وابستگی بودجه به نفت کاهش یافته است

رییس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر کاهش وابستگی بودجه به نفت گفت: یکی از مسائل مهم کاهش وابستگی بودجه به نفت است که تلاش کردیم اقداماتی در این زمینه صورت گیرد.

به گزارش انرژی امروز، علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی در آخرین نشست خبری خود با خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی در سال 95 به ارائه گزارشی پیرامون آخرین اقدامات مجلس در زمینه تصویب برنامه ششم توسعه و بودجه سال 96 پرداخت.

در بخشی از این سخنان رییس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مسیرها با توجه به اهداف کمی و کیفی در برنامه مشخص شد و باید مطابق آن حرکت کنیم.

وی با تاکید بر کاهش وابستگی بودجه به نفت گفت: یکی از مسائل مهم کاهش وابستگی بودجه به نفت است که تلاش کردیم اقداماتی در این زمینه صورت گیرد.در سال 1400 این وابستگی نباید بیش از 20 درصد باشد همچنین به دلیل فقدان طرح آمایش سرزمینی کلان و عدم تسلط مدیران سطح کلان کشور به مشکلات جزئی مناطق مختلف سهم بودجه عمرانی استان ها کاهش یافت به نوعی که 30 درصد اعتبارات تملک دارایی به استان ها اختصاص می یابد تا از طریق شورای برنامه ریزی استان تصمیم گیری ها اتخاذ شود.

رییس قوه مقننه به مصوبه مجلس برای اختصاص سه درصد از محل درآمد گاز و نفت به مناطق نفت‌خیر و کمتر توسعه یافته اشاره کرد و افزود: این مصوبه برای توجه به مناطق کمتر توسعه یافته دنبال شد و کمکی است برای مردم آن منطقه؛ البته در ماده ای نیز مقرر ساختیم شرکت هایی که در این مناطق فعالیت دارند درصدی از منابع خود را برای رفع محکومیت همان منطقه اختصاص دهند.

 لاریجانی افزود: سقف 30 درصد از منابع نفت و گاز برای صندوق توسعه ملی از دیگر مصوبات برنامه ششم توسعه است که می تواند پشتیبان تولید کشور باشد، همچنین اجازه داده شد تسهیلات ارزی از صندوق با مشارکت سازمان های توسعه ای به سمت نقاط کمتر توسعه یافته بروند زیرا یکی از مشکلات استان های کمتر توسعه یافته عدم استقبال شرکت های خصوصی برای سرمایه گذاری در این مناطق است.

وی ادامه داد: سقف بدهی دولت به عنوان یکی از مسائل کلان در اقتصاد دولت نیز مورد توجه قرار گرفت از این رو در بودجه سال 96 نیز به این موضوع توجه شد به نوعی که اجازه انتشار اوراق مشارکت برای پرداخت بدهی دولت داده شد. در قانون برنامه ششم اما سقفی جهت جلوگیری از تخطی دولت مقرر گشت تا مشکلات دولت های قبل تکرار نشود.

لاریجانی در بخش دیگری از اظهاراتش به وضعیت آب در کشور اشاره کرد و گفت: 90 درصد از آب کشور مصرف کشاورزی داردز این رو برنامه هایی پیرامون توسعه آبیاری نوین و تحت فشار، تغییر الگوی کشت و شیرین کردن آب دریا مورد نظر قرار گرفت. در حقیقت 30 درصد آب موردنیاز استان های ساحلی باید از طریق شیرین کردن آب دریا تامین شود ضمن آنکه به حمایت از مناطقی که از الگوی کشت بهره مند شوند پرداخته خواهد شد.

رییس مجلس شورای اسلامی به بخش محیط زیست برنامه ششم توسعه اشاره کرد و گفت: احیای 20 درصد از تالاب های بحرانی کشور، ساماندهی 20 درصد سالانه از حجم پسماندها و توجه به حوزه جنگل از این موارد است. در حقیقت بهره برداری از جنگل و انعقاد قراردادهای جدید بهره برداری و تجدید قراردادهای گذشته ممنوع شد، همچنین باید ظرف 3 سال ساماندهی جنگل ها دنبال شود تا دوره ای با تنفس همراه باشد.

وی همچنین در خصوص بودجه سال 96 گفت: سقف لایحه بودجه دولت در مجلس حدود  6.5 درصد  افزایش داشت که این موضوع بیشتر در بخش عمرانی لحاظ شد و میزان بودجه عمرانی به 73 هزار میلیارد تومان رسید به دلیل اینکه موتور محرک  بخش‌های تولیدی، بخش عمرانی است حال به غلط یا درست این موضوع وجود دارد.

دکتر لاریجانی افزود: در لایحه بودجه دولت سهمی که باید به صندوق ریخته می‌شد از منابع نفت و گاز 20 درصد در نظر گرفته شده بود که این میزان مطابق با برنامه به 30 درصد افزایش یافت. بودجه استانی در بخش عمرانی در قانون برنامه 30 درصد لحاظ شده بود در قانون بودجه به نحوی تصمیم‌گیری شد که 30 درصد به بودجه عمرانی استان‌ها اختصاص یابد.

وی ادامه داد: در برنامه ششم توسعه احیای 815 هزار هکتار از جنگل مصوب شد، همچنین 10 میلیون هکتار آبخیزداری، یک میلیون و 140 هزار هکتار بیابان زایی و 9 میلیون و 600 هکتار برای رویش های مرتع مورد نظر قرار گرفت. برای رفع آلودگی هوا نیز جایگزینی 10 درصد سالانه موتورسیکلت های برقی به جای موتورسیکلت های بنزینی مصوب شد.

لاریجانی در پاسخ به سئوال خبرنگاری دیگر با بیان اینکه 10 درصد ورودی صندوق توسعه ملی به حوزه صنعت اختصاص داده شد، گفت: با توجه به اینکه کشور نفت و گازی هستیم از معادن غفلت شده است، بنابراین مصوب شد تا شورای معادن استان برای احیا و اکتشاف معادن ایجاد شود، همچنین امکان هایی برای حضور بخش خصوصی در حوزه نفت و گاز قائل شدیم تا علاوه بر تسهیلات 14.5 درصد فروش نفت برای سرمایه گذاری در نفت اجازه داده شد از سرمایه گذاری های فاینانس استفاده کنند، دولت نیز ملزم به واگذاری طرح های جمع آوری، مهار، کنترل و بهره برداری از گازهای همراه با تولید و بخش خصوصی شد.

وی افزود: نیروگاه های تجدیدپذیر به صورتی که 5 درصد از ظرفیت برق کشور به این بخش مربوط می شود، باید توسعه یابد، در مورد حمل و نقل ریلی نیز یک درصد از فروش نفت و گاز به گسترش آن اختصاص داده شد، حمایت هایی نیز از مسکن اجتماعی صورت گرفت به نوعی که سالانه 270 محله در قالب مطالعه ستاد ملی بازآفرینی شهری احیا شود تا 10 درصد از مناطق حاشیه نشین و جمعیت های اطراف آن کاهش یابد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن