بهبود ساختار آب؛ کلید ازدیاد برداشت
نخستین سمپوزیوم بررسی تکنولوژی و راهکار های نوین ازدیادبرداشت با همت شرکت «مارین صنعت پارس» و حضور شرکت های داخلی و سه شرکت اتریشی در اتاق بازرگانی سفارت اتریش برگزار شد.
به گزارش خبرنگار دانش و فناوری «انرژی امروز»، در ابتدای مراسم دکتر زاهدزاده مدیر پروژه های تزریق آب پژوهشکده ازدیاد برداشت نفت و گاز درباره اهمیت ازدیادبرداشت به خصوص در فاز تزریق آب و چالش های پیش روی آن صحبت کرد و در ادامه سه شرکت شرکت اتریشی فعال در حوزه نفت و گاز به ارائه دستاوردها و تکنیک های خود برای افزایش ضریب بازیافت پرداختند.
در بخش دوم مراسم دایتهارد کراتزر (Diethard Kratzer)، سخنگوی شرکت «HOT» درباره فناوریهای نوین ازدیادبرداشت و تخصص این شرکت در ارائه راهکارهای تکنولوژیک برای افزایش ضریب بازیافت در مخازن بالغ و پیچیده صحبت کرد. این شرکت خدماتی در حوزه های مختلف اکتشاف، ارزیابی و توسعه مخزن، ازدیاد برداشت و بهبود تولید فعالیت دارد.
کراتزر در ابتدا درباره اهمیت ارزیابی یکپارچه پارامترهای تاثیرگذار در تولید و در سطح و درون مخزن صحبت کرد. وی با ارائه مثالی واقعی از مخزنی بالغ و شکافدار در دانمارک و چالش های موجود در آن، راهکارهای گوناگون ازدیاد برداشتی را مورد بررسی قرار داد. از افت فشار به دلیل رسیدن به بلوغ، آبدهی بالا و میانشکنی سریع بلافاصله بعد از تزریق، بهعنوان چالش های موجود در این مخزن یاد شد.
وی درباره افزایش ضریب بازیافت این مخزن گفت: «راهکار نخست ارائهشده برای افزایش بازدهی استفاده از لوله مغزی سیار به منظور تزریق مواد سنگین و بستن نواحی با تراوایی و آبدهی بود. این راهکار موفق شد 20 درصد تولید را بهبود و 30 درصد از میزان آبدهی آن بکاهد. اما برای رسیدن به بازدهی بیشتر روشهای نوینتری مورد نیاز است.»
کراتزر در ادامه به مرور روشهای نوین این شرکت برای افزایش بازیافت این مخزن پرداخت. روش آنالیز میکروسکوپی خرده های حفاری (MACC)، ابزار نوین آنالیز حساسیت SenE و راهکارهای میکروسیالی (Microfluidic) از جمله فناوری های ارائه شده شرکت «HOT» بودند. کراتزر در پایان سخنرانی خود افزود:« جمعآوری دادههای مختلف از لاگ و مغزه و خردههای حفاری و توصیف ویژگیهای زمینشناسی و پارامترهای نفتی قبل از ساخت دوباره مدل در مخازن بالغ بسیار اهمیت دارد.»
در بخش بعدی سمینار، شرکت «ILF» به ارائه راهکارهای خود برای افزایش ضریب بازیافت با تمرکز بر تصفیه و اصلاح ساختار آب پرداخت. شرکت «ILF» در حوزههای مختلف نفت وگاز، انرژی و محیط زیست و پخش و پالایش فعالیت دارد و به کارفرمایان مشاوره تخصصی می دهد. هایگ هولف (Helge Hoeft)، سخنگوی این شرکت درباره اهداف اصلی «ILF» گفت: «هدف اصلی ما در حوزه نفت و گاز طراحی بهینه ترین سناریو برای تزریق متناوب آب به درون مخزن در مراحل ابتدایی است.»
شرکت «ILF» برای رسیدن به بهترین سناریو تزریقی و ازدیادبرداشتی فناوری های زیر را پیشنهاد کرد: سیستم مدیریت یکپارچه (IMS) و سیستم مدیریت بهینه پروژه (PMC) روش های نوین پیشنهادی شرکت «ILF» برای پروژه های تزریق آب بود.علاوه بر روش های فوق، این شرکت در بهینهسازی فرایند تصفیه و آزمایش تطبیق پذیری سیال تزریقی به مخزن نیز فعالیت دارد. هولف در ادامه افزود:« تصفیه و اصلاح سیال تزریقی در مراحل ابتدایی یکی از کلیدی ترین فاکتورها برای افزایش ضریب بازدهی است. اگر پایه های نخست برای افزایش بازدهی مخزن را بدون فکر و مطالعه برداریم، در انتها برای جبران خسارت مجبور به صرف هزینه های گزافی خواهیم شد.»
هولف همچنین انجام آزمایش های تطبیق سیال تزریقی با سیالات درون مخزنی را امری ضروری عنوان کرد و گفت:« عدم انجام تست تطبیق پذیری در مخزن می تواند باعث ایجاد رسوبهای مختلفی از جمله باریوم سولفات شود که برای رفع آن در مخزن بسیار مشکل است.
در بخش آخر سمینار نیز شرکت «SONNEK» به ارائه دستاوردهای خود در صنعت و حوزه ازدیاد برداشت پرداخت. وارنر ویزندر (Warner Wiesender)، سخنگوی این شرکت اهداف اصلی «SONNEK» را کاهش میزان آب دورریختنی در با اصلاح ساختار و تصفیه آن و تهیه سیال آبی بهینه برای بهبود ضریب بازیافت برشمرد. او دراین باره افزود: « شرکت ما برای تصفیه و بهبود ساختار آب، از روش ها و تکنیک های نوینی برای جداسازی ذرات جامد، جداسازی گاز، جداسازی ذرات بسیار ریز نفتی و جامد از آب بهره میگیرد.»
فناوری GALAXIE Tower، شناورسازی گازهای محلول(Dissolved Gas Flotation)، فناوری FLOTOFILTER، تصفیه آب به وسیله میکرواورگانیزم هاو غشاهای نوین SiC از جمله فناوری های مورد بررسی «SONNEK» در این سمینار بود. علاوه بر تکنولوژی های یاد شده، شرکت «SONNEK» در زمینه تولید شیرهای تزریقی و سیستم تزریق آب با فشار بالا به درون مخزن نیز راهکارهای منحصر به فردی را ارائه داد.