پولها در اختیار بابک زنجانی نیست!
بابک زنجانی، بازرگانی که ره صدساله را به برکت تحریم و حسن نیت مسوولان در دولت احمدنژاد، یکشبه طی میکند و در دولت امید، به عنوان مفسدفیالارض به اعدام محکوم میشود، 2 میلیارد و 900 میلیون دلار بیش از ارزش دارایی هایش بدهکار است اما خبری از پول های برده شدن، نیست.
بیش از سه سال از دستگیری بابک زنجانی میگذرد و متصدی وزارت نفت دولت تدبیر و امید مصمم به بازگرداندن پولهای سرقت شده است. پولهایی که بخشی از آن به صورت نقد و چندین باره تقدیم بابک زنجانی شد درحالی که سرانجامی نداشت و همچنان با تغییر مسیر پولهای دریافتی، بدهی وزارت نفت به پیمانکاران باقی میماند!
بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت، در بخشی از مصاحبه خود با ویژهنامه نوروزی روزنامه «اعتماد» که امروز منتشر شد؛ به این موضوع پرداخته است:
آشفتگی مالی وزارت نفت حاشیههای بسیاری داشت. ازجمله پرونده جنجالی بابک زنجانی که در واقع سبب ضایع شدن منابع صنعت نفت و کشور شد. شاید این سوال برای خیلیها به وجود آمده باشد که بابک زنجانی که این میزان از منابع کشور را تباه کرد، پس تکلیف پولها چه میشود؟
بابک زنجانی ففط نفت نگرفته، فرآوردههای نفتی هم در اختیار داشته است. پول بخشی را داده و بخشی را نداده است. اما بزرگتر از این ماجرا پولهایی است که به صورت نقدی در اختیار او قرار گرفته است. پولهایی که بانک مرکزی به شرکت نیکو برای اجرای پروژهها داده بود. این پولها را نقد دراختیار بابک زنجانی قرار دادند که به پیمانکاران صنعت نفت بپردازد.پیمانکارانی که از وزارت نفت طلب داشتند. اما ایشان این پولها را پرداخت نکرد. بیشترین پولی که برده همین بخش است. خیلی هم جای سوال دارد.به ایشان پول دادند که پول پیمانکاران را بدهد او هم پولی به پیمانکاران نداده، بعد دوباره به او پول دادهاند!
یعنی هنوز پول قبلی پرداخت نشده، مجددا به او پول دادهاند. این پرداختها تا سه بار هم انجام شده است. اینها خیلی سوال برانگیز است. به هر حال 3.5 میلیارد دلار از او طلب داریم. آنچه از اموال ایشان کارشناسی شده است، حدود 600 میلیون دلار است. میدانید که اموال کارشناسی شده، آن قیمت هم به دست طلبکار نمیرسد. چون معلوم نیست به چه قیمتی از ما بخرند. مهمترین بحثی که باید در افکار عمومی باشد این است که این پولها کجاست؟
این سوال همه ماست، طبعا انتظار داریم که پاسخ آن را مسوولان بدهند.
نمیشود گفت که پاسخی برای این سوال وجود ندارد. البته من از قوه قضاییه تشکر میکنم چون در این پرونده تا به حال بسیار خوب موضوع را دنبال کرده است. بازپرس پرونده فرد بسیار قدرتمندی بود که خوب پرونده را فهمید و دنبال کرد.
به نظر من بابک زنجانی در کلاه سر دیگران گذاشتن، نبوغ دارد. کارهای او بسیار عجیب و غریب است. کار به اندازه ای پیچیده است که به ایمیل یکی از مشاوران من که مسوول پیگیری این پرونده است، دسترسی پیدا کرده بود.
یعنی ایمیل مشاور شما هک شده بود؟
معلوم بود که ایمیل مشاور من هک شده، چون به مشاور من گفته بود چرا در ایمیلهایت علیه من فلان مطلب را نوشته ای! بابک زنجانی که از داخل زندان ایمیل هک نکرده، معلوم است که کسی برایش این کار را کرده و اطلاعات در اختیارش قرار داده است.
ایمیل مشاور من را هک کردند. ایمیلی که دولتی است. این برای من جالب بود که این فرد این میزان آدم دارد. البته بانک و امکاناتی که ایجاد کرده بود، در حوزه کلاهبرداری مدرن بسیار عجیب بود. اگر جایزه بینالمللی برای کلاهبرداری وجود داشت، برای سالهای متمادی ایشان این جایزه را به خود اختصاص میداد.
من باورم نمی شود که این پولها را به تنهایی خورده باشد. آنچه او عرضه کرده به قیمت کارشناسی همان 600 میلیون دلار محاسبه شده، که عاید وزارت نفت میشود.
با احتساب؛ حسابهای خارجی که مدعی است میتواند بدهیهای خود را بپردازد کجاست؟
هر چیزی که او دارد و عاید وزارت نفت میشود، رقمی بیش از این میزان نیست. اموال، دکل حفاری و… مجموعا همین رقم میشود. البته بعضی جاها مثل همان شرکت هواپیمایی که در ترکیه دارد، اجازه نمیدهد که ورود کنیم. حالا برخیها می گویند در تاجیکستان پول دارد. من اصلا این ادعاها را باور نمیکنم. زیرا اقتصاد تاجیکستان به اندازهای نیست که کسی بخواهد دو میلیارد دلار در بانک این کشور سپردهگذاری کند. من باورم نمیشود که پولی در جایی داشته باشد که بخواهد طلب وزارت نفت را بدهد. در واقع پول دراختیار ایشان نیست.
پی درواقع پولی وجود ندارد؟
پول هست، اما در اختیار ایشان نیست. بابک زنجانی قبل از دستگیری کارهای عجیب و غریبی انجام داده بود. البته شاید بخشی از این کارها در شرایط تحریم انجام شده، اما به نظر من با حسن نظر به ایشان نگاه شده بود که اصلا قابل قبول نیست.
سوال این است که اگر پول پرداخت کردهاید و ایشان برنگردانده، چرا اقساط دوم و سوم را پرداخت کردهاید؟ یک وقت شما با کسی معامله میکنید، طرف پول را نمیدهد، لذا برای بار دوم به او جنس نمیدهید. اگر دیدید که این آدم حقهباز و شیاد است؛ چرا دوباره به او پول دادهاید؟
آیا به جز بابک زنجانی، موارد مشابه دیگری هم داشتهایم که رسانهای نشده باشد؟
من به مورد دیگری در این اندازه برخورد نکردهام.
یعنی بوده، اما اندازه بابک زنجانی نبوده؟
در این اندازه ندیدم. ببینید؛ فضای تحریم مثل فضای تاریکی است. وقتی نور نباشد، اگر کارهای زیادی هم انجام بدهید، کسی نمیبیند. چرا در گذشته، دزدها شبها به دزدی میرفتند؟
چون شب همه خواب بودند و از طرفی تاریک بود کسی دزد را نمیدید. زمانی که وزیر نیرو بودم، یکی از مواردی که روی آن تاکید داشتم، روشنایی معابر بود. چون روشنایی معابر میزان جرم و جنایت را کاهش میدهد. وقتی روشن است جرم کمتر اتفاق میافتد.گروهی در روز کاسبی میکنند، گروهی هم در تاریکی کاسبی میکنند. کاسبان تاریکی در شبهای تاریک تحریم، کاسبی کردند. در تحریم اتفاقات زیادی میافتد که به آن پرداخته نمیشود.
چرا میگویند رسانهها و روزنامهها باعث کاهش فساد میشوند؟ بزرگترین عامل کاهش فساد در دولتمردان در دنیا، رسانهها هستند. یک رکن دموکراسی رسانه است اگر رسانه باشد، اما ننویسد یا نگذارند بنویسد خیلی اتفاقات میافتد. رسانهها نور میتابانند. البته بعضی وقتها در این فضا رسانههایی هم وجود دارند که میخواهند فساد ایجاد کنند. اما در مجموع رسانهها به نفع مردم هستند. در فضای آزاد رسانه، کسی نمیتواند خلاف کند یا دروغ بگوید.