بدهی 50 میلیارد دلاری از کجا آمد؟

نیاز به سرمایه و جذب سرمایه­‌گذاران خارجی، چند سالی است که به گلوگاهی در مسیر توسعه صنعت نفت ایران تبدیل شده است؛ موضوعی که وزارت نفت را ناگزیر از تغییر مدل قراردادهای بیع متقابل کرد تا با افزودن جذابیت­‌های بیشتر، بتواند اندکی از عقب‌ماندگی­‌های روند توسعه صنعت نفت در چندسال اخیر را جبران کند.

اگرچه نیاز به سرمایه‌­گذاران خارجی و تأمین منابع مورد نیاز نگهداشت و توسعه میادین نفت و گاز در کشور به یکی از اصلی­‌ترین چالش­‌های شرکت ملی نفت ایران بدل شده است، اما بازپرداخت بدهی­‌های انباشته شده شرکت ملی نفت ایران نیز خود حکایت دیگری دارد که در آخرین اظهارنظر مسئولان ارشد صنعت نفت، علی کاردر از نگرانی­‌های خود و معضلات شرکت ملی نفت ایران برای بازپرداخت 50میلیارد دلار بدهی سخن گفته است.

در همین راستا، معاون پیشین امور مهندسی وزارت نفت به «انرژی امروز» می­‌گوید: این ارقام علاوه بر نیاز به سرمایه‌گذاری شامل بدهی‌هایی نیز می‌­شود که ازسوی دولت گذشته، به شرکت ملی نفت ایران تحمیل و تکلیف شده بود.

سید عماد حسینی با اشاره به اینکه هم­‌اکنون نیز بسیاری از پروژه‌های عمرانی ناشی از تعهدات خلق‌­الساعه دولت گذشته گریبانگیر نفت است گفت: این امر در حالی ­است که چنین پروژه­‌هایی، هیچ سنخیتی با صنعت نفت ندارد، اما شرکت ملی نفت ایران را متعهد به انجام آن کرده بودند، پروژه‌های همچون ساخت ورزشگاه، ساخت جاده و… که البته امیدواریم با تدابیر ویژه دولت در این مورد، چاره‌اندیشی شود تا این بدهی‌ها به نوعی بازپرداخت شوند.

رییس هیئت‌‌مدیره هلدینگ انرژی تاپیکو گفت: به­‌دلیل کاهش اجباری فروش نفت خام در چند سال گذشته، صنعت نفت با رکود و کاهش شدید منابع مالی مواجه شده بود، تحمیل هزینه­‌های غیرمرتبط نیز مزید بر علت شده بود و برهمین‌­اساس است که مسئولان کنونی صنعت نفت، نگرانی‌‏های بسیاری از این بابت ابراز می­‌دارند.

سیدعماد حسینی معتقد است برای توسعه صنعت نفت در بودجه­‌های سالانه، به­‌خصوص در سال‌های اخیر، مبالغ ناچیزی دیده می‌شد که علاوه­‌بر تکالیف برنامه‌ای، تکالیف قانونی نیز باید از همین منابع محدود تأمین شود و مجموع این تعهدات، خود را در قالب بدهی نشان می‌دهد.

او با تأکید بر اینکه درصورت کم‌­توجهی به نیازهای مالی صنعت نفت، در سال‌های آینده در این صنعت حرفی برای گفتن نخواهیم داشت، تصریح کرد: ذخایر نفت ایران به تدریج مورد استفاده قرار می‌گیرد و در نهایت پایان می‌یابد و اگر برای توسعه آن چاره‌ای اندیشیده نشود، قاعدتاً در آینده نباید هیچ چشم‌داشتی از صنعت نفت کشور داشت.

حسینی با بیان اینکه «ممکن است در آینده نیز درآمدهای نفتی کشور با نوسان­‌های بیشتری مواجه شود» گفت: با توجه به اینکه اقدامات توسعه‌ای انجام نمی‌دهیم و چاه‌های نفت در ایران اکنون به نیمه دوم عمر خود رسیده‌اند، تولید این چاه‌ها کم شده است و علاوه­بر این چالش، مشکلات حاشیه‌ای دیگری نیز مبتلابه فرایند توسعه صنعت نفت شده است.

او پیش‌بینی می‌­کند که در سال‌های نه‌چندان دور، صنعت نفت با مشکلات بیشتری برای تأمین منابع مالی مواجه خواهد کرد که ناگزیر از استقراض بیشتر از منابع داخلی و خارجی خواهیم بود.

حسینی در پاسخ به سوال خبرنگار درباره وضعیت کنونی تأمین منابع مالی از طریق جذب فاینانس گفت: قانون­گذاران کشور روش فاینانس را همواره در تکالیف برنامه‌ای و بودجه‌های سالانه می­‌بینند، اما متاسفانه با توجه به حواشی شرایط تحریم و اتفاقات اخیر در امریکا، جذب این سرمایه‌گذاری­‌ها در عمل، مشکل است.

رییس هیئت‌‌مدیره هلدینگ انرژی تاپیکو اظهار کرد: حضور موثر شرکت­‌های بزرگ نفتی که منابع مالی بسیاری نیر در اختیار دارند، بسیار سخت و زمان­بر است، مگر اینکه مشکلات بین‌المللی با سرعت بیشتری حل شوند که بتوان با جذب فاینانس شرکت‌های خارجی بتوان این کارها را انجام دهند.

حسینی با بیان اینکه «جذب فاینانس در شرایط فعلی منتفی است» ادامه می­‌دهد: چاره این امر را باید در حوزه داخلی و با تکیه بر اقتصاد بدون نفت جستجو کنند که سال‌ها در برنامه‌ها و قوانین، و بودجه‌ها بررسی شده اما متاسفانه نتوانستیم به آن دست پیدا کنیم.

معاون پیشین امور مهندسی وزارت نفت با تاکید بر لزوم کاهش وابستگی به درامدهای نفتی گفت: باید این امر مهم را درنظرگرفت که در سال‌های آینده برای تولید نفت با چالش‌های بسیاری مواجه خواهیم شد و درامدی از آن نخواهیم داشت و به ناچار، اداره امور جاری کشور باید از مسیر غیر از درآمدهای نفتی طی شود.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن