صادرات نخستین محموله نفتی پارس جنوبی تا 45 روز آینده
با آغاز مرحله آزمایشی تولید نفت از لایه نفتی پارس جنوبی همزمان با سالروز ملی شدن صنعت نفت یک آرزوی دیرینه صنعت نفت کشور محقق شد.
پارس جنوبی، بزرگترین میدان گازی جهان شناخته میشود که بخش قابل توجهی از گاز کشور را درخود جای داده است. این میدان علاوه بر ذخایر گازی، دارای لایههای نفتی است که تاکنون ایران از این منابع برداشتی نداشت.
قطر در سالهای گذشته اقدام به برداشت از این لایه نفتی میکرده که پس از استقرار دولت یازدهم تلاش شد این خلاء برطرف شده و با تهیه کشتی پالایشگاهی، برداشت نفت توسط ایران از این میدان انجام شود.
نخستین شناور پالایشگاهی خاورمیانه که چندی پیش وارد خلیج فارس شده بود، در هفتههای اخیر، کار خود را آغاز کرده است و بر این اساس، از امروز، تولید نفت از لایه نفتی پارس جنوبی آغاز شد.
غلامرضا منوچهری، معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران، دراینباره به استمرار فعالیتها برای راهاندازی شناور فرآورش و ذخیره سازی نفت (FPSO)، چاهها و سکوی تولید در لایه نفتی پارس جنوبی اشاره کرد و گفت: نخستین چاههای لایه نفتی پارس جنوبی از ٢٩ اسفندماه ٩۵ باز شد و برداشت نفت خام از این پروژه به تدریج به روزانه ٣۵ هزار بشکه در روز میرسد.
وی افزود: به طور طبیعی برداشت از هر چاه با روزانه پنج هزار بشکه آغاز میشود و ظرف پنج تا هفت روز بهتدریج به رقم برداشت روزانه ٣۵ هزار بشکه میرسیم و این رقم تولید استمرار خواهد داشت.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: به محض اینکه ظرفیت مخزن شناور پالایشی «کوروش» که همزمان کار جمعآوری و تصفیه نفت خام را انجام میدهد به مقداری مشخص رسید، نفتکش برای بارگیری محموله نفتی در کنار آن پهلو میگیرد و امیدواریم که ظرف ٣٠ تا ۴۵ روز آینده نخستین محموله صادراتی از لایه نفتی پارس جنوبی را داشته باشیم.
منوچهری با بیان اینکه «نخستین باری است که این کار در ایران انجام میشود»، گفت: پروتکل صادراتی و پیشنیازها برای صادرات نخستین محموله نفت خام برداشتی از لایه نفتی پارس جنوبی از همین حالا آماده شده است.
عملیات استقرار نخستین شناور پالایشگاهی کشور در کنار سکوی چاههای لایه میدان نفتی پارس جنوبی از اوایل اسفندماه آغاز شده بود.
حجم ذخایر درجای نفت خام لایه نفتی پارس جنوبی بیش از ١۴ میلیارد بشکه برآورد میشود که فرآیند برداشت از آن با بهرهگیری از یک سکوی تولیدی با هفت حلقه چاه و پیشبینی سه حلقه چاه تزریقی، همچنین شناور پالایشگاهی مجهز به تازه ترین فناوریهای روزآمد صنعت نفت که همه فرآیندهای تولید، آمادهسازی، ذخیرهسازی و سرانجام صادرات را به طور متمرکز امکانپذیر میکند میسر خواهد شد.
آغاز برداشت نفت خام از لایه نفتی پارس جنوبی از چند جهت ارزشمند است که مهمترین آن آغاز رقابت در عرصه تولید نفت با رقیب قطری، بهرهگیری از آخرین فناوریهای روز صنعت نفت و راهبری این تاسیسات پیشرفته است.
براساس برنامه پیشبینی شده، قرار است پس از نصب این شناور پالایشگاهی، نفت موجود در لایه نفتی پارس جنوبی از طریق خط لوله ١٢ اینچی وارد این شناور شده و پس از انجام مراحل تصفیه، به نفتکشهای صادراتی منتقل شود.