همه پول نفت برای هدفمندی یارانه ها صرف نمی شود
سخنگوی دولت گفت: مدعیان محاسبه فروش نفت و گاز و بنزین را میکنند و میگویند ۷۶ هزار میلیارد تومان درآمد فروش است. چند شرکت مانند پالایش و پخش و شرکت گاز، فرآوردههای نفتی و گازی را میفروشند. این هزینه را دریافت میکنند و پس از کم کردن هزینههای خود، خالص دریافتی که ۳۶ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان است به سازمان هدفمندی میدهند.
محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت و رییس سازمان برنامه و بودجه در آخرین نشست خبری خود در سال 95 درباره وضعیت رشد اقتصادی در 9 ماهه امسال گفت: برای ۹ ماهه امسال، مرکز آمار ایران اعلام کرد که رشد اقتصادی کشور ۷.۲ با نفت و ۵ درصد بدون نفت است. نسبت به این رشد، میتوان گفت به تولید و طرحهای عمرانی کمک شده. انتظارم از رسانه ملی این است که برود تحقیق کند و مستندی تهیه کند.
او با انتقاد از صداوسیما گفت: اینکه در خیابان ۴ نفر را پیدا کند و بپرسد آیا رشد اقتصادی را در سفرهتان احساس میکنید، برای رسانه ملی زیبنده نیست. اگر اعتبارات بیشتری هم میخواهند، بروند خرج کنند و این را به مردم درست گزارش کنند. اینگونه گزارشها سخیف و نادرست است. البته ممکن است عوام اینطور جمعبندی کنند ولی جواب کارشناسی، مصاحبه با ۴ نفر در خیابان نیست. این ۱۶ هزارمیلیاردی که تسهیلات دادهشده، به سفره مردم رفته. بخشی از این پولها به کارگران و کشاورزان دادهشده. امسال ۱۴ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان گندم خریدیم. در سال ۹۲، این رقم ۴ هزار میلیارد تومان است. این پول مستقیماً از سوی دولت به دست کشاورزان رفته.
معاون رییسجمهور با انتقاد از تشکیل یک تیم تخریب سیاسی در صداوسیما گفت: از رییس محترم رسانه ملی و کارمندان سلیمالنفس این رسانه قدردانی میکنم ولی برخی در صداوسیما، این برنامهها را حسابشده طراحی میکنند. از صداوسیما خواهش میکنم وقتی نمیدانند چطور آمار دولت را راستی آزمایی کنند، بیایند از کارشناسان مختلف بپرسند تا القای شبهه نشود. صداوسیما، دانشگاه است و نباید القای شبهه کند. آن تیم سیاسی ویژه که هدفمند این برنامهها را میسازند، دنبال تخریب دولت هستند. طبق قانون، دولت آمار را اعلام میکند ولی با مصاحبه با ۴ نفر میگویند آمار دولت نادرست است.
در این بین، نوبخت در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه برخی نامزدها وعده پرداخت ۴ تا ۵ برابری یارانه را میدهند. آیا بودجه اجازه این کار را میدهد یا صرفاً شعارهای انتخاباتی است؟ گفت: مطالبی از این قبیل وجود دارد که دولت ۷۶ تا ۸۰ هزار میلیارد تومان بابت هدفمندی پول میگیرند ولی ۴۲ هزار میلیارد میدهند. به عبارتی می پرسند بقیه پول کجا رفت. آنها محاسبه فروش نفت و گاز و بنزین را میکنند و میگویند ۷۶ هزار میلیارد تومان درآمد فروش است، آیا همه این پول برای سازمان هدفمندی یارانههاست؟ نه! چند شرکت مانند پالایش و پخش و شرکت گاز، فرآوردههای نفتی و گازی را میفروشند. این هزینه را دریافت میکنند و پس از کم کردن هزینههای خود، خالص دریافتی را به سازمان هدفمندی میدهند.
وی در ادامه افزود: این پولها در بودجه و خزانه وارد میشود. دیوان محاسبات هم بررسی کرد و گفت سهم سازمان هدفمندی یارانهها، ۳۶ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان است که باید بین مردم تقسیم شود. ما فقط ۴۲ هزار میلیارد تومان باید بین مردم بهصورت نقدی توزیع کنیم، با این فرض که به تولید، بهداشت و درمان و سایر محلها، چیزی پرداخت نشود.
نوبخت در ادامه گفت: اینکه به مردم میگویند اگر ما بیاییم یارانه چند برابر میشود، حتماً خلاف میگویند. البته میشود ۴۵۰ هزار تومان یارانه داد. باید از بودجه و خزانه عمومی برداشت و بین مردم تقسیم کرد. البته خزانه قرار بود ۲۰ درصد درآمد هدفمندی را بگیرد. همچنین میشود بنزین را لیتری ۱۰ هزار تومان کنیم و قیمت گاز را هم زیاد کنیم و یارانه نقدی را هم افزایش دهیم. اگر بخواهیم ارقام گاز و نفت را همین میزان بفروشیم، امکان ندارد میزان یارانهها را بیشتر کرد.
او با اشاره به اینکه سخنانی از این دست القای شبهه و تشویش اذهان عمومی است، گفت: از لحاظ موازین شرع مقدس اسلام، خلاف است. هیچ اصل اسلامی این حرفهایی که باعث تحریک مردم میشود و به نفع مصالح عمومی کشور نیست را تائید نمیکند. به فرض که بشود مردم را علیه یک گروه خدمتگزار برآشفت ولی به مصلحت مردم نیست.