آیا هر شرکتی خودمختاری قراردادی پیدا کرده است؟

برهم خوردن تعادل ذخایر نفتی و گازی هر یک از کشورهای دارنده منافع هیدروکربوری می‌تواند بر آینده این صنعت عظیم و نرخ محصولات آن مؤثر باشد.

روزنامه شرق امروز سرمقاله‌اش را به قلم اقای حسن‌تاش اختصاص داده است. نکته یابی اقای حسن تاش خوب است ایشان به مصرف عجیب عربی گاز در کشور پرداخته است اما غیر مستقیم در تلاش است که طعنه‌ای به زنگنه بزند که در صدا و سیما گفته بود مردم در کاهش مصرف گاز به حرف ما گوش نکردند. نقد ایشان از عدم توجه و عدم حمایت از سیاست‌های تشویق کاهش مصرف شروع می‌شود تا گاز رسانی به روستاها و مناطق گرمسیر و انتقاد از قطع گاز پتروشیمی‌ها و ماجرای ترکمنستان و اینکه چرا گذاشتیم ترکمن‌ها گاز را قطع کنند تا عدم النفع کشور در پروژه‌های جی تی آل. در واقع گله وزیر نفت از مردم را نویسنده به خود وزیر برگردانده و نشان داده که خودوزارت نفت مشکل دارد، در بخشی از این مقاله آمده است که؛` برای مثال، در همان اوایل دولت یازدهم وزیر نفت اعلام کرد (قریب به این مضمون) که اگر سرمایه‌گذارانی بیایند و حدود ٢٠ میلیون بخاری گازسوز موجود را با بخاری‌های گازسوز با راندمان بالا (که در دنیا وجود دارد) جایگزین کنند، دولت حمایت می‌کند، چون محاسبه شده بود حتی اگر بخاری‌های با راندمان بالا را مجانی هم بدهیم و بخاری‌های کهنه را جمع‌ کنیم، در دو، سه سال از محل صرفه‌جویی گازی که در سطح کشور ایجاد می‌شود، هزینه‌اش جبران می‌شود. اما چه شد؟ زمستان یاد این حرف‌ها می‌افتیم و ‌با وزش نسیم بهاری فراموشمان می‌شود. شرکت‌هایی را من می‌شناسم که سال‌هاست تلاش می‌کنند سیستم هوشمندکردن شوفاژخانه‌ها را پیاده و از محل صرفه‌جویی حاصله هزینه‌شان را بازیافت کنند و هیچ حمایتی از ایشان نمی‌شود. `

 گزارش نفتی اعتماد به نشست خبری دیروز مدیر اکتشاف اختصاص دارد، تیتر مطلب` پیمانه نفتی ایران پر شد` است، جالب اینکه  روزنامه اطلاعات خبر این نشست را تیتر یک خود کرده است . همین طور جمهوری إسلامی. علی ایحال در گزارش اعتماد می‌خوانیم که؛` ٩ میدان گازی، چهار میدان نفتی و یک مخزن نفتی جدید که حجم ذخایر آن به ترتیب ۵ ۶٢ تریلیون فوت مکعب و ۵ ۶ میلیارد بشکه نفت است در دولت یازدهم کشف شد. این خبر را سید صالح هندی، مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت دیروز صبح در نشست خبری اعلام کرد؛ خبری که باید دید در بازارهای جهانی چه بازتابی دارد. چرا که برهم خوردن تعادل ذخایر نفتی و گازی هر یک از کشورهای دارنده این منافع هیدروکربوری می‌تواند بر آینده این صنعت عظیم و نرخ محصولات آن مؤثر باشد. البته با توجه به اینکه این میادین در مرحله اکتشاف هستند تأثیر آن بر بازارهای قیمتی جهانی در درازمدت مشخص می‌شود، اما بی‌شک بی‌تأثیر بر این بازار نیست.` در بخشی دیگر ازاین گزارش آمده است که شرکت اکتشاف از وزیر نفت قول گرفته است اکتشاف‌های تازه را در شرکت اکتشاف انجام دهد انهم در قالب‌های بیع متقابل، حرف اقای هندی به غایت عجیب است و خبرنگاری هم از ایشان این را سؤال نکرده است که مگر قرا نیست قالب‌های تازه قراردادی اجرا شود؟ مشکل بیع متقابل‌ها این بود که اکتشاف از تولید جدا بود و هر شرکتی اگر میدان را کشف می‌کرد به این معنا نبود که حتماً توسعه میدان را نیز همان شرکت انجام می‌دهد ولی در قالب‌های تازه این مشکل حل شده است که این حرف اقای هندی از این ناحیه خیلی عجیب است، گویا این روزها هر کدام از بخش‌ها و شرکت‌های نفتی دنبال خودمختاری قراردادی هستند و مدل خودشون را پیاده می‌کنند!!!!

روزنامه جوان در گزارشی که گویا قرار بوده در صفحه طنز کار شود به این پرداخته است که درامد ریالی نفتی دولت روحانی از دولت‌های قبل بیشتر شده ، به نظر ما مطلب جا به جا شده است و به عنوان یک مطلب طنز با نمک باید به متن نگاه کرد نه بیشتر.

روزنامه ارمان خبری را تیتر یک کرده است که کمتر دیگر روزنامه‌ها توجه کرده‌اند. تخلف نفتی دولت قبل محرز شده است. در این گزارش آمده است که: رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با بیان اینکه پرونده مسئولان دولت گذشته در دیوان محاسبات در حال بررسی است، افزود: رقم تخلفی که در این دوره صورت گرفته بزرگ است و دولت یازدهم در لایحه بودجه ۹۶ درخواست کرد که این موضوع تعیین تکلیف شود تا حداقل تسویه انجام شود. وی ادامه داد: تهاتر بنزین، نفت و گاز از محل میعانات گازی و همچنین مابه‌‌التفاوت فروش داخلی فراورده‌های نفتی با قیمت‌های فوب خلیج فارس طی سال‌های ٨٨ – ١٣٨۶ تا مبلغ سی و دو هزار میلیارد ریال از دیگر تخلفات دولت گذشته بوده است. تاجگردون تصریح کرد: از دیوان محاسبات خواسته شده که بررسی‌های خود را انجام و شخصی که اقدام خلاف قانون انجام داده را به قوه قضائیه معرفی کند. رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: دیوان محاسبات گزارش خود درباره بررسی اسناد نفتی طی سال‌های ٨٧ تا ٩١ را به کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات ارائه می‌دهد و کمیسیون گزارش را برای قرائت به صحن علنی مجلس ارسال خواهد‌کرد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن