به عمل کار برآید

نسیم خانه زرین، خبرنگار اعزامی «انرژی امروز» از عسلویه

رییس‌جمهور دقایقی قبل با حضور در عسلویه از یادمان های پارس جنوبی پرده برداری کرد تا 5 فاز پارس جنوبی به طور رسمی افتتاح شود. اقدام دولت یازدهم در افتتاح همزمان 5 فاز اقدامی تاریخی و بردی بزرگ برای ایران اسلامیست تا بار دیگر نشان دهند کاری کرده اند کارستان، و افتخاری عظیم را در کارنامه دولت به نمایش گذاشتند.

طلسم ١١ساله بالاخره شکست؛ قرار بود باقی‌مانده فازهای پارس جنوبی در دولت قبل افتتاح شود و به بهر‌ه‌برداری برسد؛ اما تلاش دولت قبل برای به‌ثمر‌رساندن وعده‌اش، موفقیت‌آمیز نبود. تحریم‌هایی که به‌واسطه برخی از عملکردهای دولت قبل بر کشور تحمیل شد، موجب دوری سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری در این سرمایه‌ ملی شد. این ورای آن است که وزارت نفت در دولت قبل، به کرختی افتاده بود و مهندسان قدَر نفتی کنار گذاشته شده بودند.

اما اکنون در دولت یازدهم و در کمتر از چهار سال، 11 فاز پارس جنوبی به بهره برداری رسیده و به طور کلی در یک روز 20 میلیارد دلار طرح افتتاح می شود، دستاورد بزرگی که زنگنه آن را نه برای دولت بلکه از آن ملت ایران می داند.  پیش از این نیز زنگنه سال جدید را سالی استثنایی خوانده بود و نوید این را داده بود که شگفتی های بیشتری در بخش صنعت نفت و گاز کشور انتظار خواهیم داشت.

میدان گازی پارس جنوبی، بزرگ ترین میدان گازی مستقل جهان به شمار می رود که با برخورداری از 34.2 تریلیون مترمکعب گاز استحصال پذیر، نزدیک به 19 درصد از کل ذخایر گازی جهان را در خود جای داده است. نزدیک به سه هزار و 700 کیلومتر مربع از این میدان مشترک در آبهای ایران و 6 هزار کیلومتر مربع از آن، در آبهای قطر واقع شده است.

برداشت سرنوشت ساز کشور از این مخزن از سوی ایران هر روز کندتر می شد تا اینکه با استقرار دولت روحانی، گام های توسعه ای در این بخش در مسیری قرار گرفت که اکنون 11 فاز جدید وارد مدار شده و تا پایان امسال پیش بینی شده است که تعداد آن به 24 فاز برسد.

رییس‌جمهور دقایقی قبل با حضور در عسلویه از یادمان های پارس جنوبی پرده برداری کرد تا 5 فاز پارس جنوبی به طور رسمی افتتاح شود. با وارد مدار شدن این فازها، بیش از 150 میلیون مترمکعب گاز شیرین  150 میلیون متر مکعب گاز ، 200 هزار بشکه میعانات گازی، سه میلیون تن گاز اتان و سه میلیون تن گاز ال. پی. جی «گاز مایع » به تولید ایران افزوده است.

تولید از این میدان گازی در اسفند ۹۵ و فروردین ۹۶ نسبت به پنج ماه اول سال ۹۲ به ۴ ۲ برابر رسیده است و وضعیت ایران در مقایسه با همسایه خارجی در برداشت از میدان مشترک پارس جنوبی متعادل شده است و زنگنه این امر را برآورده شدن یکی از آرزوهای بزرگ خود می داند.

انعقاد قراردادهای جدید نفتی و گازی که از مهمترین برنامه های وزارت نفت در سال 96 است حرکتی عظیم در برای  اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم آیندگان در سال «اقتصاد مقاومتی؛ تولید- اشتغال» نامبرده شده است و  پس از افتتاح این 5 فاز، تکمیل فازهای 13، 22،23 و 24 و 14 که در اولویت نبودند، نیز امسال در اولویت قرار می گیرد و تا پایان سال یک فاز از این فازها و واحدهای جدید پتروشیمی وارد مدار می شود.

ایران پله پله به آرمانهای خود نزدیکتر شده و وعده های دولت در برابری با قطر تحقق می یابد و بار دیگر قدرت ایران در سال 84 را به رخ می کشد، سال 1384 همان سالی بود که پارس جنوبی همچون امروز پررونق و پرافتخار بود و پس از آن روزهای ناخوشی را پشت سرگذاشت.

برای آماده سازی این فازها بیش از 18 میلیارد دلار هزینه شده است. پیش از این نیز در پارس جنوبی 10 میلیارد دلار سرمایه گذاری شده بود و در چند سال اخیر نیز حدود 6 میلیارد دلار در این منطقه سرمایه گذاری کرده اند.

با در نظر گرفتن مجموعه شرایطی که تحریم ها برای پروژه های پارس جنوبی رقم زدند، بهره برداری حدودا 6 ساله از یک پروژه با صرف 4.5 میلیارد دلار و  با در نظر گرفتن افزایش قیمت نفت، فولاد، تجهیزات، دستمزدها و… آن هم از سوی شرکت‌های ایرانی، با اجرای پروژه هایی از سوی خارجی در یک دوره پنج ساله و صرف هزینه 4.5 میلیارد دلاری منصفانه و قابل قیاس نیست.

بدون تردید زمانی که از موفقیت یک پروژه صحبت می‌شود، باید توجه داشت که بخش چشمگیری از این دستاوردها و موفقیت‌ها به پیمانکارانی برمی‌گردد که پروژه را اجرا کرده اند.

پارس جنوبی کارنامه ای پرافتخار برای یکایک ایرانیان است که زنگنه از آن، به عنوان تحولی بزرگ در تولید گاز کشور یاد کرده و آن را افتخاری برای کارکنان، مدیران، پیمانکاران و سازندگان  دانسته است. به گفته زنگنه آورده دولت یازدهم در پارس جنوبی تدبیر بود و عشق ،تدبیر ،مدیریت و دلسوزی به نتیجه رسانده است و آماده سازی این پنج فاز پارس جنوبی نتیجه تلاش مستمر و دلسوزانه 10 هزار نفر در این چهار سال  بوده است و به گفته زنگنه تمام دولت ها در گذشته و در زمان خود تلاش کردند تا کشور را درمسیر توسعه پیش ببرند. تحقق این تدابیر با برنامه ریزی بلندمدت و  به دست بیش از ۶١ هزار ایرانی که در منطقه ویژه اقتصاد انرژی پارس فعالند اجرا شده است.

 ویژگی اصلی و خاص این فازها، بومی سازی و ایرانی سازی پالایشگاه آنهاست. به عنوان نمونه برای نخستین بار در صنعت نفت ایران، سیستم کنترل بخش خشکی و دریایی یک پروژه از سوی یک شرکت ایرانی ساخته، تأمین و با موفقیت نصب شده و به بهره برداری رسیده است، این در حالی است که ساخت، نصب و بهره برداری از سیستم های کنترل نفت و گاز در دنیا تنها در انحصار چهار شرکت است، اما با اعتماد به یک شرکت ایرانی، هم در بخش دریا و هم در خشکی، سیستم کنترل تماما ایرانی با موفقیت به بهره برداری رسید و موفقیتی عظیم را برای ملت ایران رقم زد.

امروز شعله های پارس جنوبی از همیشه روشن تر خواهد بود…

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن