عملکرد دولت یازدهم در حوزه سدها
بهرهبرداری و آبگیری 29 سد مخزنی (تا امروز) از جمله اقدامهای قابل توجه دولت «تدبیر و امید» بوده است، اما کار مهمی که در برنامه پنجم توسعه و با کمک شورای عالی آب کشور انجام شده، اولویتبندی طرحهای آب کشور است تا در هزینه کرد منابع و اعتبارات حداکثر بهرهبرداری انجام شود.
به گزارش «انرژی امروز»، پیش از انقلاب اسلامی تعداد 19 سد ملی با حجم کل مخزن 13 میلیارد و 44 میلیون مترمکعب و ظرفیت آب قابل تنظیم سالیانه 14 میلیارد و 69 میلیون مترمکعب توسط وزارت نیرو وقت به بهره برداری رسیده بود. این ظرفیت از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی تا پایان سال 1394 به 155 سد با حجم کل مخزن 50 میلیارد و 734 میلیون مترمکعب و ظرفیت آب قابل تنظیم سالیانه 34 میلیارد و 641 میلیون متر مکعب رسیده است. مطابق جداول آماری شرکت مدیریت منابع آب کشور، از زمان آغاز بهکار دولت یازدهم تاکنون 20 سد مخزنی با ظرفیت حجم آب قابل تنظیم سالیانه سه میلیارد و 84 میلیون مترمکعب و حجم مخزن چهار میلیارد و 119 میلیون مترمکعب به بهره برداری رسیده است که نخستین آنها سد «فرخی» قائن بود که در تاریخ چهارم شهریورماه 92 به بهره برداری رسید و آخرین آنها سد «قوچم» در کردستان در مورخ پنجم فروردین ماه امسال بهره برداری شد. برپایه این گزارش، سد «ماشکیدا 1(علیا)» در سیستان و بلوچستان، سد «رودبال» داراب، سد «شهر بیجار (آیت الله بهجت)» در گیلان، سد «سرابی» تویسرکان، سد «ایوشان» در لرستان، سد «مروک» در لرستان، سد «سورک (دهنو)» در چهارمحال و بختیاری، سد «زیویه» در کردستان، سد «سررود (قره تیکان)» در خراسان رضوی، سد «سیمره (هینی مینی)» در ایلام، سدهای «تنگ حمام (شهدای گمنام)» و «سراب گیلانغرب (دایک)» در کرمانشاه، سد «حوضیان» در لرستان، سد «داریان» در کردستان، سد «کوچری» در تهران، سد «سومبار (غلامان)» در خراسان شمالی، سد «چهچهه» در خراسان رضوی و سد «ایوان (کنگیر)» در ایلام تاکنون در دولت یازدهم به بهره برداری رسیده اند. آبگیری سدها
همچنین در دولت «تدبیر و امید» 9 سد مخزنی با ظرفیت آب قابل تنظیم سالیانه 440 میلیون مترمکعب و حجم مخزن 559 میلیون مترمکعب آبگیری شدند. این سدها شامل سد «عباس آباد کیله» در کردستان، سد «رودبار لرستان» در استان لرستان، سد «زمکان» در کرمانشاه، سد «گیوی» در اردبیل، سد «چشمه عاشق» در فارس، سد «شنجور» در همدان، سد «پیرانشهر (سیلوه)» در آذربایجان غربی، سد «بفراجرد خلخال» در اردبیل و سد «چراغ ویس» در کردستان هستند.
شبکههای آبیاری و زهکشی در این مدت ساخت 177 هزار و 900 هکتار شبکه آبیاری و زهکشی اصلی و 19 هزار و 129 هکتار شبکه آبیاری و زهکشی فرعی در دستور کار قرار گرفت. برپایه آمارهای موجود، سال گذشته 66 هزار و 174 هکتار شبکه آبیاری و زهکشی اصلی، در سال 94، 45 هزار و 976 هکتار شبکه آبیاری و زهکشی اصلی و 6 هزار و 569 هکتار شبکه آبیاری و زهکشی فرعی، در سال 93، 39 هزار و 99 هکتار شبکه آبیاری و زهکشی اصلی و 10 هزار و 360 هکتار شبکه آبیاری و زهکشی فرعی و در نیمه دوم سال 92 نیز 26 هزار و 651 هکتار شبکه آبیاری و زهکشی اصلی و 2 هزار و 200 هکتار شبکه آبیاری و زهکشی فرعی احداث شد. بیشترین شبکه های احداث شده در دشت های «عباس، عین خوش و فکه»، همچنین کنگیر و «دویرج» در استان ایلام با 28 هزار و 385 هکتار و کمترین آنها شبکه آبیاری و زهکشی سورک در استان چهارمحال و بختیاری با 200 هکتار بوده است. به گزارش ایرنا، توانمندی ایران در صنعت سدسازی با استفاده از فناوری های روز جهان در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، کشورمان را به یکی از سه کشور پیشروی جهان در این عرصه پس از کشورهای چین و ترکیه تبدیل کرده است. «حمید چیت چیان» وزیر نیرو یکی از دستاوردهای قابل توجه کشور پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی را دستیابی به فناوری سدسازی عنوان می کند و می گوید: امروز توان طراحی، ساخت و بهره برداری از هر نوع سدی با هر مشخصات فنی در کشور وجود دارد؛ موضوعی که تا پیش از انقلاب حتی در کوچکترین سازه ها بدون حضور و مشاوره خارجی ها امکانپذیر نبود. وی با اشاره به اینکه تا پیش از انقلاب قادر نبودیم سدهای با ارتفاع هشت متر را بدون حضور مشاوران و کارشناسان خارجی بسازیم، افزود: امروز مهندسان ایرانی پا را فراتر گذاشته اند و حتی در خارج از کشور اقدام به ساخت سد می کنند و در این زمینه به توانمندی و خودکفایی صد درصدی رسیده ایم. پیشتر «محمد حاج رسولیها» مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران مرداد ماه امسال در گفت وگویی اعلام کرده بود، بهره برداری از مجموع 50 سد در برنامه پنجساله پنجم توسعه کشور تا پایان سال 95 برنامه ریزی شده و مجموع حجم این سدها افزون بر 13 میلیارد و 278 میلیون مترمکعب است. به گفته این مقام مسوول، پیش از این بیشترین حجم مخازن سدها در برنامه پنجساله سوم توسعه (1379 تا 1383) و به حجم 12 میلیارد و 536 میلیون مترمکعب به ثبت رسیده بود.