خلیج فارس پذیرای آب شور گتوند می‌شود

مدیر بهره برداری سد گتوند از تدوین برنامه‌ای خبر داد که به موجب آن بخش از آب شور سد گتوند که در آینده ممکن است، مشکلات زیست محیطی برای استان خوزستان ایجاد کند به خلیج فارس منتقل می‌شود.

به گزارش«انرژی امروز» جدیدترین راه کار در خصوص توده نمکی داخل مخزن سد گتوند، انتقال آب شور حاصل از این توده نمکی به داخل خلیج فارس اعلام شده است.

علیرضا شیبابی، مدیر بهره برداری سد گتوند، مدیر بهره‌برداری سد گتوند اعلام کرده است: آب شور گتوند که ناشی از برخورد توده نمکی با آب دریاچه پشت سد است با خط لوله 250کیلومتری به خلیج فارس منتقل خواهد شد. 

به گفته وی، با اجرای این طرح نگرانی‌‌ها و دغدغه‌های دوستداران محیط زیست و کشاورزان پایین دست سد گتوند برطرف خواهد شد. 

البته در انتقال هر نوع آب شور به خلیج فارس بایستی ارزیابی‌های کامل زیست محیطی هم صورت بگیرد و موافقت سازمان حفاظت از محیط زیست هم در این خصوص تامین شود.

گزارش‌ها حاکی از آن است که سازمان حفاظت محیط زیست فعلا مجوز زیست محیطی اجرای طرح انتقال آب شور سد گتوند به خلیج فارس را صادر نکرده است. 

غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان به دستور حسن روحانی، رییس جمهوری برای دومین بار در هفته جاری به همراه تیم کارشناسی از سد گتوند علیا در 140کیلومتری شمال اهواز بازدید کرد تا مشکلات زیست محیطی این سد را مورد بررسی مجدد قرار دهد. 

به گزارش «انرژی امروز» سد گتوند یکی از خبرسازترین سدهای ایران در طول تاریخ  بوده است. طراحی این سد ابتدا توسط کارشناسان و مهندسین آمریکایی و قبل از انقلاب بوده است.

پس از انقلاب طراحان سد به بهانه کوچک بودن حجم مخزن طراحی شده توسط آمریکایی‌ها، محل مخزن را پانزده کیلومتر تغییر دادند. این تغییر محل که بدون بررسی‌ها و ارزیابی‌های لازم انجام شده بود، باعث شد گنبد نمکی موجود در محل در داخل مخزن سد قرار گیرد. 

این سد گنجایش ذخیره سازی پنج میلیارد متر مکعب آب را دارد و به هنگام ساخت و تا روز بهره برداری به شدت از سوی دوستداران محیط زیست به باد انتقاد گرفته شد.

اما محمود احمدی نژاد رییس جمهور پیشین بدون توجه به این انتقادها در سال 1390 این سد را افتتاح کرد و به قول بسیاری از کارشناسان بزرگترین دریاچه آب شور دست ساز بشر به بهره برداری رسید.

 دوستداران محیط زیست معتقدند سد گتوند نقش اصلی را در شور کردن رودخانه کارون داشته است از این رو در تلاش هستند پیامدهای منفی زیست محیطی وارد شده به رودخانه کارون ناشی از شوری آب را کاهش دهند. 

کارشناسان معتقدند این گنبد نمکی همانند یک بمب ساعتی عمل خواهد کرد و علاوه بر شوری آب کارون در پایین دست آن، باعث از بین رفتن کشاوری منطقه خواهد شد.

تاکنون چندین طرح برای علاج بخشی این سد ارایه شده است ولی هر کدام با مشکلات دیگری روبه رو هستند.

طرحی که بیش از همه محیط زیست دوستان بر آن تاکید دارند، طرح بای‌پس یا برچیدن سد است که به هیچ عنوان مورد قبول بهره برداران سد قرار نگرفته است.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن