پلاستیک‌ها500 برابر ستارگان کهکشان!

اگر روند ورود پلاستیک‌ها به اقیانوس‌ها با روند کنونی ادامه یابد، پلاستیک‌های داخل اقیانوس‌ها در سال 2025 بیشتر از ماهی‌های آن خواهد بود

سازمان ملل، اعلام یک «نبرد شناسایی» بزرگ‌ترین منبع آلودگی پلاستیکی، پلاستیک اقیانوس‌ها، را داده است.

به گزارش «انرژی امروز» به نقل از EcoWatch روز پنج‌شنبه؛ سازمان بین‌دولتی برنامه محیط زیست UNDP کمپین دریای پاک را در اجلاس اقیانوس جهانی با حضور اقتصاددانان به میزبانی بالی اندونزی، راه اندازی کرد.

ابتکار جهانی بی‌سابقه‌ای برای تشویق دولت‌ها و تجار برای انجام اقداماتی در جهت کاهش میکروپلاستیک‌ها از لوازم آرایشی به راه‌ افتاده است، اقداماتی چون تیم‌های مراقبتی شخصی و تشکیل تشکل‌ها، ممنوعیت استفاده از کیسه‌های پلاستیکی یا تعریف مالیات ویژه برای کیسه‌های پلاستیکی یک‌بار مصرف، و کاهش قابل توجه دور ریز دیگر مواد پلاستیکی تا سال 2022 از جمله این اقدامات است. هر روز شهروندان کشورهای مختلف تشویق به پیوستن به این مبارزه می‌شوند.

کشورهایی هم به این کمپین پیوسته‌اند. اندونزی درصدد است تا سال 2025، ورود زباله‌ها به اقیانوس‌ها را تا 70 درصد کاهش دهد. اروگوئه از اواخر سال جاری برآن است تا مالیات‌هایی بر مواد پلاستیکی وضع کند. کاستاریکا مدیریت پسماندهای خود را بهبود خواهد داد و استراتژی‌های آموزشی نیز در خصوص پلاستیک‌های یک‌بار مصرف به‌کار خواهد گرفت.

برآوردها می‌گویند هشت میلیون تن پلاستیک هر ساله وارد اقیانوس‌ها می‌شود، که نتیجه آن ویرانی زندگی آبی و اکوسیستم‌هاست و هزینه‌ای که خسارات ناشی از آن بر روی اکوسیستم‌های آبی می‌گذارد دست‌کم به هشت میلیارد دلار می‌رسد.

اگر روند ورود پلاستیک‌ها به اقیانوس‌ها با روند کنونی ادامه یابد، پلاستیک‌های داخل اقیانوس‌ها در سال 2025 بیشتر از ماهی‌های آن خواهد بود و پرندگان دریایی 99 درصد پسماندهای پلاستیکی را خواهند بلعید.

از سویی، ذرات ریز پلاستیکی هم در اقیانوس‌ها در حال افزایش هستند. این ذرات باقی‌مانده مواد پلاستیکی مثل کیسه‌های پلاستیکی، بطری‌ها و تکه‌های لباس هستند. 

بر اساس اعلام پایگاه اطلاع رسانی سازمان ملل متحد، «با ورود 51 تریلیون ذره میکروپلاستیک به اقیانوس‌ها که 500 برابر بیشتر از تعداد ستاره‌های کهکشان راه‌شیری است، حیات دریایی به شدت در معرض خطر است».

سازمان‌دهندگان این کمپین می‌خواهند قبل از آن‌که خیلی دیر شود از ورود آلودگی‌های پلاستیکی بیشتر به دریاها جلوگیری کنند.

اریک سولهایم رییس UNEP می‌گوید: در گذشته ما عهده‌دار از بین بردن اقیانوس‌های خود با پلاستیک‌ها شدیم. آلودگی پلاستیک در سواحل اندونزی موج‌سواری می‌کنند، در قطب شما بر بستر اقیانوس می‌نشینند و با زنجیره غذایی وارد میز شام ما می‌شوند. تا وضع از این بدتر نشده است باید در مقابل آن بیاستیم. این کار باید متوقف شود.

این برنامه از مصرف کنندگان پلاستیک می‌خواهد تا ردپای پلاستیک خود را کاهش دهند و این کار را با مصرف کیسه‌های با قابلیت استفاده مجدد و عدم استفاده از مواد آرایشی حاوی میکروذره‌ها انجام دهند تا دانه‌های ریز پلاستیک در اقیانوس پخش نشوند.

جک جانسون، موسیقیدان و سفیر حسن نیت سازمان ملل، می‌گوید: من از کمپین دریاهای پاک حمایت می‌کنم چون بر این باور هستم که گزینه بهتری برای دفع پلاستیک‌های یک‌بار مصرف وجود دارد و آن این است که ما به عنوان مصرف کننده می‌توانیم از ابتکاراتی از این دست حمایت کنیم و از تجار بخواهیم در مقابل اثرات زیست محیطی محصولاتی که تولید می‌کنند پاسخگو باشند.

کمپانی‌هایی چون DELL با UNEP برای پاکسازی دریاها همکاری می‌کند. در صنعت تکنولوژی‌های پیشرفته، این شرکت کامپیوتری اعلام کرده است که از این پس در بسته‌بندی محصولات خود 25 درصد از مواد بازیافتی زباله‌های اقیانوس‌ها استفاده خواهد کرد. این شرکت می‌گوید مطالعه موردی آن 16 هزار پوند پلاستیک از اقیانوس‌ها خارج کرده است.

در این زمینه امیدهایی هم به کنفرانس اقیانوس‌ها در مقرر سازمان ملل در نیویورک در ماه ژوئن و مجمع محیط زیست سازمان ملل در نایروبی در ماه دسامبر  بسته شده است.

رییس مجمع عمومی سازمان ملل، پیتر تامسون، می‌گویدک اقیانوس‌ها خون حیاتی کره خاکی ما هستند در حالی که ما هر ساله به شدت در حال مسموم کردن آن با میلیون‌ها تن پلاستیک هستیم. با برقراری مقررات مالیات بر کیسه‌های پلاستیکی یا ممنوعیت استفاده از میکروذره‌ها در لوازم آرایشی، هر کشوری قادر خواهد بود نقش خود را در حفاظت از امانتی چون حیات اقیانوس‌ها ایفا کند.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن