دوران سدسازی تمام شد؛ واردات آب منتفی نیست

رییس جمهور در مجلس با اشاره به اینکه آقای اردکانیان به جهت داشتن مهارت، تخصص و دانش در حوزه آب به مجلس پیشنهاد شده گفت: البته نه آن که از حوزه انرژی  و برق غافل هستیم. وزارت تحت تصدی آقای اردکانیان از حوزه انرژی و برق هم غافل نخواهد بود.

به گزارش خبرنگار پارلمانی «انرژی امروز»، حسن روحانی، رییس جمهوری کشورمان امروز برای تکمیل وزرای کابینه اش در مجلس حضور پیدا کرد. وی در روند بررسی عملکرد و برنامه های منصور غلامی وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری و رضا اردکانیان وزیر نیرو برای دفاع از این دو گزینه به ایراد سخنرانی پرداخت.

 روحانی در بخشی از سخنانش پیش از شروع دفاع از وزیر نیرو، وزارت علوم را «وزارت امید» و وزارت نیرو را «وزارت تدبیر» خواند و در ادامه با اشاره به شرایط موجود وزارت نیرو گفت: اگر در وزارت علوم از امید به امروز و فردا بیشتر سخن گفتم، در وزارت نیرو باید از تدبیر سخن بگویم، یکی از مسائل مهم ما مسئله آب کشور است که از آن برای نیازهای ضروری آشامیدن، صنعت، کشاورزی و آبادانی کشور استفاده می‌شود.همه می‌دانیم که یکی از مسائل مهم امروز و فردای ما، مسئله آب است .

وی در ادامه افزود: در زمینه آب کشور بعد از جنگ، اقدامات فراوانی انجام گرفته و سدهای زیادی ساخته شد و تلاش زیادی شد تا آب مهار شود و پایدار بماند تا به مصرف ضروری برسد، در زمینه عرضه آب نیز بیشترین کارها انجام گرفته است.

روحانی با بیان اینکه «دورانی در جهان وجود داشت که دوران سدسازی بود و هزاران سد در دنیا ساخته شد که تعداد آن‌ها ۴۶ هزار و سد بزرگ بود»، متذکر شد: که از تعداد ۴۶ هزار سد بزرگ، ۲۳ هزار آن در چین ساخته و بقیه سدها در کشورهای دیگر احداث شد.

زمانی قرار بود وارد کننده آب باشیم

رییس جمهور با بیان اینکه بعد از جنگ تحمیلی برای مهار آب سدهایی ساختیم، امروز در برخی از آنها  به اندازه‌ای آب کم است که پشت سد ذخیره شود، تصریح کرد: از این به بعد دیگر دست ما خیلی باز نیست، زمانی رسید که بحثمان بر سر این بود که وارد کننده آب باشیم و مذاکرات فراوانی شده و امروز نیز صورت می‌گیرد و این مورد منتفی نیست ولی آنچنان که روی آن امید بسته شده بود، نیست.

وی افزود: برخی کشورها آب فراوانی دارند ولی همسایه ما نیستند که اگر بخواهیم آب را از آن کشورها بیاوریم باید از کشورهای دیگری عبور کنند که معمولاً مشکلاتی با یکدیگر دارند و مسائلی در حوزه آب دارند.

بخش خصوصی باید در حوزه آب ورود پیدا سرمایه گذاری  کند

روحانی با بیان اینکه در دولت یازدهم شما نمایندگان این مسئله را مطرح می کردید که آب استان ما باید از فلان دریا یا دریاچه یا از شمال و جنوب تامین شود، تاکید کرد: این مسائل را نیز می‌توان مورد توجه و تامل قرار داد و برخی اقدامات عملی نیز شروع شده ولی باید بدانیم آب به چه قیمتی به محل مصرف می‌رسد و نیاز داریم تا بخش خصوصی فعال و سرمایه گذاری داشته باشیم و باید تلاش خود را انجام دهیم.

رییس دولت دوازدهم گفت: مسئله پساب، تصفیه آب و گردش آن جزء مسائلی بوده که دولت بر روی آن سرمایه‌گذاری کرده و می‌کنند که برای محیط زیست مفید است و فوایدی در آب تصفیه وجود دارد که مورد استفاده در بخش های مختلف قرار گیرد.

روحانی با بیان اینکه مسائل و راهکارهای متعددی در خصوص مسئله آبی مطرح است، گفت:  تردید نکنید که بیشترین سرمایه گذاری را باید در سمت تقاضا انجام دهیم، باید تلاش کنیم و ببینیم که از آب موجود چگونه بهره برداری صحیح کنیم و دولت و مجلس نیز باید با هم تلاش کنند در حال حاضر بیشترین آب کشور ما در بخش کشاورزی مصرف می‌شود.

باید به سمت کشت فراسرزمینی برویم

روحانی با بیان اینکه باید از کشت فراسرزمینی استفاده کرد، گفت: یکی از راه‌های صرفه‌جویی آب برای محصولات پراستفاده کشت آنها در دیگر کشورها است که البته در کشور ما آغاز شده است.همچنین در مورد تقاضا قدم‌های فراوانی باید برداشت، در دولت یازدهم نیز تلاش شد بهره وری آب افزایش پیدا کند و با فاصله گرفتن از شیوه‌های سنتی از شیوه‌های مدرن آبیاری استفاده شود.

وی ضمن تشکر از وزارت نیرو و وزیر نیروی سابق و همکاری وزیر جهاد کشاورزی با وزارت نیرو تصریح کرد: تلاش دولت و هدف اصلی بر این است که با زمین کمتر و آب کمتر بتوان محصول بیشتر برداشت کرد از این رو راه‌حل‌های عملی در حوزه‌های انتخابیه مختلف اجرا شده و قدم‌های خوبی در استان‌های خوزستان، ایلام، کرمانشاه و سایر استان‌ها برداشته شده است.

رئیس جمهور یادآور شد: اگر مصرف آب کشاورزی که حدود 85 درصد و با تردید 80 درصد است را بتوان به میزان 10 تا 20 درصد با صرفه‌جویی کاهش داد امکان اقدامات بیشتر فراهم می‌شود البته سرمایه‌گذاری در این زمینه لازم است هرچند دولت برای حرکت در هر مسیری منابع مالی را ارزیابی و درصد نیاز به سرمایه‌های داخلی و خارجی و توان استفاده از آن را می‌سنجد.

تنها به دنبال حل مشکل در دولت دوازدهم نیستیم

روحانی با تأکید بر اینکه معضل آب با تدبیر و برنامه‌ریزی قابل حل است، گفت: تنها به دنبال رفع مشکل در دولت دوازدهم و این دوره نمایندگی مجلس نیستیم، معضل آب برای نسل آینده نیز باید برطرف شود، از این رو وزارت نیرو، وزارت تدبیر برای اقلیم ایران و حیات ایران در بلندمدت است.

وی افزود: آمار و ارقام نیز در این زمینه باید کاملاً به روزرسانی شود؛ اینکه چه میزان آب در 10 تا 20 سال آینده با توجه به میزان جمعیت، توسعه شهرها، امنیت غذایی، توسعه صنعت و گردشگری مورد نیاز است باید ارزیابی گردد البته حقابه دریاچه و تالاب‌ها نیز فراموش نخواهد شد.

در حوزه حقابه دریاچه و تالاب‌ها دقت لازم صورت نگرفته است

رئیس جمهور با اشاره به اینکه در گذشته در حوزه حقابه دریاچه و تالاب‌ها دقت لازم صورت نگرفته تصریح کرد: متأسفانه سدی ساخته شده اما در برنامه‌ریزی حقابه دریاچه زیردست و تالاب و هور زیردست مورد نظر قرار نگرفته است در صورتی که اگر حقابه مراعات نشود محیط زیست نیز دچار معضلات فراوان خواهد شد.

وزارت خانه تحت تصدی اردکانیان از حوزه انرژی  و برق غافل نخواهد بود

روحانی در دفاع از وزیر پیشنهادی نیرو یادآور شد: آقای اردکانیان به جهت داشتن مهارت، تخصص و دانش در حوزه آب به مجلس پیشنهاد شده البته نه آن که از حوزه انرژی  و برق غافل هستیم اما مشکل نخست معضل آب است که وی شخصیتی علمی و دانشگاهی و با تجربه در این زمینه است.

وی ادامه داد: آقای اردکانیان دانش آموخته در کشور کانادا و سازمان‌های بین‌المللی است که به طرح‌های منطقه و طرح‌های کاربردی در کشورهای دچار خشکسالی شده واقف است. همچنین از همکاری با شهید عباس‌پور تا حضور در وزارت کشور و وزارت نیرو تجربه اندوخته است.

پیگیری طرح‌های مرتبط با حوزه آب در دوره ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی و خاتمی

رییس جمهور با بیان اینکه از دهه 70 و حضور در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی با آقای اردکانیان آشنا بودم، گفت: از آن زمان در حوزه آب در غرب کشور و طرح‌هایی مرتبط با آن همکاری‌هایی داشته‌ایم که از دوران ریاست جمهوری مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی به طور مداوم پیگیر شدند.

روحانی یادآور شد: مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی از دوران ریاست جمهوری خود و در دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی پیگیر طرح‌های مرتبط با حوزه آب بودند، همچنین در دوره‌های ریاست جمهوری بعد که چندان به بهبود وضعیت امیدوار نبودند طرح‌ها را پیگیری می‌کردند و از ما نیز درخواست می‌شد تا از طریق شورتی عالی امنیت ملی پیگیر این طرح‌ها باشیم.

آیت‌الله هاشمی تا پایان عمر به فکر آبادانی کشور بود

وی ادامه داد: آیت‌الله هاشمی برای آبادانی ایران به ویژه برای حوزه آب، حفظ خاک، بخش کشاورزی و صنعت، تمام وقت خود را صرف می‌کردند به نوعی که بعد از نماز صبح و تا پایان عمر تمام فکرشان به دنبال آبادانی کشور بود.

کمتر کسی همانند آیت‌الله هاشمی دلسوز طرح‌های آبادانی کشور بوده است

رییس جمهور با بیان اینکه کمتر کسی در تاریخ ایران همانند آیت‌الله هاشمی دیده‌ام که دلسوز طرح‌های آبادانی کشور باشد، گفت: با سفر به هر کشوری نیز پیگیر تجارب آنها در حوزه آب، سدسازی، مدیریت آب و آبیاری بودند از این رو تمام توان خود را برای ایران آباد صرف کردند.

رییس جمهور ادامه داد: در دبیرخانه سندی به نام سند آب داشتیم که از ایشان دعوت می کردیم، دانش و تبحر اردکانیان و اخلاق خیلی خوب ایشان در مباحث و بحث ها و در آن زمان و در آن دوران دیده ام و همواره ایشان این مسیر را از نظر علمی، مهارتی در زمینه آب رها نکرد.

روحانی گفت: در بودجه سنواتی یکی از برنامه های اصلی ما مسئله مهار تقاضا در بحث آب باشد با این کار می توان آب کشور را به سامان برسانیم. در زمینه برق مشکلات کمتر است درست است با این حال در آن زمینه نیاز نیز به سرمایه گذاری داریم، ما هم در آب و هم در برق متاسفانه در مسیر انتقال منابع زیادی را از دست می دهیم، انتقال یکی از مسائل مهم است گرچه که نیروگاه های برق برای ما بسیار حائز اهمیت است.

توانایی ایران در صادرات برق به دیگر کشورها

وی با تاکید بر اینکه ایران را می توانیم به عنوان هاب منطقه در برق قرار دهیم بیان داشت: ایران می تواند صادر کننده برق به کشورهای منطقه باشد، کشورهای همسایه غربی و شرقی برق می خواهند، ما می توانیم حتی به کشورهای ثالث هم برق منتقل کنیم ما نیروگاه ساز هستیم، کشوری با دارایی گاز و انرژی هستیم، دارای دانشمندان و اندیشمندان صاحب نام هستیم، در زمینه ساخت نیروگاه و انتقال خودمان کار آزموده هستیم، خدمات فنی و مهندسی به کشورهای دیگر می دهیم، باید مرکزیت برق و صادر کننده برق در منطقه باشیم.

نمی‌توانیم آب صادر کنیم اما می‌توانیم به روش صحیح نیازهای خود را تامین کنیم

رئیس دولت دوازدهم با بیان اینکه  در آب وضع ما این جور نیست افزود:نمی توانیم آب صادر کنیم، اما می توانیم کاری کنیم و به روش صحیح نیازهای خود را برای بلند مدت تامین کنیم، آب های زیر زمینی خود را پایدار نگه داریم و اجازه ندهیم از دست برود، با این حال در زمینه برق دست ما کمی بازتر است که تلاش بیشتری داشته باشیم.

تشکر روحانی از همراهی مجلس در رای اعتماد به وزرای پیشنهادی

روحانی اظهار داشت: در معرفی کابینه ما را یاری دادید و کمک کردید و از 17 وزیر پیشنهادی به 16 وزیر رای دادید از شما سپاسگزارم باعث شدید دولت هر چه زودتر به کار خود و فعالیت خود ورود کند.

رییس جمهور با بیان اینکه دو وزیر باقی مانده است، گفت: هر چه سریعتر کار این وزارتخانه های شروع شود به نفع ملت و دولت است و در هر دو زمینه ما افراد صاحب صلاحیتی که دارای تخصص و تجربه لازم بوده اند به مجلس شورای اسلامی معرفی کردیم، امیدوارم با رای مجلس وزرای این دو وزارتخانه مشخص تا دولت و کابینه کامل شود و بتوانیم راهمان را سریعتر در مسیری که اسناد بالادستی مشخص کرده است، طی کنیم.

دولتی وفای به عهد نکند، اعتبار خود را در افکار عمومی جهان به حراج گذاشته است

روحانی در پایان سخنان خود به وضعیت کشور در عرصه بین المللی پرداخت و گفت: نکته آخری که می خواهیم در محضر شما نمایندگان مجلس و ملت ایران عرض کنیم؛ شرایط پیش آمده در تخلفات پیاپی آمریکا است. در طول تاریخ همواره ملت ها و دولت ها از گذشته تاریخ یکی از راه های تعامل با یکدیگر بستن عهدها و پیمان ها بوده است که بخشی از تاریخ کشور ما و جهان است.

روحانی با تاکید براینکه اصل وفای به عهد فراملی و فراعمومی است، ادامه داد: اصل وفای به عهد اصلی است که همه انسان های عاقل و باتدبیر و دارای هر مذهب و دینی به عنوان یک اصل مهم به آن احترام گذاشته اند، از سوی دیگر معیار برای تمدن ملت، معیار برای قانونی بودن و حرکت صحیح یک دولت وفای به عهد است.

رییس دولت دوازدهم با تاکید براینکه اگر دولتی وفای به عهد نکرد، اعتبار خود را در افکار عمومی به حراج گذاشته است، اظهار داشت: اگر یک تعهد مهم بین المللی را دولتی مثل آمریکا بگوید به آن متعهد نیست، استدلال هم این باشد که سر دولت قبلی کلاه رفته، پس در هر کشوری هر دولتی روی کار بیاید می تواند همین ادعا را داشته باشد، پس تداوم مسئولیت دولت ها چه می شود؟ تداوم تعهدها چه می شود؟ تعهد که چهار ساله نیست؟ بلکه تعهد یک ملت با یک ملت، دولت با دولت، نظام با نظام است.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن