رونق فعالیت حوزه بالادستی آسیا به مدد افزایش قیمت نفت

بعد از 2 سال تلاش بی وقفه برای رهایی از مشکلات مالی به دلیل کاهش قیمت نفت و عدم ثبات بازار، نشانه های مثبتی از احیای فعالیت حوزه بالادستی صنعت نفت و گاز در آسیا به چشم می خورد.  

به گزارش خبرنگار بین الملل انرژی امروز، کارشناسان حوزه بالادستی می گویند، حتی اگر شرکت های بزرگ به سرعت اقدام به سرمایه گذاری در فعالیت های اکتشافی نکنند، اما طبق رسمی دیرینه، در ابتدا به بررسی میزان قابلیت بازار و اعتبار اقتصادی پروژه های اکتشاف و توسعه پرداخته و حتی ممکن است در این میان قراردادهایی نیز منعقد شود.

توافق شرکت شل در اواخر ژانویه برای فروش 22 درصد از سهامش در میدان Bongkot تایلند به شرکت اکتشاف نفت کویت، بیانگر این نکته است که بازار از آمادگی نسبی برای عقد قرارداد آماده شده و شرکت ها تشویق شده اند که به مبادلات تجاری بپردازند.

به گفته گوردون کوان، رئیس بخش تحقیقات نفت و گاز موسسه نامورا، شرایط بد حوزه اکتشاف و تولید در آسیا سپری شده و با روند صعودی قیمت، شاهد افزایش تدریجی در سرمایه گذاری در بخش اکتشاف و تولید در آسیا، بویژه بخش فراساحلی چین، ویتنام، فیلیپین و مالزی خواهیم بود.

طبق گزارش اخیر موسسه وودمکنزی، با از رده خارج شدن ذخایری که عمر مفید آنها به پایان رسیده و صرفه اقتصادی ندارند، حوزه بالادستی نفت آسیا – اقیانوس آرام بالغ بر 40 میلیارد دلار فرصت سرمایه گذاری در 2017 در اختیار خواهد داشت.

به گفته ریچارد لورنتز، مدیر بخش توسعه تجارت حوزه بالادستی نفت و گاز شرکت کریس انرژی، کاهش فعالیت در حوزه بالادستی منطقه جنوب شرقی آسیا که از زمان رکود قیمت نفت شاهدش بودیم، خاتمه یافته است. هم اکنون شرکت ها در حال بررسی میزان اعتبار و قابلیت پروژه های توسعه و اکتشاف هستند تا بتوانند در مورد چگونگی سرمایه گذاری در این بخش تصمیم گیری نمایند.

تجارت محتاطانه

در ژانویه، اندونزی گزارشی مبنی بر عقد قرارداد 20 ساله با شرکت دولتی Pertamina برای توسعه بلوک فراساحلی North West Java منتشر ساخت. این بلوک بالغ بر 309.8 میلیون بشکه نفت خام و 1.114 میلیارد فوت مکعب گاز دربر دارد. دولت اندونزی همچنین مجوز توسعه 8 بلوک دیگر که قراردادهای اکتشاف آنها در 2018 به پایان می رسد را به این شرکت اعطا کرده است.

از سوی دیگر، شرکت تایلندی PTTEP توجه خود را بر تسریع پروژه های اکتشافی درتایلند و جنوب شرقی آسیا، همگام با بهبود و ارتقای ذخایر نفتی و افزایش تولید معطوف ساخته است.

این شرکت درنظر دارد 64 درصد از هزینه های سرمایه ای خود در 2017 را با هدف توسعه سطح تولید در پروژه های در حال فعالیت به تایلند ختصاص دهد. در عین حال، 24 درصد دیگر نیز به پروژه های اجرایی کشورهای همسایه، به ویژه آنهایی که در کشور میانمار واقع شده اند اختصاص خواهد یافت.

12 درصد باقیمانده نیز صرف پروژه های اجرایی در استرالیا، آفریقا، آمریکای شمالی و جنوبی، و پروژه فراساحلی موزامبیک خواهد شد.

پراسانت کاکاراپارتی، محقق ارشد حوزه بالادستی موسسه وودمکنزی در این باره می گوید: `بین 2010 و 2016، شرکت های ملی نفت اصلی ترین خریداران نفت در منطقه آسیا – اقیانوس آرام بوده و بالغ بر 2 میلیارد بشکه از ذخایر تجاری منطقه را از آن خود کردند. امسال نیز انتظار داریم شرکت های مستقل محلی و بخش خصوصی، خریداران ژاپنی و شرکت های ملی نفت و گاز خاورمیانه حضور فعال تری در منطقه داشته باشند`.

در چین، شرکت شورون در تلاش است در سال 2017 میزان تولید پروژه گاز طبیعی Chuandongbei را بالغ بر 4-9 درصد افزایش داده و سهمی در رونق تولید داخلی کشور داشته باشد.

به گفته تشار بانسال، مدیر شرکت مشاور تحقیقات نفت و گاز ایوی گلوبال انرژی، `ما برای افزایش تولید نفت خام و توسعه فعالیت های اکتشافی در چین، به نفت بشکه ای 65 دلار نیاز داریم تا بتوانیم بودجه لازم برای این فعالیت ها را تامین نماییم`.

در بنگلادش نیز به دنبال کاهش اکتشافات نفت و گاز در بلوک های فراساحلی آب های عمیق کشور، در 8 فوریه کمیته اقتصادی اجازه صدور مجوز به شرکت کره جنوبی Daewoo برای انجام نخستین اکتشاف هیدروکربنی در بلوک 12 آب های عمیق این کشور به منظور افزایش تولید داخلی را اعطا کرد.

طبق گزارش موسسه وودمکنزی، در سال 2017 کشور میانمار به دلیل دارابودن حجم انبوهی از ذخایر اکتشاف نشده از چشم انداز بسیار درخشانی در این منطقه برخوردار است.

 موانع پیش رو

به گفته  گوردون کوان، رئیس موسسه نامورا، به دلیل بی ثباتی ناشی از سیاست های اتخاذ شده توسط دولت ترامپ و تاثیرش بر قیمت کالاها و تجارت در آسیا، فعالیت در این حوزه روند بسیار کندی خواهد داشت زیرا شرکت ها بسیار موشکافانه به نفت، گاز و چگونگی قیمت گذاری آنها دقت دارند و هرگونه تصمیم گیری در این زمینه با احتیاط و هوشمندانه اتخاذ می شود.

اما ویرندرا چوهان، تحلیلگر ارشد حوزه نفت موسسه Energy Aspects بر این عقیده است که فعالیت های مرتبط با توسعه و تولید در آسیا، از اقبال کمتری نزد شرکت های بین المللی برخوردار شده و آنها سرمایه های خود را به مناطق دیگر از جمله خاورمیانه و آمریکا اختصاص می دهند.

به اعتقاد وی، علاوه بر پروژه هایی مانند Malikai در مالزی، که پیش از این مورد بهره برداری قرار گرفته اند، پروژه های بزرگ دیگری نیز در این مناطق وجود دارند که در صورت اکتشاف، درآمدزایی بسیار هنگفتی خواهند داشت.

Malikai دومین پروژه آب های عمیق شرکت شل در مالزی است که روزانه بالغ بر 60000 بشکه تولید دارد. مجوز اکتشاف این میدان نفتی در سال 1995 و توسط شرکت پتروناس کسب شد که شرکت های Shell و Conocophillips هر کدام با 35 درصد و پتروناس با 30  درصد سهم، در توسعه این میدان مشارکت دارند.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن