سوآپ نفت همچنان متوقف است ضرورت تشکیل نهاد رگولاتوری
رییس هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان نفت و گاز و پتروشیمی گفت:اتحادیه صادرکنندگان در جهت تنظیم صادرات برای رقابت سالم صادرکنندگان در بازارهای هدف و شناسایی بازارهای هدف و ارائه به صادرکنندگان در تعامل با دولت و نهادهای دیگر قدم بر میدارد.
به گزارش خبرنگار نفت و گاز «انرژی امروز»، عباسعلی اسلامی در نشست خبری که صبح امروز برگزار شد، افزود: صادرات این اتحادیه 25 درصد صادرات کل کشور را شامل میشود و سعی بر افزایش میزان صادرات کشور دارد.
اسلامی درخصوص سواپ و ترانزیت کالا اظهار کرد: سواپ اکنون متوقف است، و از موقعیت سوق الجیشی ایران در منطقه میتوان برای سوآپ و ترانزیت کالا و فراوردههای نفتی و سایر اقلام تجاری استفاده کرد، و امیدواریم پس از 8 سال وقفه به این امر توجه شود. ما به عنوان نماینده بخش خصوصی تقاضا داریم که منافع ملی در نظر گرفته شود.
سوآپ فساد ایجاد میکند!
رییس هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان نفت و گاز و پتروشیمی با اشاره به اینکه علت خاص و روشنی برای توقف سواپ وجود نداشته گفت: در زمان وزارت آقای میرکاظمی سواپ متوقف شده و هنوز تغییری در آن به وجود نیامده است.
او در پاسخ به این سؤال که چرا تاکنون اقدام و اعتراض خاصی از سوی بخش خصوصی در این مورد مطرح نشده است اظهار کرد: صحبتهایی نه به صورت خصوصی بلکه به شکل عمومی مطرح شد اما پاسخ دادند که این عمل فساد ایجاد میکند و توضیح دیگری در این خصوص داده نشد!
اسلامی تصریح کرد: ما در سیاستهای دولت دخالتی نمیکنیم، و در هیچ جهت گیری سیاسی شرکت نداریم و اساسنامه اتحادیه نیز به ما اجازه نمیدهد جهت گیری خاصی در مقابل سیاستهای دولت داشته باشیم. ما در تلاش برای حضور بیشتر بخش خصوصی در تجارت کشور بخصوص تجارت برون مرزی هستیم.
ارزش صادراتی 7 میلیارد دلاری صادرات فراوردههای نفتی
احسان باقریان، نایب رییس اتحادیه صادرکنندگان فراوردههای نفت و گاز و پتروشیمی در ادامه اظهار کرد: ارزش صادراتی برآورد شده در سال 95 هفت میلیارد دلار بوده است که 3.5 میلبارد محصولات پتروشیمی ، 1.5 میلیارد دلار محصولات هیدروکربنی و 1.2 میلیارد دلار محصولات روغنی و پارافینی بوده است و قیر نیز 800 میلیون دلار ارزش صادراتی داشته است.
او در خصوص اهداف صادراتی کشور گفت: عمده صادرات ما به کشورهای افغانستان، عراق و آسیای میانه، اروپای شرقی، آفریقا ، آمریکای جنوبی و آمریکای لاتین بوده است. حجم عمدهای از صادرات به آسیای میانه و جنوب شرقی آسیا انجام شده است.
قیر تهاتری تهدیدی برای صادرات قیر در عرصه بین المللی
باقریان خاطرنشان کرد: 5200 تن تولید قیر در کشور داریم که 3 میلیون تن صادر و 2200 تن مصرف داخلی بوده است، در حال حاضر مشکلات بسیاری سد راه صنعت قیر کشور شده است، از جمله مساله قیر تهاتری.
نایب رییس اتحادیه صادرکنندگان فراوردههای نفت و گاز و پتروشیمی در ادامه افزود: قیر تهاتری که میزان آن 4 میلیون تن در سال اعلام شده است؛ به نظر اتحادیه این عدد کارشناسی نیست، باید کاهش یابد چرا که آسیب بسیاری به صادرات قیر در عرصه بین المللی وارد میکند.
باقریان با اشاره به اینکه اتحادیه ایدههای بسیاری برای کسب بازارهای صادراتی دارد، گفت: اصلیترین خواسته اتحادیه، ایجاد نهاد رگولاتوری است و متاسفانه این امر مغفول مانده است و علی رغم اینکه ظرفیتهای لازم را پیش بینی کردهاند به سرانجام نرسیده است.
