رکوردشکنی ایران در پارس‌جنوبی به قطر رسیدیم

پنج فاز از میدان گازی پارس جنوبی در هفته آینده طبق وعده‌های پیشین دولت یازدهم به دست رییس‌جمهور افتتاح می‌شوند، فازهایی که تولید ایران از این میدان مشترک با قطر را 150 میلیون مترمکعب در روز افزایش داد.

به گزارش خبرنگار نفت و گاز «انرژی امروز»، میدان شمالی که در بخش قطری «گنبد شمالی»  و در بخش ایرانی «پارس جنوبی» نام دارد، ذخایر گازی عظیمی دارد و طبق آمار ارائه شده ذخایر آن حدود هشت درصد کل ذخایر گاز جهان و بخش ایرانی آن نزدیک به نیمی از ذخایر گاز کشور را شامل می شود. ذخیره گاز این بخش از میدان حدود ۱۴ تریلیون مترمکعب گاز به همراه ۱۸ میلیارد بشکه میعانات گازی تخمین زده شده است.

اکنون برداشت روزانه ایران از این میدان مشترک به بیش از 570 میلیون مترمکعب رسیده است.

 پیش از این 3 فاز 12، 15 و 16 را به طور رسمی افتتاح شده بودند و اکنون نیز طبق وعده‌های داده شده دولت یازدهم 5 فاز باقی مانده، اوایل هفته آینده با حضور رییس‌جمهور افتتاح می‌شوند.. فاز 12 با تولید تقریبا 80 میلیون مترمکعب گاز ترش در هر روز معادل 3 فاز استاندارد است و با احتساب این موضوع 5 فاز در 3 سال اخیر افتتاح شد.

اکنون نیز قرار است که فازهای 17، 18، 19، 20 و 21 افتتاح رسمی شوند که فاز 19 نیز برابر با 2 فاز استاندارد است و با این حساب هفته آینده دولت 6 فاز استاندارد را افتتاح رسمی خواهد کرد.

با وجودی‌که در دولت‌های قبلی به طور کلی 10 فاز به بهره برداری رسیدند، اما در این دولت 11 فاز به بهره‌برداری رسمی رسید. هر فاز استاندارد روزانه حدود 1 میلیارد فوت مکعب گاز معادل 28.6 میلیون مترمکعب، گاز غنی تولید می‌کند. بر این اساس می‌توان گفت که این دولت بیش از 314 میلیون مترمکعب در روز به تولید گاز از پارس جنوبی افزود و به این ترتیب تولید روزانه گاز ایران از این مخزن مشترک، با قطر برابر شد و وعده مسئولان تحقق یافت.

البته سال 84 نیز در یک مقطع تولید ایران و قطر از مخزن پارس جنوبی برابر شد. اما سال 92 قطر دو برابر ایران از این مخزن گاز برداشت می‌کرد. عقب ماندگی ایران در برداشت گاز از این مخزن، به منزله از دست رفتن منافع ملی بود. اما سال 95 این عقب ماندگی جبران شد و امروز اگرچه تولید تجمعی ایران با قطر برابر نیست اما تولید روزانه دو کشور برابر شده است.

درسال 92 و شروع دولت یازدهم، روزانه 280 میلیون مترمکعب گاز غنی از این میدان برداشت می‌شد.  توسعه این میدان از دو دهه قبل آغاز شده بود اما پیشرفتی در طرح‌ها صورت نگرفته بود و با ضررهای مادی فراوانی همراه بود اما اکنون با مدیریت هر یک از طرح‌ها و  اولویت بخشی به توسعه طرح‌هایی که بیشترین درصد پیشرفت را داشتند یا اینکه در بلوک مرزی قرار گرفته بودند و فرار گاز از آنها بیش از سایر فازها بود و در واقع زودبازده‌تر بودند، تحولات بسیاری در اجرای طرح‌ها صورت گرفت و موفقیت‌های بسیاری به بار نشست؛ به این ترتیب با بهره‌برداری از هریک از فازها عقب‌ماندگی از قطر جبران شد، تا حدی که حتی برخی مسوولان نیز وعده برداشتی بیشتر از قطر را نیز دادند.

30میلیارد دلار ارزش محصولات تولیدی 11 فاز افتتاح شده

در دولت یازدهم در اوج بحران‌ها و وجود تحریم‌ها، با مدیریت صحیح توسعه فازها در اولویت قرار گرفت و در نهایت به بهره برداری و افتتاح هریک از فازها ختم شد.

مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، دراین‌باره می‌گوید: ارزش محصولات تولیدی 5 فاز 17، 18، 19، 20 و 21 پارس جنوبی معادل 19 میلیارد دلار در سال است. فاز 12 ، 15و 16 پارس جنوبی نیز که در این دولت افتتاح شدند سالانه بیش از 10 میلیارد دلار درآمدزایی دارند. تقریبا محصولات تولیدی 11 فاز افتتاح شده در این دولت، 30 میلیارد دلار ارزش دارد. این رقم با احتساب هربشکه نفت خام 50 دلار است. همچنین افتتاح و راه‌اندازی یک فاز پارس جنوبی، 1.5 تا 2 درصد در تولید ناخالص ملی (GNP) اثر می‌گذارد.

محصولات 5 فاز جدید

به طور کلی این فازها حدود 170 میلیون مترمکعب گاز غنی (ترش) تولید خواهند کرد که از دریا استحصال و به خشکی منتقل می‌شود و پس از پالایش آن، محصولات جانبی تفکیک خواهند شد.

به گفته مشکین فام هر طرح توسعه بعد از پالایش 50 میلیون مترمکعب گاز تصفیه شده و 77 هزار بشکه میعانات گازی در هر روز تولید خواهد کرد. علاوه بر این سالانه 1.05 میلیون تن گاز مایع (LPG)، یک میلیون تن اتان و 400 تن گوگرد در روز از پالایش گاز هر یک از این طرح‌ها که معادل 2 فاز استاندارد هستند به دست خواهد آمد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن