رشد سود صنعت پالایش در اروپا

دلیل اصلی رشد سود پالایشی در اروپا، کاهش عرضه نفت سنگین (و به تبع آن افزایش سهم نفت سبک) بوده است که در پالایشگاه‎های پیچیده به کار گرفته می‌شود که در اروپا وجود ندارند؛ بر‌اساس‌این، در شرایط پس از توافق نفتی، پالایشگران اروپایی از جایگاه بهتری در بازار نسبت به قبل از توافق برخوردار شده‌اند.

سعیده شفیعی-پژوهشگر اقتصادی در شماره امروز روزنامه «شرق» نوشت:

در روزهای ابتدایی و میانی هفته، قیمت‌ها با افزایش مواجه شدند؛ به‌طوری‌که برخی از کارشناسان نفت ۶٠ دلاری را در کوتاه‌مدت بسیار محتمل عنوان کردند. در روز چهارشنبه با تقویت ارزش دلار، قیمت‌ها کاهش یافتند، اما در دو روز پایانی هفته همراه با اعلام خبری مبنی‌بر کاهش ذخایر آمریکا، شاخص‌ها مجددا با افزایش مواجه شدند. نفت «برنت‌دریای‌ شمال» (Brent) در اواسط روز جمعه، بیست‌وچهارم فوریه، به قیمت ۵۶ دلارو ١٧ سنت معامله شد که نسبت به پایان هفته قبل، ٣٨ سنت رشد نشان می‌دهد. شاخص «نفت وست‌تگزاس اینترمدیت» (WTI) نیز در همین زمان ۵۴دلارو هشت سنت معامله شد که نسبت به پایان هفته قبل، ۶٧ سنت افزایش یافته است. همچنین بنا بر گزارش دبیرخانه اوپک، قیمت سبد نفتی این سازمان (OPEC Reference Basket Price) در روز پنجشنبه، بیست‌و‌سوم فوریه به ۵٣دلارو ٩۵ سنت رسید که نسبت به هفته قبل، ٧٩ سنت رشد نشان می‌دهد. رشد اندک قیمت نفت (در مقایسه با پیش‌بینی‌ها)، احتمال کاهش پایبندی تولیدکنندگان به توافق را افزایش داده است.

براساس گزارش مؤسسه «فیلیپ فیوچرز» به نقل از فارس، اگرچه برآوردهای قبلی از اجرای ۹۳ درصدی تعهدات اوپک از سوی اعضای این سازمان خبر می‌داد، اما برآورد این مؤسسه از این رقم حدود ۷۴ درصد است. براساس این گزارش، عربستان در ماه ژانویه ۴٩۶‌ هزار بشکه تولید خود را کاهش داده است که این رقم ١٠‌ هزار بشکه بیشتر از میزانی است که در توافق اوپک متعهد شده بود. همچنین عراق با کاهش ١۶۶‌ هزار بشکه به ٨٠ درصد تعهد خود عمل کرده است. ونزوئلا با ٣٠‌ هزار بشکه کاهش تنها به ٣٢ درصد و آنگولا با ٢٣‌ هزار بشکه کاهش به ٣١ درصد توافق پایبند بوده‌اند. الجزیره و اکوادور نیز به‌ترتیب ٨٣ و ۶۴ درصد از تعهد خود را اجرائی کرده‌اند. تحلیلگران بازار نفت معتقدند توافق تولیدکنندگان بر سر کاهش عرضه سبب بهبود وضعیت پالایشگاه‌های قدیمی در اروپا شده است.

بنا به گفته «دیوید وچ»، رئیس مؤسسه مشاوره جی‌بی‌سی انرژی، دلیل اصلی رشد سود پالایشی در اروپا، کاهش عرضه نفت سنگین (و به تبع آن افزایش سهم نفت سبک) بوده است که در پالایشگاه‎های پیچیده به کار گرفته می‌شود که در اروپا وجود ندارند؛ بر‌اساس‌این، در شرایط پس از توافق نفتی، پالایشگران اروپایی از جایگاه بهتری در بازار نسبت به قبل از توافق برخوردار شده‌اند؛ چراکه آن بخش از عرضه نفت که از بازار خارج شده، از نوع نفت مورد نیاز پالایشگران آسیایی بوده است.

به گفته وزیر نفت عراق، براساس جدیدترین برآوردها میزان ذخایر اثبات‌شده نفت این کشور، ١٠‌ میلیارد بشکه افزایش یافته است. به گزارش خبرگزاری رویترز به نقل از شانا، جابر اللعیبی، وزیر نفت عراق، اعلام کرد میزان ذخایر اثبات‌شده نفت این کشور از ١۴٣ به ١۵٣‌ میلیارد بشکه افزایش یافته است. وی با اعلام این رقم، از سازمان اوپک خواست تا این میزان افزایش را در آمار خود مدنظر قرار دهد. برآورد جدید نتیجه بررسی‌ها و اکتشاف‌های انجام‌شده در هفت میدان نفت در مرکز و جنوب این کشور است. ارقام جدید، ذخایر نفت این کشور را به ذخایر نفتی ایران (١۵٨‌ میلیارد بشکه) نزدیک کرده است. براساس گزارش اوپک، ونزوئلا و عربستان به ترتیب با ٣٠١ و ٢۶۶‌ میلیارد بشکه بیشترین ذخایر نفتی در میان کشورهای عضو این سازمان را در اختیار دارند. برای نخستین‌بار از سال ٢٠١١ میلادی، قرار است ژاپن یک محموله نفتا از ایران وارد کند. 

به گزارش پایگاه خبری پلاتس از سنگاپور به نقل از شانا، یک منبع آگاه اعلام کرد شرکت میتسوبیشی ژاپن قرار است به‌زودی، یک محموله نفتا از ایران وارد کند. این در حالی است که پالایشگاه ستاره خلیج‌ فارس ایران، از ارسال دومین محموله نفتای تولیدی خود (پس از ارسال اولین محموله به امارات) خبر داد. براساس آمار وزارت اقتصاد، بازرگانی و صنعت ژاپن، این کشور در سال ٢٠١١ میلادی ۴٧‌هزارو ٢١٢ تُن نفتا از ایران وارد کرده بود؛ اما پس از تشدید تحریم‎ها در سال ٢٠١٢ میلادی، این واردات متوقف شد. به گزارش اداره اطلاعات انرژی دولت آمریکا (EIA)، قیمت شاخص اسپات هنری‌هاب (Spot Henry Hub) به‌عنوان شاخصی برای قیمت فروش لحظه‌ای گاز طبیعی در آمریکا در هفته منتهی به بیست‌وچهارم فوریه، دودلارو ۵۶ سنت به ازای هر‌ میلیون بی‌تی‌یو یا واحد گرمایی انگلیسی (MMBtu) مبادله شد که نسبت به پایان هفته گذشته، ٣٧ سنت افت نشان می‌دهد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن