نقش کلیدی چین در بازارهای نفتی

با توجه به اینکه آمریکا در حال دستیابی به خودکفایی در زمینه انرژی است، سیاست‌های انرژی چین به‌عنوان بزرگترین مصرف‌کننده و واردکننده انرژی در جهان علیرغم کاهش رشد اقتصادیش، در افزایش قیمت نفت و ثبات بازار تاثیر بسزایی دارد.

به گزارش خبرنگار بین الملل انرژی امروز طی دوسال گذشته شرکت نفت دولتی چین، پتروچاینا، سی ان او سی و سینوپک، هزینه‌های صورت گرفته در حوزه بالادستی نفت و گاز را بالغ بر 40 درصد در 2015 و 28 درصد در 2016 کاهش دادند.

طبق گزارشات منتشرشده توسط آژانس بین‌المللی انرژی، با وجود قرار داشتن چین در زمره برترین تولیدکنندگان نفت، اما تولیدات این کشور از طریق میادین قدیمی و بسیار پرهزینه‌ای صورت می گیرد که برای حفظ میزان تولید خود، به سرمایه‌گذاری‌های انبوه نیاز دارند.

کاهش قیمت نفت در سال 2014، سه شرکت نفت دولتی چین را مجبور به کاهش میزان تولیداتشان نمود که به تعطیلی برخی از میادین پرهزینه منجر شد. نتیجه این کار کاملا قابل پیش‌بینی بود: در سال 2016 تولید نفت چین در حدود 7 درصد کاهش یافت، یعنی 480 هزار بشکه در روز نسبت به سال قبل.

اما طی ماه‌های اخیر شرکت‌های چینی با افزایش دارایی‌های خود در تلاشند کاهش تولید داخلی نفت خام را جبران نمایند. به‌عنوان مثال پتروچاینا اعلام نموده امسال میزان سرمایه گذاری خود را 15 درصد افزایش داده و درنظر دارد آن را به 22.8 میلیارد دلار ارتقا دهد. اگرچه طبق گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، افزایش سرمایه گذاری نیز مانع کاهش تولید نشده و این آژانس کاهشی 200 هزار بشکه‌ای برای سال 2017 را پیش‌بینی نموده است.

حقیقت این است که بخش قابل توجهی از این سرمایه گذاری‌ها به تولید گاز طبیعی اختصاص خواهد یافت، نه افزایش تولید نفت خام. طبق اظهارات مسئولان سینوپک، این شرکت حجم عمده ای از سرمایه گذاری‌های خود را به فاز دوم پروژه گاز شیل Fuling،  پروژه واردات LNG در استان تیاجین، احداث تاسیسات ذخیره‌سازی گاز و تعدادی از پروژه‌های خارج کشور اختصاص داده است.

تحلیلگران حوزه نفت آژانس معتقدند رشد اقتصادی نه چندان مطلوب چین طی ماه‌های اخیر و روند تقاضای انرژی سوال برانگیز این کشور، سیاستگذاری‌های انرژی چین را به یک خطر بالقوه برای بازارهای نفتی تبدیل ساخته است. به گزارش رویترز، در سال 2016 تقاضای نفت چین کندترین روند خود طی سه سال گذشته را داشته و فقط 2.5 درصد نسبت به سال قبل رشد داشت. به اعتقاد تحلیلگران، اگر رکود اقتصادی چین ادامه داشته باشد، باعث برهم خوردن موازنه قیمت نفت و نابسامانی بازارهای نفتی خواهد شد.

اما واردات غیرمعمول نفت چین طی دو سال گذشته و شتاب این کشور در انباشتن ذخایر استراتژیک نفتی، باعث سردرگمی تحلیلگران شده است.

به گزارش نشریه پلاتس، در دوماهه نخست سال 2017 تقاضای نفت بالغ بر 5.3 نسبت به سال قبل افزایش داشت. در ماه مارس نیز واردات نفت چین به 9.21 میلیون بشکه در روز رسید، افزایشی 11 درصدی نسبت به ماه قبل.

به گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، چین مدت زمان طولانی نمی تواند به این رویه ادامه دهد زیرا طبق پیش‌بینی این سازمان، طی سال‌های 2016 و 2017، روزانه بالغ بر 670 هزار بشکه از میزان تولید این کشور کاسته شده، در حالی که مصرف تا 800 هزار بشکه در روز نیز افزایش خواهد یافت و جدال برای به دست آوردن 1.4 میلیون بشکه نفت مورد نیاز، با وجود توافق اوپک مبنی بر کاهش تولید و کاهش موقت تولید نفت شیل آمریکا، کاری بسیار سخت و طاقت فرسا خواهد بود.

با ظهور هند به‌عنوان یکی از اصلی ترین واردکنندگان انرژی، چین به تدریج اهمیت خود را برای بازارهای نفتی از دست خواهد داد، اما مقامات این کشور حاضر نیستند به راحتی جایگاه خود را از دست داده و صحنه را به بازیگر دیگری بسپارند.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن