمت آمریکا دارد.

موقعیت کنونی دو کشور و وابستگی ­های دوجانبه‌شان، رهبران هر دو را به چالش کشیده است: از یک سو ترامپ به‌شدت اصرار دارد دیوار مرزی با مکزیک را بسازد و مالیات دهندگان آمریکا باید تاوان آن را بپردازند. از سوی دیگر چنین به نظر می‌رسد که پنیا نیتو، رییس‌جمهور مکزیک، تمایلی به پذیرفتن شرایط دولت آمریکا ندارد.

در عین حال، ترامپ در تلاش است خود را از پیمان نفتا (NAFTA) یا پیمان تجارت آزاد منطقه آمریکای شمالی رهایی بخشد. ترامپ پیمان نفتا را که در سال 1994 و در زمان بیل کلینتون میان کانادا، مکزیک، و آمریکا به امضا رسید بدترین پیمان طول تاریخ می‌داند.

نفتا تقریبا تمامی موانع گمرکی این سه کشور را از میان برداشته و به آنها این اجازه را می دهد که بدون پرداخت هزینه گمرکی و مالیات، میزان نامحدودی از کالاها را از مرزهایشان انتقال دهند. پیمان نفتا همچنین امکان انتقال فعالیت شرکت‌های تجاری از آمریکا به مکزیک را امکانپذیر می سازد. ترامپ بارها در سخنرانی‌های خود اظهار داشته که این پیمان باعث از دست رفتن فرصت‌های شغلی بسیار در آمریکا شده است.

به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، سخت است بگوییم کدام طرف بیشتر به دیگری نیازمند است. مکزیک برای تولید بالغ بر 60 درصد از  برق موردنیاز خود به گاز انبوه و ارزان آمریکا نیاز دارد. اگرچه مسئولان شرکت به‌شدت در تلاشند با توسعه صنعت انرژی، وابستگی خود را کاهش دهند اما انجام این آرزو احتیاج به سرمایه‌گذاری داشته و در طولانی‌مدت به تحقق می‌رسد.

در عین حال برای آمریکا، مکزیک بزرگترین بازار صادرات گاز طبیعی در 9 ماه نخست سال 2016 به شمار می‌رفت، زیرا صادرات به کانادا که دیگر واردکننده عمده گاز آمریکا محسوب می‌شود به دلیل افزایش تولید داخلی این کشور، در حدود 39 درصد کاهش داشت.

در شرایط کنونی، اگر ترامپ بخواهد علیرغم مخالفت‌های بسیار از سوی اصناف داخلی بر تصمیم خود اصرار بورزد، ممکن است مکزیک از خرید گاز امتناع ورزد، که باعث افزایش قیمت برق و تلاش برای یافتن منابع عرضه جدید خواهد شد.

از سوی دیگر، اگر آمریکا صادرات گاز به مکزیک را متوقف سازد، حجم انبوهی از مازاد تولید بلااستفاده باقی مانده، قیمت‌ها کاهش یافته و تولیدکنندگان مجبور خواهند شد برای هر یک دلاری که دریافت می‌کنند با چنگ و دندان تلاش کنند.

البته نباید این مساله مهم را نادیده گرفت که آمریکا هنوز به یک صادرکننده بالقوه گاز در عرصه بین‌المللی تبدیل نشده است. اگرچه با وجود خطوط لوله انتقال گاز که از شمال تا جنوب این کشور  گسترده شده است و ترمینال های صادرات LNG که با سرعت در حال احداث هستند، این کشور در تلاش است جایگاه خود را در میان صادرکنندگان برتر این سوخت تثبیت نماید، اما بازار با مازاد تولید مواجه است و زمان مناسبی برای رقابت با بزرگان عرصه تولید LNG به شمار نمی‌رود.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن