هیات حقیقت یاب برای رسیدگی به وضعیت تالاب ها اعزام شود

رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه شواهد بهبود تالاب‌ها وجود دارد، گفت: برای اثبات آن مجلس هیات حقیقت یاب تشکیل دهد و به خوزستان بفرستد، تصاویر ماهواره‌ای هم هست. وضعیت تالاب‌های استان خوزستان در یک زمانی بسیار بحرانی بود الان هم شرایط 100 درصد مطلوب ندارد اما طی این سال‌ها رو به بهبود بوده‌است.

به گزارش خبرنگار پارلمانی انرژی امروز، روز گذشته جلسه کمیسیون انرژی مجلس و مجمع نمایندگان استان خوزستان با حضور بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت، حمید چیت‌چیان، وزیر نیرو، معصومه ابتکار، رییس سازمان حفاظت محیط زیست، غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل، به منظور رسیدگی به وضعیت استان خوزستان و ارائه گزارش وزارت نیرو، وزارت نفت و سازمان حفاظت محیط زیست درباره پدیده ریزگردها و گرد و غبار برگزار شد.

در این جلسه پس از شنیدن درد دل‌ها و گله‌های نمایندگان استان خوزستان و اعضای کمیسیون انرژی مجلس، معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به ارائه گزارش از عملکرد خود پرداخت و گفت: اولین جلسه شورای عالی محیط زیست در سال 92 به ریاست آقای دکتر روحانی برگزار شد، مهمترین مصوبه این ستاد احیا و تقویت ستاد ملی مبارزه با گرد و غبار بود. این ستاد تا کنون فعال است.

وی در ادامه افزود: از دستاوردهای این ستاد تهیه مطالعات درباره شناسایی همه کانون‌های گرد و غبار ایران از جمله در استان خوزستان است. همچنان با همکاری دستگاه‌ها و تدبیر مقام‌های استانی و کشوری برای مقابله با گردو غبار تدوین برنامه نهایی شده است.

ابتکار با اشاره به اینکه این کار با مشارکت دانشگاه‌ها و با نگاه علمی درحال پیگیری است، تصریح کرد: سال گذشته با همکاری دانشگاه اهواز و سایر دانشگاه‌های ایران و دانشگاه ها و کارشناسان بین المللی اجلاسی در استان خوزستان برگزار شد و از همه ابعاد به موضوع پرداخته شد و نگاهی دقیق و کارشناسی انجام گرفت.

وی با بیان اینکه برنامه ملی در این زمینه داریم، تاکید کرد: دولت در این زمینه کار کرده است و در کنار آن دولت برای مقابله با شرایط بحران مصوبه‌ای داشت که وزارت کشور کارگروه مقابله با گردو غبار تشکیل داد. این کارگروه فعال بوده است و در نحوه مواجهه با بحران اقدامات خوبی انجام گرفت. وقتی برنامه تدوین شد تکالیف دستگاه‌ها برای مقابله با این پدیده مشخص شد از جمله مهمترین وظایف ما رسیدگی به وضعیت تالاب‌ها بود.

 70 درصد هورالعظیم آبگیری شده‌است

رییس سازمان حفاظت از محیط زیست در ادامه تشریح کرد: تالاب هور العظیم سال 92 خشک بود اما طی اقداماتی که انجام گرفت با همکاری وزارت نفت و نیرو امروز 70 درصد آب‌گیری شده است. بخشی از آن هنوز آبگیری نشده ولی وضعیت آن نسبت به گذشته بهتر است و کانونی که می‌توانست گرد و غبار زیادی فراهم کند امروز کانون زندگی، معیشت و صیادی مردم شده‌است.

وی در ادامه افزود: شواهدی بر این موضوع هست، برای این کار مجلس هیات حقیقت یاب تشکیل دهد و به خوزستان بفرستد، تصاویر ماهواره‌ای هم هست. وضعیت تالاب‌های استان خوزستان در یک زمانی بسیار بحرانی بود الان هم شرایط 100 درصد مطلوب ندارد اما طی این سال‌ها رو به بهبود بوده‌است.

ابتکار با بیان اینکه روز ملی تالاب‌ها را امسال در شادگان برگزار کردیم، تصریح کرد: تالاب شادگان شرایط روبه بهبود داشته است. چنانچه کانالی احداث شده‌است که با همکاری وزارت نیرو اردیبهشت سال آتی بهره‌برداری می‌شود و بخش‌هایی که هنوز آبگیری نشده‌است از این طریق آب‌گیری خواهد شد. در کنار ما سایر دستگاه‌ها هم به فراخور میزان تامین اعتبارات فعالیت‌هایی را انجام داده‌اند.

وی در ادامه یادآور شد: برخی طرح‌ها اجرا شده‌است از جمله طرح‌هایی که وزارت جهاد کشاورزی در زمینه کاشت نهال داشته‌است و در شمال اهواز شاهد آن بوده‌ایم. در سال 93 حضور در میان مردم داشتیم و دولت به خاطر همین حضور، دولت مصوبه خاص خوزستان را صادر کرد و تکالیف دستگاه‌ها در آن مشخص شد. این مصوبه تا حدودی اجرا شد و بخش‌های اجرا نشده به دلیل عدم تخصیص اعتبار است. در حال حاضر دستگاه‌های سنجش کیفیت هوا در استان خوزستان تکمیل شده‌است. در اهواز دقت آن در ریزگردهای 2 میلی میکرون است.

رییس سازمان حفاظت از محیط زیست به فعالیت در سطح بین‌المللی برای حل این بحران اشاره کرد و گفت: ما با مراکز بین‌المللی از جمله مراکز بین‌المللی بارسلون، اتحادیه اروپا در بعد هواشناسی داشته‌ایم تا امکان پیش‌بینی طوفان‌ها وجود داشته‌باشد.

وی در ادامه به کانون‌های گردو غبار در عراق و عربستان سعودی وجود دارد، اشاره و تصریح کرد: از سال 92 تفاهم‌نامه هایی که در این زمینه با عراق داشتیم اجرایی شد. ما امیدواربودیم این تفاهم‌نامه ها به طور کامل اجرایی شود اما شرایط عراق این اجازه را نداد. البته ما رایزنی‌ها با رئیس جمهور و سایر مسئولان عراق داشتیم و هم آقای جهانگیری، هم آقای روحانی و هم من پیگیر قضیه بودیم. این موضوع همواره موضوع مذاکرات دو جانبه بوده است.

ابتکار همچنین گفت:شب گذشته با خانم عدیله وزیر محیط زیست و بهداشت عراق گفت‌و گوی تلفنی داشتم و این موضوع را تذکر دادم و خواهان اجرای تفاهم‌نامه شدم. البته جلسه ستاد ملی گرد و غبار نیز برای توجه به بخش عراق و سایر بخش‌های بین‌المللی هفته آینده خواهیم داشت.

اولین اجلاس جهانی وضعیت گرد و غبار در ایران

وی در ادامه افزود: ما درباره گردو غبار 4 قطعنامه در فضای بین‌الملل گرفته‌ایم این در حالی‌است که برای اولین بار گزارش جهانی گرد وغبار تدوین می‌شود. گرد وغبار محدود به منطقه ما نیست بلکه در افریقا، چین، بخش‌هایی از امریکای لاتین و آسیا هم درگیر آن است. ما توافق کردیم که اولین اجلاس جهانی مقابله با پدیده گرد و غبار سال آتی برگزار شود.

ابتکار با بیان اینکه ما بتوانیم همکاری‌های بین‌المللی را برای مقابله با این پدیده جلب کنیم، تاکید کرد: به دلیل گستردگی این موضوع و آثار و تبعات آن نیاز است مجلس کمک کند که از محل اعتبارات صندوق برای مقابله با کانون‌های گرد و غبار، احیای تالاب‌ها و موضوع خوزستان برداشت شود. ما آمادگی برای اجرای برنامه‌ها را داریم. در بودجه امسال دولت پیش‌بینی خوبی داشته‌است البته امیدواریم مجلس هم توجه لازم را داشته‌باشد.

لایحه هوای پاک با توجه به گردو غبار به مجلس می‌رود

وی در ادامه به لایحه هوای پاک اشاره کرد و گفت: در این لایحه موضوع گرد وخاک برای اولین بار مطرح شده است و ما امیدواریم با عنایت ویژه مجلس هر چه سریعتر به قانون تبدیل شود. این قانون می‌تواند موجب تقویت مواضع دولت برای حل بحران خوزستان شود.

وی در پایان گفت: پیشنهاد می‌کنیم برای تقویت مواضعمان در سطح بین‌الملل با توجه به اینکه بر اساس گزارش سال 92 سدسازی‌های ترکیه بر بروز این گردو غبارها اثر دارد، باید باردیگر به این کشور تذکر دهیم. حال آنکه همچنان فعالیت این کشور وری آورد دجله و فرات اثر می‌گذارد. ما باید از حقوق خودمان دفاع کنیم.

 در این جلسه، مجید ناصری نژاد، رییس مجمع نمایندگان استان خوزستان، علی گلمرادی، نماینده بندر ماهشهر، جلال میرزایی، نماینده ایلام، محمد خالدی، نماینده لردگان، کاظم نسب، نماینده اهواز، همایون یوسفی، نماینده اهواز، حسن بهرام نیا، نماینده نهاوند و برخی دیگر از نمایندگان به اظهار نظر وپیشنهاد پرداختند.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن