مذاکره ظریف و موگرینی درباره توتال قرارداد دو ماه دیگر قطعی میشود
وزیر نفت گفت: ملاحظات سیاسی توتال را به وزارت خارجه منعکس کردهایم و ما طبق قرارداد از سیاستهای اتحادیه اروپا تبعیت میکنیم.
بیژن زنگنه در گفتگویی تلویزیونی با موضوع «صنعت نفت و اقتصاد مقاومتی» در شامگاه سهشنبه با بیان اینکه «میدان گازی پارس شمالی مشترک نیست و اولویت ندارد»، گفت: قبل از پایان امسال بهرهبرداری از لایه نفتی پارس جنوبی با تولید روزانه 35 هزار بشکه آغاز میشود.
او افزود: کشتی پالایشگر وارد خلیج فارس شده است و ما در حال مذاکره برای افزایش تولید لایه نفتی تا 100 هزار بشکه در روز هستیم.
زنگنه در خصوص میدانهای گازی مشترک فرزاد A و B از انجام مذاکرات برای تامین مالی و اجرای این پروژه ها خبر داد و گفت: ظرف یکسال آینده به امضای قرارداد بیع متقابل میرسیم و کار آغاز خواهد شد.
او درباره آخرین وضعیت توافق با توتال برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی تصریح کرد: باید این موافقتنامه تبدیل به قرارداد شود که این کار ظرف دو ماه آینده تمام و قرارداد امضا خواهدشد.
وزیر نفت در ادامه در واکنش به اظهارات پاتریک پویان، مدیرعامل توتال، که حضور در ایران را مشروط به تمدید تعلیق تحریم ها از سوی ترامپ کرده بود، با بیان اینکه «ملاحظات سیاسی توتال را به وزارت خارجه منعکس کردهایم»، گفت: نمیدانیم چرا مدیر توتال این حرف را زد؟همچنانکه در قرارداد ذکر شده است، توتال اعلام کرده که ما از سیاستهای اتحادیه اروپا تبعیت میکنیم و نه آمریکا.
او ادامه داد: حرفهای آنها قابل قبول نیست و آقای ظریف در این مورد با خانم موگرینی صحبت کرده است.
زنگنه با تاکید بر دقت بیشتر بر قراردادها گفت: ایرادی ندارد که توتال هم با ایران و هم با قطر کار کند؛ همچنانکه آنها قبلا هم کار کردهاند و ما از آنها کار را یاد گرفتیم. ضمن آنکه با افزایش عمر مخازن از چند سال آینده به تکنولوژیهای نو توتال و دیگر شرکتهای بزرگ نیاز داریم.
او با بیان اینکه «هیچگاه اطلاعات کل میدان پارس جنوبی را به آنها نمیدهیم»، افزود: قراردادهای جدید نفتی یکسال طول کشید تا به اجماع نسبی میان نخبگان کشور رسیدیم و متن قرارداد حاضر شده است.
زنگنه تصریح کرد: اگر مخالفان برجام بگذارند، قراردادهای جدید نفتی عملی میشود، اما عدهای دلشان میخواهد دوباره ایران تحریم شود و خواستار آرامش و توسعه کشور نیستند.
وزیر نفت در ادامه این گفتگوی تلویزیونی گفت: ما 5000 میلیارد پول اوراق مشارکت را دریافت و بیش از 3000 میلیارد را هزینه کردهایم.
وزیرنفت در ادامه با انتقاد از سوالات مجری برنامه که اغلب انتقادات مخالفان سیاسی دولت را در قبال سوال مطرح می کرد، گفت: قرار بود اینجا درباره دستاوردهای اقتصاد مقاومتی صحبت کنیم و نه موضوعات فرعی!
زنگنه ادامه داد: با تحقق برنامههایی که برای توسعه گازرسانی داشتیم، مصرف نفت کوره، نفت مایع و گاز مایع از سال آینده به سمت صفر میرود.
او تصریح کرد: با راهاندازی ترین اول پالایشگاه ستاره خلیج فارس از واردات بنزین بینیاز میشویم و به این ترتیب، ظرفیت پالایشی ما به سه میلیون بشکه میرسد که در این میان، به جز پالایشگاه های شیراز و آناهیتا همگی در سواحل خواهد بود.
او ادامه داد: ضریب سوددهی پالایشگاههای گازی بسیار بالاست و 300 هزار بشکه از جاسک و 480 هزار از سیراف صادر میکنیم.
او از امضای قرارداد با چین خبرداد و گفت: قرارداد پالایشگاه دوم بندرعباس شنبه با سینوک چین با ظرفیت 360 هزار بشکه و ساختار مدرن امضا میشود.
زنگنه با بیان اینکه «هدف ما رسیدن به ظرفیت پالایشی یک میلیون و 300 هزار بشکه است»، گفت: دولت قبل از برجام تصمیم مهمی گرفت که بسیار سریع و فوری به بازار جهانی بازگردیم، اگرچه عدهای مخالف بودند که قیمت نفت با این کار خراب میشود.
او افزود: ما این حرف را قبول نداشتیم و گفتیم باید به هر قیمت سهم خود را از بازار نفت پس بگیریم. مسوول خراب شدن قیمت نفت ما نیستیم، بلکه کسانی هستند که بعضا با اهداف سیاسی قیمت را در بازار خراب کردند خودشان درست کنند. ما ظرف چهارماهه اول امسال صادرات را 1 2 برابر کردیم و بعد از برجام به همه کشورهای صادرات داریم و میتوانیم مشتریان خود را انتخاب کنیم.
زنگنه تصریح کرد: سیاست ما 60 درصد فروش به آسیا و 40 درصد به اروپاست و افزایش تولید ما در جهت صادرات خواهد بود؛ چه به شکل خام و چه فرآورده.
او با تاکید بر اینکه «مصرف داخلی نفت با توجه به گازرسانی به نیروگاهها نباید افزایش یابد» گفت: مصارف خانگی نفت هم با توجه به تکمیل گازرسانی نخواهد داشت. در مورد سوخت هم باید راندمان خودروها و استفاده از سیانجی بالا برود و در این حهت، دولت حمایت میکند.
او با بیان اینکه «هفت و نیم میلیارد دلار تعهد حمایت از راه آهن کردهایم»، افزود: تا سال 1410 کمبود بنزین و گازوییل نخواهیم داشت و با ظرفیت پالایشی خود جوابگوی مصرف داخل خواهیم بود.
او از انعقاد قرارداد ساخت 5 میلیون کامیون جدید با مصرف کم و 10 میلیون تاکسی و ون گازسوز خبر داد.
زنگنه در ادامه گفت: بزرگترین کار برای تحقق اقتصاد مقاومتی در بخش بالادستی این بود که 11 فاز جدید تا پایان امسال به بهره برداری میرسد.
وزیر نفت افزود: ظرفیت کنونی تولید پارس جنوبی بیش از 550 میلیون مترمکعب است و مجموعا از پتروشیمیهای جدید با ظرفیت 9 میلیون تن محصول به ارزش 6 میلیارد دلار در این دولت بهره برداری شده است.
او گفت: واحدهای متعدد پتروشیمی در عسلویه در سالهای 96 و 97 بهره برداری میشود و برای رسیدن به ظرفیت تولید 50 میلیون محصول پتروشیمی حدود 60 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز داریم.
زنگنه با بیان اینکه «کوه یخ دو متری تحریمها در حال آب شدن است»، گفت: فاینانس از چین، ژاپن و اروپا آغاز شده است.
او تصریح کرد: همه پالایشگاهها باید کیفیسازی شوند و با این حجم تولید مازوت دچار ضرر اقتصادی خواهند شد.
او با بیان اینکه «ظرفیت نفت درجای کشور بیش از 800 میلیارد بشکه است»، گفت: ضریب برداشت ما از مخازن 28 درصد است که اصلا خوب نیست. هنر در نفت چاه زدن و برداشت کردن نیست. میادین غرب کارون 67 میلیارد بشکه ظرفیت دارد که با روش سنتی که تنها هفت درصد ضریب برداشت دارد که به این طریق، تنها معادل 4 5 میلیارد بشکه برداشت خواهد شد.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه «باید شرکتهای اکتشاف و استخراج ایران را تشکیل و توسعه دهیم» گفت: اگر ضریب برداشت میدان نفتی آزادگان از 7 به 17 درصد برسد، 340 میلیارد دلار درآمدزایی خواهد داشت.