خوزستان زنده می‌ماند؟

«خوزستان نفس ندارد»،« خوزستان زیر خاک دفن می‌شود»، «مراسم ترحیم خوزستان: از خاک بودیم و به خاک پیوستیم»؛ همه این دلنوشت‌ها که در عکس‌هایی به صورت پلاکارد و شعارنوشته این روزها در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شود؛ بروز معضلی زیست محیطی را در استان خوزستان خبر می‌دهد که مدت طولانی است از سوی مردم این استان فریاد شده‌است اما صدایش به گوش دادرسی نرسیده‌است.

13 سال است که گردوغبار مهمان ناخوانده مردم خوزستان شده و زندگی را برای آنها رو به نابودی کشانده‌است و هربار قرار و مدار حل مشکل، گذاشته‌می‌شود و خبر از تعیین اعتبار هم به گوش می‌رسد اما اثری از اجرای برنامه‌ها به گوش نمی‌رسد. دولت قبل که شاید عامل بروز این اتفاق است در حل مشکل مردم این منطقه راه به جایی نبرد و در ابتدای دولت جدید هم معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست طی سفرهایی که به این استان داشت، بارها اعلام کرد که در این زمینه نمی‌تواند برنامه کوتاه مدتی داشته‌باشد. حال با گذشت 3 سال از دولت وضعیت به مرز بحران رسیده‌است. دیگر پدیده موجود ریزگرد نیست بلکه خاکی است که در اثر افزایش رطوبت هوا به گل تبدیل می‌شود و طی ماه‌های اخیر با بارشی که در این استان شاهد بودیم، خاک‌ها به گل تبدیل شد و سیستم برق رسانی را مختل کرد و بخش عمده‌ای از استان با قطعی برق طولانی مدت مواجه بود اما مشکل به همین جا ختم نشد و نبود ژنراتور دیزلی در بخش تصفیه و پمپاژ آب مردم این مناطق را با مشکل قطعی آب نیز روبرو کرد.

مجلس و تلاش برای شنیده شدن صدای مردم خوزستان

وضعیت به طور غیر متناوب ادامه یافت و بالاخره کاسه صبر همه لبریز شد و نامه‌ها و اظهارنظرها و درخواست‌ها یکی پس از دیگری در فضای مجازی ومطبوعات برای رسیدگی به این مهم منتشر شد. در این بین پس از اعتراضات پی‌در پی مجمع نمایندگان این استان، مجلس هم برای حل این مشکل بسیج شد. علاوه بر اظهارنظرهای شخصی نمایندگان به وضعیت گرد و غبار این استان، در صحن علنی اعتراضاتی انجام گرفت که در نهایت رئیس مجلس از پیگیری این موضوع در تعامل با دولت خبر داد. پس از آن هم مجمع نمایندگان این استان با جمع‌آوری 50 امضا نامه‌ای را در صحن قرائت کردند و از دولت خواهان رفع مشکل شدند. افرادی همچون علی ساری نماینده مردم اهواز در گفتگو با انرژی امروز معتقد بودند که اعتبارات تعیین شده را دولت بپردازد بخش عمده‌ای از مشکلات حل می‌شود و در شرایط کنونی مساله اعتبارات جدید نیست بلکه ما نیازمند اهتمام دولت هستیم. همچنین در نشست خبری اعضای مجمع نمایندگان این استان همایون یوسفی، دیگر نماینده اهواز به خبرنگار انرژی امروز گفت که باید با تشکیل کمیته‌ای موضوع را پیگیری و رفع کنیم.

نامه نگاری برای تعامل بیشتر دولت و مجلس در حل معضل مردم خوزستان

در این بین علی محمد شاعری، رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی با نامه به رئیس مجلس درخواست برگزاری جلسه با معاون اول رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و وزارتخانه‌های مرتبط شد؛ همان روز چنین جلسه‌ای برگزار و وزارت کشاورزی موظف به مهار کانون‌های بحران شد و همچنین تامین اعتبارات برای حل این معضل در دستور کار قرار گرفت. پس از آن فریدون حسنوند، رئیس کمیسیون انرژی مجلس در نامه‌ای به رئیس جمهوری خواهان برگزاری جلسه‌ای با حضور رئیس جمهوری و رئیس جمهوری شد.

با رسانه‌ای شدن اظهارات مقام معظم رهبری درابتدای جلسه درس خارج فقه که به مشکلات و خسارت‌های شدید پدید آمده در اثر سیل و گرد و غبار در مناطق جنوب کشور، تأکید کردند و گفتند:این حوادث حقیقتا دل انسان را می‌خراشد و مسوولان موظفند که با فکر و کار و تلاش و همدلی با مردم، به این مشکلات رسیدگی و برای علاج قطعی آنها چاره‌اندیشی و اقدام کنند. ‌مسوولان وظیفه دارند که به این مشکلات رسیدگی کنند و اگر کسی به فکر مردم باشد، نمی‌تواند در مقابل مسائل دشوار خوزستان راحت بماند؛ بر تعداد واکنش‌ها و هماهنگی برای پیگیری موضوع به ویژه از سوی بهارستان‌نشینان افزوده شد.

مطهری: دستور رییس مجلس برای پیگیری مشکلات خوزستان

 پس از اینکه عباس پاپی زاده، نماینده مردم دزفول در اخطاری به سخنان مقام معظم رهبری درباره وضعیت خوزستان اشاره کرد، علی مطهری نایب رئیس مجلس از دستور رییس مجلس برای پیگیری مشکلات خوزستان خبر داد و گفت: رییس مجلس شورای اسلامی برای پیگیری مشکلات اخیر مردم خوزستان طی دستوری به رییس کمیسیون انرژی خواستار تهیه گزارش اقدامات انجام شده به وضعیت فعلی مردم این منطقه شد.

 وی در ادامه افزود: دولت برخی اقدامات را برای حل مشکلات خوزستان انجام داده و تدابیری برای کاشت نهال در زمین‌های منشاء گرد و غبار اندیشیده‌است و در ادامه بررسی لایحه بودجه نیز متناسب با گزارش رئیس کمیسیون انرژی پیش‌بینی‌هایی برای حل مشکلات مردم این منطقه انجام خواهد شد.

اینستا نوشت پزشکیان: مقابله با ریزگردها برنامه‌ریزی راهبردی طولانی مدت می‌طلبد

همچنین مسعود پزشکیان، دیگر نایب رئیس مجلس نیز در اینستاگرام خود نوشت:مقابله با ریزگردها برنامه‌ریزی راهبردی طولانی مدت می‌طلبد، مشکلات خوزستان تنها با اختصاص اعتبار رفع نمی‌شود [درخصوص راه حل مقابله با ریزگردها و مشکلات استان خوزستان] به طورحتمی کارشناسان محیط زیست و جغرافیای شهری باید به این موضوع ورود کرده و برای مقابله با این موضوع راه‌حل مناسب اتخاذ کنند، واقعیت آن است که ورود دولت به این موضوع آن هم به صورت ضرب‌العجلی نمی‌تواند مشکلات را آن‌طور که باید و شاید حل کند.

وی با بیان اینکه مقابله با ریزگردها مبحث کاملا علمی و کارشناسی است، تصریح کرد: زمانی که برای چارچوب‌های طبیعت و محیط زیست ضوابط قانونی رعایت نمی‌شود، چگونه می‌توان انتظار داشت که ریزگردها در کشور کاهش پیدا کند؛ به عنوان مثال تخریب جنگل‌ها، محیط زیست، خاک، چاه‌ها و سدسازی‌های بی‌رویه به افزایش ریزگردها و گرد وخاک دامن زده است، ازاین رو برهم زدن هارمونی و هماهنگی درطبیعت و عدم توجه به محیط زیست مشکلات را صد چندان کرده است.

مقابله با ریزگردها نیازمند برنامه‌ریزی راهبردی طولانی مدت است و همه دولت‌ها درمقاطع مختلف باید به این برنامه‌ریزی راهبری و اجرای بندبه‌بند آن پایبند باشند، البته حاکمیت نیز باید به این موضوع ورود کرده و راهکارهای لازم را اتخاذ کند.

نایب رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه صرفا اختصاص ردیف بودجه مشکلات موجود در خوزستان را حل نمی‌کند، تصریح کرد: تا زمانی که نقشه راه مشخصی ترسیم نشود و راه حل علمی ارایه نگردد، حتی اگر تمام اعتبارات کشور را هم در این مسیر هزینه کنیم نمی‌توان مشکلات را حل کرد بنابراین کارشناسان باید به صورت علمی این موضوع را بررسی کرده و راهکار مقطعی ارایه دهند.

علاوه بر این موارد، رییس و سخنگوی کمیسیون انرژی هم از برگزاری جلسه‌ کمیسیون برای ارائه گزارش عملکرد از سوی وزیران نفت، کشاورزی و انرژی، رئیس سازمان محیط زیست خبر دادند و قرار است پس از جلسه علنی بعد از ظهر سه شنبه مجلس این جلسه برگزار شود.

امیدواریم این بار عزم‌ها برای حل معضل خوزستان جزم شود و در پس تاکیدهای پی در پی مسئولان برای رسیدگی به گردو غبار این منطقه شاهد بازگشت زندگی به این استان باشیم.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن