سوغاتی های پربار پادشاه برای آرامکو

پروین فغفوری، خبرنگار بین الملل انرژی امروز

مقامات عربستان سعودی با اتخاذ تدابیر استراتژیک و با افزایش سرمایه گذاری خود در کشورهای آسیایی سعی دارند در مقابل غرب، عرض اندام نمایند و به اعتقاد تحلیلگران مسائل انرژی، تور ملک سلمان به 5 کشور آسیایی نیز به همین منظور برنامه ریزی شده است.

به گزارش خبرنگار بین الملل انرژی امروز، این سفرها، فارغ از اهمیت قابل توجه برای کشورهای ملاقات شونده از منظر اختصاص مبالغ هنگفت سرمایه گذاری و توسعه زیرساخت های استراتژیک آنها، برای عربستان نیز جنبه حیاتی داشته و قدرتی مضاعف به این کشور به عنوان عرضه کننده برتر نفت و محصولات پتروشیمی به کشورهای آسیایی به ویژه جنوب شرقی آسیا می بخشد و آنها را تا مدت های مدید، به نفت خام عربستان وابسته خواهد ساخت.

از سوی دیگر، از آنجایی که عربستان رئیس پیمان نظامی اسلامی علیه تروریسم است، و اندونزی و مالزی نیز کشورهایی با جمعیت غالب مسلمان هستند که مدت هاست از فعالیت های تروریستی رنج می برند، سفر ملک سلمان به این کشورها می تواند منجر به تحکیم روابط دوستانه و تشکیل یک ائتلاف منطقه ای علیه تروریسم و داعش باشد .

افزایش سرمایه گذاری در مالزی و اندونزی

عربستان درنظر دارد حضور خود در بخش پالایش و پتروشیمی اندونزی و مالزی را با اختصاص مبالغ هنگفت برای سرمایه گذاری در این حوزه افزایش دهد و طی سفر مقامات عربستان به این کشورها و علیرغم اعلام عرضه سهام آرامکو که بزرگترین عرضه عمومی سهام در آسیا اعلام شده است، این شرکت بالغ بر 13 میلیارد دلار در این دو کشور سرمایه گذاری نمود.  

غول نفتی عربستان، قراردادی شش میلیارد دلاری با شرکت پرتامینای اندونزی در زمینه توسعه پروژه های پالایشگاهی به امضا رسانده و قرارداد دیگری به ارزش هفت میلیارد دلار نیز با شرکت دولتی پتروناس مالرو برای توسعه یک پالایشگاه نفت در جنوب شرقی این کشور آسیایی و فراهم ساختن بالغ بر 70 درصد از نیازهای نفت خام آن را منعقد ساخت.

به گفته خالید الفالیح، وزیر انرژی عربستان، این قراردادها باعث استحکام دارایی های آرامکو خواهد شد، زیرا سرمایه گذاران در جستجوی شرکتی هستند که در این زمینه از دانش و کاردانی لازم برخوردار باشد.

انعقاد این قراردادها، بخشی از استراتژی طولانی مدت عربستان برای سرمایه گذاری در بخش پالایش به منظور انحصاری ساختن تامین نیازهای نفتی شرکت های طرف قرارداد می باشد، رویه ای که در مورد آمریکا، ژاپن و کره جنوبی نیز به کار گرفته شده است.

مدت های طولانی است که آرامکو مبارزه ای هدفمند برای  حفظ سهم بازارش علیرغم چالش های فراوان با تولیدکنندگان نفت شیل آمریکا، روسیه و دیگر رقبای خود در اوپک آغاز کرده است.

توسعه پالایشگاه Cilacap

به اعتقاد جان دریسکول، تحلیلگر ارشد موسسه خدمات انرژی JTD، که بیش از 30 سال است در صنعت تجارت نفت سنگاپور فعالیت دارد، انعقاد قرارداد هفت میلیارد دلاری برای کشوری مانند عربستان که علیرغم دارابودن عنوان بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده اوپک، درتلاش است میزان تولید خود را در بازارهای انرژی بسرعت در حال رشد از هر گزندی مصون نگهدارد، فرصتی بسیار گرانقیمت فراهم آورده است تا بتواند به عنوان بزرگ ترین سرمایه گذار پروژه های پالایشگاهی، جایگاهی ویژه در کشورهای مالزی و اندونزی برای همکاری های آینده کسب نماید.

تاکنون وزیر امور خارجه اندونزی، رتنو مرسودی، به جزئیات این قرارداد  اشاره ای نکرده است، اما طبق اظهارات مسولان شرکت پترومانیا، در ماه دسامبر و طی ملاقاتی با مقامات آرامکو، مقرر شده بود سرمایه گذاری مشترکی در زمینه تقویت 15 درصدی ظرفیت پالایشگاه سیلاکپ و افزایش تولید به 400 هزار بشکه در روز انجام گیرد.

سرمایه گذاری 27 میلیارد دلاری آرامکو در پنگرانگ مالزی نیز که از آن به عنوان پروژه توسعه بخش پالایشگاهی و پتروشیمی یا RAPID نام برده می شود، باعث تقویت زیرساخت های نفتی این کشور که در مجاورت مراکز پالایشگاهی و تجارت نفت سنتی سنگاپور قرار دارند؛ شده و از این منظر نیز برای مالزی موقعیت بسیار خوبی به شمار می رود.

پروژه RAPID شامل تولید 300000 بشکه در روز محصولات پالایشگاهی است و طبق برنامه ریزی های انجام گرفته تا اواخر 2019 فعالیت آن آغاز خواهد شد. سوخت تولید شده در بخش پالایشگاهی این پروژه از نظر میزان آلایندگی دارای استاندارد یورو پنج بوده،علاوه بر آن این پروژه تامین کننده سالانه 3.5 میلیون تن خوراک برای تاسیسات پتروشیمی خواهد بود.

در عین حال، این قرارداد بسیاری از مسئولیت های مالی را از عهده پتروناس ساقط کرده و به مقامات این  شرکت اجازه خواهد داد تمرکز خود را بر تولید LNG و محصولات پتروشیمی معطوف سازند.

به گفته امین ناصر، رئیس آرامکو، مالزی از فرصت های بسیار مغتنمی برای توسعه موقعیت آرامکو به عنوان برترین عرضه کننده خوراک پتروشیمی به این کشور و دیگر مصرف کنندگان جنوب شرق آسیا برخوردار است.

به اعتقاد دریسکول، سفر ملک سلمان و هیئت همراه وی به ژاپن و چین نیز به منظور توسعه روابط اقتصادی بیشتر صورت خواهد گرفت، زیرا عربستان، تامین کننده بخش مهمی از زنجیره تامین نیازهای انرژی این دو اقتصاد مهم به شمار می رود.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن