حرکت شتابان قطرپترولیوم ادامه دارد
این حقیقت که آرامکو، بزرگ ترین شرکت تولیدکننده نفت در جهان است بر هیچ کس پوشیده نیست، اما نباید از نظر دور داشت که طی چند سال اخیر دنیای انرژی تحولات بزرگی به خود دیده است و در این میان، شاید یکی از آنها ظهور قطرپترولیوم به عنوان رقیب سرسخت آرامکو باشد.
به گزارش بلومبرگ، قطرپترولیوم غول بزرگ انرژی است که با وجود پتانسیل بسیار بالا، مدتهاست تحت شعاع آرامکو عربستان قرار دارد، اما مدتی است توجه بسیاری را به خود جلب نموده و با وجود ذخایر گازی بسیار غنی کشور قطر، این شرکت قادر است بسیار بیشتر از اکسون موبیل یا روزنفت، گاز تولید نماید.
به گفته محمدالسدا، وزیر انرژی کشور، بعد از حدود دو دهه رشد سریع در عرصه انرژی، اکنون شرکت نیازمند تحول اساسی است. به دلیل ممنوع ساختن حفاری های جدید در میادین فراساحلی شمال کشور که ، قطر را پیشرو عرضه LNG در جهان ساخته بود، و کاهش تولید داخلی نفت خام، مسوولان قطرپترولیوم برنامه ریزی کرده اند سرمایه های خود در خارج از کشور را توسعه دهند.
گاز طبیعی
داستان تبدیل شدن قطر به یک کشور صادرکننده گاز، مانند دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس از نفت آغاز شد. این کشور بیابانی که دارای 2.6 میلیون سکنه است، در سال 1939 حفاری نخستین چاه نفت را آغاز نموده و نفت تولیدی 10 سال بعد، صادر شد. در سال 1971، شرکت Shell میدان گازی فراساحلی شمال کشور را کشف کرد که همراه با ذخایر پارس جنوبی ایران، در زمره عظیم ترین ذخایر گازی جهان به شمار می روند. متعاقب آن، 20 سال طول کشید تا قطر پترولیوم همکاری خود با شرکت های Shell، Exxon Mobil، Total، ConocoPhillips، شرکت ژاپنی Mitsui و Marubeni را ادامه داده و اقدام به ساخت 14 نیروگاه برای تولید LNG و حمل آن به آسیا و اروپا نماید.
به گزارش گروه بین المللی واردکنندگان LNG، تا سال 2006، این شرکت بزرگ ترین صادرکننده LNG در جهان بوده و در سال 2015، بالغ بر 78 میلیون تن (32 درصد عرضه جهانی) سوخت به اقصی نقاط جهان منتقل ساخت.
با افزایش تولید نفت و گاز از سال 2006، قطر به چهارمین عرضه کننده انرژی در جهان و ثروتمندترین کشور با سرانه درآمد بسیار بالا تبدیل شد. به گزارش بلومبرگ، قطر پترولیوم از نظر تولید، روزنفت و اکسون موبیل را نیز پشت سر گذاشته و بیش از هر شرکت دیگری در جهان، LNG تولید و به فروش می رساند.
این شرکت از طریق شعبات خود RasGas و Qatargas ، سرمایه گذاری های عظیمی در شرکت هایی که در امور استحصال، فراورش، حمل و تولید گاز فعالیت دارند، انجام داده است. تعاملات گسترده قطرپترولیوم باعث گردیده گاز این شرکت، از نظر قیمت و حجم تولید بتواند نسبت به رقبای بزرگش همچون استرالیا و آمریکا، توجه بسیاری را به خود معطوف سازد.
هلیوم
قطر سروکاری با نوآوری های علوم فضایی ندارد، اما هلیوم موجود در میادین شمالی کشور مورد استفاده برنامه های NASA قرار داشته و به همین دلیل، باعث شده از این منظر نیز، قطر به عنوان بزرگ ترین صادرکننده جهان به خود مباهات کند. این شرکت دارای 2 نیروگاه با ظرفیت 2 میلیارد فوت مکعب در سال بوده و درنظر دارد تا اواخر امسال سومین نیروگاه را نیز تاسیس نماید.
نفت
میادین قدیمی نفت و کاهش اکتشافات بزرگ طی چند سال اخیر، تولید نفت خام کشور را با رکود مواجه ساخته است. به گزارش بلومبرگ، در ژانویه، تولید نفت قطر بالغ بر 615000 بشکه در روز گزارش شد که چندان مطلوب به نظر نمی رسید. اما تولید میعانات و دیگر فراورده های گازی در .2010 و 2015 بسیار چشمگیرتر از میزان تولید نفت خام بود.
طی چندسال اخیر، مشارکت این شرکت با Sasol و Shell در افزایش میزان تولیدات و صادرات حجم انبوهی از LNG از طریق خطوط لوله گاز به امارات و عمان، تشکیل هولدینگ های بسیار در پالایشگاه های داخل و خارج از کشور و شرکت های پتروشیمی و آلومینیوم، خلا کمبود تولید نفت خام را جبران نموده و قطر را به یکی از ثروتمندترین و برترین سرمایه گذاران جهان تبدیل نموده است.
اکنون، قطر با استراتژی بکارگرفته در توسعه سرمایه گذاری بین المللی، مسیر بسیار مناسبی در جهت ارائه خود به عنوان رقیبی جدی برای غول های بزرگ انرژی جهان درپیش گرفته است.