ظرفیت 17 میلیون تنی صادرات متانول کشور تا 2020
او در خصوص صادرات متانول اظهار کرد: در حال حاضر 5.5 میلیون تن ظرفیت تولید سالانه متانول را داریم، با ططرح هایی که در دست اجرا داریم تا سال آینده میتوانیم 5.5 میلیون تن دیگر افزایش داشته باشیم؛ یعنی در مجموع 11 میلیون تن میتوان برای صادرات آن در نظر گرفت.
باقریان در ادامه تصریح کرد: تا سال2020 با انجام طرحهای توسعهای ، بالغ بر 17 میلیون تن صادرات متانول خواهیم داشت.
ضرورت تشکیل نهاد رگولاتوری
نایب رییس اتحادیه صادرکنندگان فراوردههای نفت و گاز و پتروشیمی گفت: اولین مساله ای که دامن گیربازارهای صادراتی است بحث رقابت واحدهای داخلی ماست. پتروشیمیها برای اینکه بازارها را کسب کنند با توجه به حجم عرضه زیاد در بعضی موارد وارد رقابتهای مخرب میشوند برای محصولات داخلی.
او از تصمیم مجموعه پتروشیمی نفت برای تشکیل کنسرسیوم صادراتی خبر داد و گفت: تصمیم بر این است که محصولات مشابهی که تولید میشود در قالب این کنسرسیوم صادراتی، کار صادرات انجام شود، این کنسرسیوم ظرفیتی که در اتحادیه پیش بینی لازم شده است و برای همسو کردن سیاستهای تولید کنندگان داخلی قدمهای لازم را برداشته است؛ اگرچه اتحادیه معتقد است که این اقدامات قدمهای کوتاه مدتی است که عواید بلند مدتی نخواهد داشت. علاج بلند مدت نهاد ایجاد نهاد رگولاتوری است که در قالب تنظیم مقررات و تخصیص خوراک، فرمول گذاری صحیح قیمتها و نظارت و داوریها مفید خواهد بود.
با تصمیم وزیر برای خصوصی سازی، پالایشگاهها بدون متولی ماندند
او با اشاره به اینکه رگولاتوری به عللی که روشن نیست به تأخیر می افتد گفت: پس از خصوصی سازی پالایشگاهها و اعلام وزیر نفت که اظهار کرد «مسائل پالایشگاههای خصوصی به خودشان ارتباط دارد و بحث قیمت گذاری و تخصیص خوراک را از مجموعه نفت پیگیری نکنید» عملاً باعث شد پالایشگاهها بدون متولی بمانند و نابسامانیهای بسیاری به وجود آمد.
اینکه متولی برای پالایشگاهها انتخاب و یا تعریف شود فکر خوبی است، اما اینکه ظرفیت قانونی نهاد رگولاتوری برای این موضوع فعال شود فکر بهتری است که اتحادیه از آن حمایت میکند.
دولت مساله داد و ستد مالی تولیدکنندگان ایران و عراق را برطرف کند
باقریان در ادامه با اشاره به شرایط اقلیم کردستان گفت: هر تصمیمی که جمهوری اسلامی ایران در قبال اقلیم کردستان بگیرد، ما به عنوان فعال اقتصادی میپذیریم اما مجموع صادراتی که اتحادیه به اقلیم کردستان دارد حدود ۶۵ درصد صادرات را تشکیل میدهد.
او با تاکید بر اینکه اقلیم کردستان برای اتحادیه یک بازار مطلوب بود، افزود: اگر میخواهیم رویه صادراتی لطمه نبیند، باید با عزم جدی صادرات به عراق را پیگیری کنیم و دولت نیز مسئله داد و ستد مالی بین تولیدکنندگان ایران و عراق را برطرف کند.
نایب رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی در ادامه در مورد تغییر مواضع ریاستجمهوری آمریکا نیز اظهار کرد: به طور کلی هر تصمیمی برای کشور گرفته شود، اتحادیه نیز تحتالشعاع قرار میگیرد اما تجربه گذشته و تحریمهای سالهای قبل نشان میدهد که بخش خصوصی در زمان تحریم عملکرد خوبی دارد و حجم عظیمی از فرآوردههایی که امکان صادرات آنها توسط دولت وجود نداشت، توسط بخش خصوصی صادر شد. چنانچه سیاستهای آمریکا تغییر کند، نیاز به برنامهریزی جدیدی داریم اما دولت باید مانند گذشته بخش خصوصی را در کنار خودش ببیند.