ردپایی از بحران آب در برنامه ششم به چشم نمیخورد
مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد دریاچه ارومیه، گفت: طبق پیشبینیها، ما باید به یک تثبیت در دریاچه ارومیه میرسیدیم که در این زمینه هم موفق شدهایم.
به گزارش «انرژی امروز»، دکتر مسعود تجریشی مدیر دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد دریاچه ارومیه در یک گفتوگوی رادیویی، با بیان اینکه طبق تجربیات جهانی اگر بیش از 40درصد از منابع آب تجدید پذیر مورد استفاده قرار گیرد منجر به ایجاد شرایط خطر پذیر در کشور میشود، بیان کرد: اگر فرض کنیم در ایران 88 میلیارد متر مکعب آب تجدید پذیر داریم، در حال حاضر بیشتر از این مقدار مصرف می کنیم؛ این یعنی 90 درصد این مقدار در بخش کشاورزی مصرف میشود.یکی از نگرانیهایی که وجود دارد این است که ما به سراغ آبهای زیر زمینی رفتهایم و مصرف بیش از اندازه داریم؛ به همین دلیل لازم است در برنامه ششم توجه ویژهای به این موضوع داشته باشیم. مدیر دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد دریاچه ارومیه با انتقاد از بی توجهی به حوزه آب در برنامه ششم توسعه، گفت : متاسفانه حتی ردپایی از پرداختن به بحران آب در این برنامه به چشم نمیخورد، در حالی که معضل آب بحرانی سیاسی ، امنیتی و اجتماعی است. تجریشی ضمن اشاره به ایجاد مرکز آینده پژوهشی در ستاد دریاچه ارومیه، ادامه داد: این ستاد راهکارهایی از جنس مشارکت مردمی و کشاورزی ارائه می دهد. طبق پیش بینیها، ما باید به یک تثبیت در دریاچه ارومیه میرسیدیم که در این زمینه هم موفق شده ایم. همچنین در هفت سال آینده باید الگوی کشاورزی را تغییر دهیم و اکولوژیک دریاچه را بهبود ببخشیم.
مسوولان به موضوع حقابه توجهی نمیکنند
در ادامه این برنامه، دکتر کوچکی نژاد، نایبرییس فراکسیون محیط زیست مجلس، ضمن اشاره به تذکرات متعدد نمایندگان مجلس به دولت نسبت به مساله خشک شدن دریاچه ارومیه، گفت: متاسفانه مسوولان برای سد سازی و مدیریت کشاورزی به موضوع حقابه توجهی نمیکنند و بدون برنامهریزی و پیش بینی دست به فعالیت میزنند. آنها مثل توسعه کشاورزی که به ظاهر مطلوب است، با نگاه عمیقی به موضوع نگاه نمیکنند. وی افزود : در برنامه ششم توسعه که در حال حاضر در حال نوشتن آن هستیم باید مسوولیتهایی را برای بخشهای مختلف در نظر بگیریم تا شاهد چنین مشکلاتی در آینده نباشیم. در این برنامه، حوضه آبریز برای بخشهای مختلف درنظر گرفته شده است و هر منطقهای بخواهد از آب حوضه آبریز دیگری استفاده کند باید حقابه بپردازد. این قانون سبب میشود مجریان بتوانند مدیریت بهتری در مورد آب مناطق داشته باشند. کوچکی نژاد با بیان اینکه تلاش میکنیم بودجه بیشتری را به موضوع احیای دریاچه ارومیه اختصاص دهیم، ادامه داد: قانونگذاری باید به نحوی باشد که از ورود بخش خصوصی نیز حمایت شود. ستاد احیای دریاچه ارومیه باید کمیتههای تخصصی خود را فعال و این بحران را در کوتاه مدت حل کند تا در آینده بتوانیم برای حل این مشکل برنامه منسجم داشته باشیم.