چیتچیان: تنها 40 درصد هزینه آب از مردم دریافت میشود.
وزیر نیرو با حضور در بیست و چهارمین اجلاس عمومی شورای عالی استانها گفت: بیش از 40 میلیارد متر مکعب منابع آبی کشور کاهش یافته اما مصرف و نیاز به آب شرب در کشور افزایش یافته است.
حمید چیتچیان افزود: در حال حاضر به دلیل قرار گرفتن در شرایط خشکسالی و وقوع پدیده تغییر اقلیم زمین در کشورمان با مشکل کمبود منابع آبی مواجه هستیم.
او ادامه داد، در سالهای گذشته متوسط منابع آبی موجود در کشور 130 میلیارد متر مکعب بود اما در حال حاضر این رقم به 80.5 میلیارد متر مکعب رسیده است.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: در صنعت آب و برق امروزه با عدم توازن درآمدها و هزینهها مواجه هستیم، به طوری که در حوزه آب، هر متر مکعب آب در شهرها و روستاها با هزینهای معادل 1000 تومان تولید میشود اما از مردم تنها 400 تومان دریافت میشود. در حقیقت حدود 40 درصد هزینه از مردم دریافت میشود.
امکان ارتقای خدمات با افزایش هزینهها
چیتچیان درخصوص هزینه دریافت شده صنعت برق از مردم نیز گفت: به ازای هر کیلووات معادل 100 تومان هزینه توسط دولت پرداخت میشود که البته این هزینه منهای هزینه سوخت است. در مقابل پرداخت این هزینه تنها 60 تومان از شهروندان دریافت میشود که 10 تومان از این رقم نیز به سازمان هدفمندی یارانهها پرداخت میشود.
او تاکید کرد: ادامه این روند و پرداخت بخش اعظم هزینهها توسط دولت باعث میشود کیفیت خدمات ارتقا پیدا نکند و تامین آب شرب کشور تحت تاثیر قرار گیرد. بیتردید ادامه چنین روندی امکانپذیر نیست و مردم باید هزینههای تولید آب و برق را پرداخت کنند.
تمام شرکتهای وزارت نیرو زیان میدهند
وزیر نیرو درخصوص آبرسانی به برخی از روستاهای کشور با تانکر گفت: در سال جاری آب شرب 5 هزار و 300 روستا از طریق تانکر تامین شد که اگر منابع مالی موجود تامین میشد با اجرای پروژههای آبرسانی و تامین شبکه آبرسانی میتوانستیم مشکلات این روستاها را نیز حل کنیم. در حال حاضر تمام شرکتهای وزارت نیرو زیانده هستند و ادامه کار آنها با مشکلات عدیدهای روبهرو شده است. ادامه شرایط موجود به منزله افزایش هزینههای تولید آب و برق است.
چیتچیان ادامه داد: با رشد شهرنشینی و عدم تامین آب از منابع محلی مجبوریم از مسیرهای دورتر آب مورد نیاز شهرها را تامین کنیم.
نوسازی شبکههای آبرسانی نیازمند تامین منابع مالی
او در ادامه به فرسودگی شبکه آبرسانی در کشور اشاره کرد و افزود: برخی شهرها بین 40 تا 50 سال پیش لولهکشی شدند و در حال حاضر عمر شبکه آبرسانی آنها به اتمام رسیده است. باید نوسازی و بافتسازی این شبکهها در دستور کار قرار گیرد اما اجرای چنین پروژههایی نیازمند تامین منابع مالی است.
وزیر نیرو گفت: در کلانشهرها امروز نیازمند جمعآوری فاضلاب هستیم زیرا شهرهای دارای جمعیت بسیار، قادر نخواهند بود از طریق چاههای جذبی فاضلاب خود را مهار کنند بلکه نیازمند هستند که دارای شبکه فاضلاب شهری بهداشتی باشند. در حال حاضر نیز 42 درصد از جمعیت شهری کشور تحت پوشش شبکه فاضلاب قرار گرفته که هزینههای بسیاری را برای دولت به همراه دارد.
از شهرداریها انتظار همکاری داریم
چیتچیان با اشاره به پرداخت هزینه به شهرداری افزود: در اجرای برخی از پروژهها همانند تعویض لولهها بعضا برای ترمیم خیابانها باید هزینه بسیاری به شهرداریها پرداخت کنیم که از اجرای کل پروژه بیشتر خواهد بود. امیدواریم شهرداریها در این حوزه تعامل و همکاری بیشتری با وزارت نیرو داشته باشند.
استفاده از فاضلاب تصفیهشده برای آبیاری فضای سبز
او با اشاره به تامین منابع آبی برای آبیاری فضای سبز، گفت: امروز با کوچک شدن خانهها نیاز به فضای سبز بیش از پیش افزایش یافته است. اما قطعا صلاح نیست از آب شرب که با هزینه بسیاری تامین شده است برای آبیاری فضای سبز استفاده کنیم و میتوان از فاضلابهای تصفیه شده در این حوزه استفاده کرد.
او رعایت بندهای 16 و 19 مقررات ملی ساختمان را برای احداث ساختمانهای جدید ضروری خواند و گفت: نمیتوانیم امروز به شیوههای سنتی گذشته ساختمانهای خود را احداث کنیم. اگر مقررات جدید را به درستی به اجرا کنیم میتوانیم مصرف انرژی را تا یک پنجم مصرف فعلی کاهش دهیم.