سانسور نمی‌کنیم؛ مسوولیت‌ها را می‌گوییم

اولین نشست خبری هیات تهیه و تدوین «گزارش ملی حادثه پلاسکو» که در پی این حادثه با دستور رییس‌جمهور تشکیل شد، صبح امروز در دانشگاه تربیت مدرس تهران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار حوادث و مسوولیت‌های اجتماعی «انرژی امروز»، این نشست با حضور دکتر محمدتقی احمدی، رییس هیات تهیه گزارش ملی پلاسکو و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس، برگزار شد.

احمدی با بیان اینکه «قبلا طی بیانیه‌ای شروع کار هیات به اطلاع رسانه‌ها رسید»‌، گفت: در ترکیب هیات توجه خاصی به استقلال و حرفه‌ای بودن اعضای هیات صورت گرفت و افرادی که برای بررسی معرغی شدند افراد دانشگاهی و حرفه‌ای هستند. این رویکرد جدیدی در تاریخ تحولات اجتماعی کشور است‌ که هیاتی تخصصی و حرفه‌ای مستقل از ارگان‌های دیگر مسوول گزارش‌دهی است که امید است نتیجه آن مورد استفاده قرار بگیرد.

وی اعلام کرد: گزارش این هیات در مورد بررسی علل و عوامل وقوع آتش‌سوزی و فروریختن سداختمان‌، نحوه مدیریت محیطی حادثه‌، کیفیت هماهنگی دستگاه‌های مسوول در مدیریت بحران‌، راه‌های پیشگیری از تکرار آن و اصلاحات ساختاری و مدیریتی لازم جهت اطلاع مردم ایران منتشر می‌شود.

رییس هیات تهیه گزارش ملی پلاسکو با تاکید بر اینکه «برای ارایه پیشنهادهای ارزشمند نیازمند وفاق همه مسوولان هستیم»، گفت: هدف ما این است که مسوولیت‌ها را بشناسیم و یادآوری کنیم و کاستی‌های فنی در صنعت نظام ساختمان را با توصیه‌های تکمیلی اصلاح کنیم‌.

این استاد سازه دانشکده عمران دانشگاه تربیت مدرس با بیان اینکه «به نتایج کار هیات گزارش ملی پلاسکو خوشبینم‌»، تصریج کرد: با شناخت از جامعه مهندسی و مدیران صنعت ساختمان امیدوارم همکاری بی‌دریغ خود را با هیات داشته باشند.

وی در ادامه گفت: در اوایل دهه ۸۰ سیاست‌های مدیریت بحران در حوادث اینچنینی ابلاغ شد و مصوبه سیاست‌های کلی که در سال ۱۳۸۴ از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد، نقشه راه گسترده‌ای برای همه بود.

رییس هیات تهیه گزارش ملی پلاسکو روش کار این هیات را شامل مراحل اصلی زیر برشمرد:

-بازدید از محل حادثه.

-بررسی مستندات از شاهدات عینی.

-مکاتبه با سازمان‌های مسوول که گزارش‌های بسیار دریافت شد و تحلیل آنها.

-مصاحبه با مسوولان ذی‌مدخل این امر که در این زمینه حدود هشت سازمان را شامل می‌شد که چهار سازمان بررسی شدند.

-بررسی گزارش‌های مردم‌نهاد.

-مرور بردسی قوانین و مقرراتی که دستورالعمل‌هایی را برعهده ما نهاده است.

احمدی اعلام کرد که بر اساس این داده‌ها گزارش‌های تخصصی در شش موضوع اصلی مهندسی سازه‌، مدیریت آتش‌‌نشانی، مدیریت بحرا‌ن، امور قانونی و حقوقی‌، جامعه‌شناسی و آثار اجتماعی حوادث‌، بیمه و زمینه‌های اقتصاد پشتیبان تهیه می‌شود.

وی با بیان اینکه «کمیته‌های داخلی‌ هیات گزارش‌های تخصصی‌ خود را در ظرف یک ماه به کمیته تلفیق ارایه می‌کنند»، افزود: این گزارش با سرفصل‌هایی که رییس‌جمهور خواستند ابلاغ می‌شود.

رییس هیات تهیه گزارش ملی پلاسکو در پاسخ به این پرسش خبرنگار انرژی امروز که «آیا این گزارش مبنای برخورد قضایی با خاطیان قرار خواهد گرفت؟»، گفت: در گزارش سعی بر این می‌شود که مسوولیت شناسانده شود و به صورت قابل استفاده باشد. اینکه تا چه میزان گزارش مورد استفاده قوه‌قضاییه قرار بگیرد، مشخص نیست.

احمدی افزود: قوه‌قضاییه اقدامات وسیعی دارد و کارگروه وسیعی تشکیل شده است‌، همکاری در زمینه حقوقی و برگزاری جلسه با دادستانی داریم و جلسه مشترکی خواهیم گذاشت.

وی با بیان اینکه «ما به دنبال آن نیستیم که بخواهیم گزارش صریحی درباره خاطیان داشته باشیم»، تصریح کرد: قصد ما شناسایی مسوولیت‌ها‌ است و  بیان اینکه کاستی‌هایی و جود دارد و نهایتا، برای ساماندهی این مسوولیت پیشنهادهایی را مطرح کنیم. اما اینکه قوه‌قضاییه چه استفاده‌ای از آن خواهد کرد؛ طبق صلاحدید آنها خواهد بود.

احمدی با اشاره به بازداشت دو نفر مظنون حادثه از سوی دادستانی تهران افزود: دادستانی روال خود را طی می‌کند‌ و در زمینه مسوولیت‌هایی که افراد دارند و اینکه آیا حادثه نتیجه بی‌احتیاطی و یا عمدی بوده باشد‌، می‌سنجد؛ اما من اکنون اطلاعات کافی در این مورد ندارم.

وی همچنین با بیان اینکه «موضوع آواربرداری‌، نوع آوار ساختار و مصالح‌، در دستور کار ستاد مدیریت بحران است»، تصریح کرد: امیدواریم بتواند این گزارش آثار اجرایی داشته باشد‌ و منشا اثر برای سازمان‌های مسوول باشیم‌، ابنکه بتوانیم ارتباط بین مسوولیت‌ها از جمله مسایل بیمه‌، حقوقی‌، جبران خسارت و آثار اجتماعی ‌را بشناسیم‌ و به روال‌های قابل‌استفاده اجرایی برسیم.

رییس هیات تهیه گزارش ملی پلاسکو در ‍پاسخ به این پرسش که «وقتی عدم شفاف‌سازی در مقصر داریم‌، چقدر می‌توان به نتیجه این گزارش اعتماد کرد؟»، گفت: ما در بحث شفاف‌سازی ملاحظه خاصی نخواهیم داشت‌، و روال‌های قانونی طی خواهد شد‌، مشخص می‌کنیم که در  کدام‌یک از مسوولیت‌ها ابهام.وجود دارد؛ بدونکه مسولیت‌ها را به گردن هم بیندازند. ما پیشنهاد تغییر سیستم مسوولیت را خواهیم داشت‌، هدف ما شفافیت است و اگر کوتاهی از کسی باشد مصلحت‌جویانه کنار می‌گذاریم؛ ولی اکنون در پی اتهام‌زنی صریح نیستیم‌، گزارش تقدیم رییس‌جمهور می‌شود‌.

وی تصریح کرد: در پی دادخواست قضایی نیستیم اما شفاف عمل می‌کنیم.

احمدی در پاسخ به سوال خبرنگار در مورد اینکه «کدام دستگاه مسوول اصلی بوده؟»، گفت: «صلاح نیست قبل از تایید نهایی هیات در مورد مقصر گفته شود؛ به صورت علمی و فنی گزارش ارایه خواهد شد. نا سیاست عدم شفاف‌سازی در معرفی مقصر یا مقصران داریم‌».

عضو هیات‌علمی دانشگاه تربیت مدرس با بیان اینکه «در مورد تنوع ساخت‌وساز بحث‌های زیادی وجود دارد‌»، اعلام کرد: ما می‌خواهیم درس‌های حادثه پلاسکو را در جامعه شهری مورد استفاده مثبت قرار دهیم. نحوه امداد و نجات و سیاست‌هایی که در سازمان مدیریت بحران پیگیری می‌شده‌، جزو مسایل کلیدی است‌، بسیاری از این مسایل باید پیش از این طراحی و فکر می‌شد و چون اینها به صورت اصولی و سازمان‌یافته نبوده‌، باید همه مسایل جمع‌بندی بشود‌. ما مسایل پیش از حادثه را مهمتر می‌دانیم‌، اما مسایل زمان حادثه را هم بررسی خواهیم کرد.

احمدی در پاسخ به سوال اینکه «چقدر می‌توان مطمئن بود که نتیجه گزارش بدون هیچ‌گونه سانسور به مردم اعلام شود؟»، تصریح کرد: رویکرد رییس‌جمهور در تشکیل این هیات رویکرد تاریخی جدیدی در جامعه است که بر ارجاع کار به متخصصین بدون هیچ‌گونه جبهه‌گیری سیاسی مبتنی است تا شفاف‌سازی شود. هدف ایشان هم این است که نتایج گزارش به پیشگاه ملت ایران اعلام شود.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن