اروند و بین‌النهرین، محور همکاری‌های ایران و عراق

در پی تفاهم نامه‌ای که میان خوزستان و استان بصره منعقد شده، نشستی در شلمچه برگزار و بندهای این تفاهم نامه بررسی شده که از جمله آنها مسائل محیط زیستی مشترک بین این دو استان بود.

 به گزارش «انرژی امروز» از روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان، در نشست مشترک مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان و مشاور محیط زیست استان بصره که در محل سالن جلسات منطقه آزاد اروند در مرز شلمچه برگزار شد،احمدرضا لاهیجان زاده مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان با بیان این مطلب که رودخانه اروند یک رودخانه مرزی بین ایران و عراق است،گفت:می بایست دو کشور در حفظ و جلوگیری از آلودگی آن تلاش نمایند و از طرف عراقی خواست تا با تشکیل کارگروه مشترک برنامه پایش و نمونه برداری از این رودخانه را انجام دهند.

وی با اشاره به نقش خشک شدن تالاب های عراق در وقوع پدیده ریزگردها در خوزستان، تامین حقابه تالاب های بین النهرین در شمال بصره (هور مرکزی و هورالحمار) را از خواسته های خوزستان که در این نشست مطرح شده، عنوان کرد.

به گفته وی، تصاویر ماهواره ای نشان می دهد که پس ازخشک شدن تالاب های بین النهرین توسط صدام، این تالاب ها به یکی از کانون های اصلی گرد و غبار در منطقه تبدیل شده اند و از همان زمان پدیده گرد و غبار در خوزستان نیز آغاز شده است.

لاهیجان زاده افزود:در حال حاضر اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان به صورت منظم و دوره ای ،به صورت ماهانه و همچنین 3 ماه یکبار کار نمونه برداری و پایش از این رودخانه را انجام می دهد و در صورت اعلام نیاز قادر است در بخش عراقی رودخانه هم با محیط زیست بصره همکاری نماید.

مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان در ادامه از طرف عراقی خواست تا در زمینه احیای بخش هورالعظیم در خاک عراق در شمال بصره قرار دارد تلاش بیشتر نمایند.وی افزود:ایران موفق به آبگیری و احیای بیش از 80 درصد هورالعظیم  در ایران شد.

لاهیجان زاده همچنین خواستار رعایت و نظارت بیشتر محیط زیست عراق در فصل ممنوعه صید  ماهی در اروند رود شد و گفت:به منظور احیای نسل ماهی ها و آبزیان نیاز است در فصل تخم ریزی از صید ماهی جلوگیری شود.

مشاور محیط زیست استان بصره نیز از تشکیل کارگروه مشترک پایش اروند استقبال نموده و گفت:این پایش در محدوده 60 کیلومتری مرز مشترک قابل انجام است و در زمینه تالاب ها نیز افزود:تأمین حقابه تالاب در کمیته در استان بصره در حال پیگیری است و از کم شدن حجم آب رودخانه های دجله و فرات از سوی ترکیه ابراز نگرانی کرد و گفت:با این وجود در تالاب ها برای الحاق حق آب تالاب هستیم و در بحث ممنوعیت صید نیز گفت:در این زمینه با مشارکت نیروهای نظامی با صیادان متخلف برخورد خواهیم نمود.

تالاب های بین النهرین شامل هورالعظیم، هور مرکزی و هورالحمار هستند که هورالعظیم بین ایران و عراق مشترک است. دولت سابق عراق بخش زیادی از این تالاب ها را خشک کرد به طوری که در سال 2002 برنامه محیط زیست سازمان ملل خشک شدن تالاب های بین النهرین را یکی از دو فاجعه زیست محیطی قرن نامید و به کشورهای ایران و عراق نسبت به تبعات آن هشدار داد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن