سازمان محیط زیست باید حق وتو داشته باشد

هیات رییسه مجلس شورای اسلامی 26 بهمن ماه سال جاری از وصول طرح عادی تشکسیل وزارت محیط زیست و منابع طبیعی خبر داد. بر پایه این طرح سازمان امور اراضی و منابع طبیعی با محیط زیست ادغام و وزارت محیط زیست و منابع طبیعی تشکیل می‌شود.

به گزارش «انرژی امروز» طرح تشکیل وزارت محیط زیست و منابع طبیعی در مجلس با مخالفت و موافقت صاحب نظران روبه رو شده است.

برخی کارشناسان بر این باورند که تبدیل سازمان حفاظت از محیط زیست به وزارت محیط زیست، تنزل جایگاه کنونی این سازمان و کاهش قدرت نظارتی آن است. در این میان گروهی دیگر نیز بر این اعتقاد هستند که وزراتخانه شدن محیط زیست باعث مدیریت یکپارچه محیط زیست در ایران خواهد شد و در نتیجه بزرگ‌ترین امتیاز را برای این سازمان به ارمغان خواهد آورد.

در این خصوص دکتر مجتبی نوری، مدیر تحقیقات شرکت مدیریت منابع ایران، در گفت و گویی با خبرنگار حوزه محیط زیست انرژی امروز، می‌گوید: در خصوص تشکیل وزارت محیط زیست، خیلی وقت هست این ایده مطرح شده است، این ایده را ترکیبی هم دنبال کردند، مثلا وزارت آب و محیط زیست باشد، و یا وزارت آب، محیط زیست و منابع طبیعی را مطرح می‌کردند.

این کارشناس محیط زیست ادامه می‌دهد: آن زمان که سازمان حفاظت از محیط زیست تشکیل شد ایده کسانی که جایگاه سازمان محیط زیست را به عنوان معاونت رییس جمهور تعریف کردند این بوده که این سازمان جایگاه ویژه‌ای داشته باشد تا بتوان به لحاظ حاکمیتی قدرت بالایی هم در حوزه کاری خودش داشته باشد.

مدیر مطالعات آب البرز معتقد است: تشکیل وزارت محیط زیست و منابع طبیعی یک مزایایی دارد و یک معایبی.

نوری با اشاره به نوع تخصیص بودجه در مجلس برای وزارخانه‌ها، بودجه را عامل محرک و قدرتمندی یک وزارتخانه دانسته و می‌گوید: وقتی یک وزارتخانه تشکیل می‌شود با توجه به این که بودجه دستگاه‌های اجرایی در مجلس تصویب می‌شود، و چون مجلس نظارت می‌کند بر وزارتخانه، معمولا یک تعاملاتی به لحاظ بودجه پیش می‌آید و وزارتخانه به لحاظ اعتباراتی تقویت می‌شود.

نوری عدم تعیین بودجه توسط مجلس برای محیط زیست را یکی از پاشنه‌های آشیل هم اکنون سازمان محیط زیست می‌داند.

مدیر تحقیقات شرکت مدیریت منابع ایران پس از آن‌که از مزایای تشکیل چنین وزارتخانه‌ای صحبت می‌کند در خصوص دیدگاه خودش برای تشکیل این وزارتخانه می‌گوید: اما اگر نظر کارشناسی من را بخواهید من با تشکیل وزارت محیط زیست مخالف هستم.  

نوری دلیل مخالفت خود را اینطور بیان می‌کند: من به خاطر با این ایده مخالف هستم چون احساس می‌کنم بحث دخالت سیاسیون بخصوص نمایندگان مجلس در امور سازمان محیط زیست بیشتر می‌شود و استقلال رایی که باید سازمان محیط زیست داشته باشد از بین می‌رود.

نوری تاکید می‌کند: شاید الان هم سازمان محیط زیست تحت تاثیر وزارتخانه‌های اجرایی باشد، اما چندان این کار پر رنگ نیست. و بیشتر در این زمینه دولت هست که گاه مجبورش می‌شود بعضی کارها را انجام دهد.

مدیر مطالعات آب البرز  ادامه می‌دهد: اما اگر وزارتخانه محیط زیست وجود داشته باشد این وزارتخانه باید به مجلس هم پاسخگو باشد. و یا مجبور خواهد بود به خیلی از حرف‌های غیر کارشناسی و سیاسی نمایندگان مجلس هم تن بدهد.

نوری معتقد است: از این لحاظ احساس می‌کنم وضعیت محیط زیست ما آسیب خواهد دید.

بخصوص در کشور ما که محیط زیست را نابود کردیم احتیاج داریم یک دستگاه قدرتمندی مسوول این وضعیت باشد.

این کارشناس محیط زیست کشور در نهایت می‌گوید: الان جایگاه سازمان جایگاه بسیار خوبی است ولی باید تلاش شود که تبدیل به یک سازمان قدرتمند شود. باید دنبال این باشیم که مقداری بر قدرت این سازمان افزوده شود. و تقویت شود.

یعنی به لحاظ اعتباری به لحاظ کارشناسی به لحاظ اینکه واقعا حق وتو داشته باشد. به صورت واقعی نظارت بر عملکرد همه دستگاه‌های اجرایی داشته باشد و یک جوری در این بخش تقویت شود. 

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن