چرا آب مجازی مهم است؟

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با بیان اینکه از کشت و صادرات محصولات کشاورزی در مناطق کم آب در کشور غافل هستیم، افزود: توجه به آب مجازی کشور را از جابجایی‌های بی‌محابا و ناموزون آب بازمی‌دارد.

به گزارش «انرژی امروز»غلامحسین شافعی، در نخستین همایش بین‌المللی آب مجازی در محل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران افزود: ایران از جمله کشورهای مواجه با بحران آب در جهان است اما تاکنون در فعالیت های اقتصادی و تجاری توجه به مقوله آب مجازی ناپیدا بوده است.

وی یادآور شد: این همایش با هدف بازداشتن فعالیت های اقتصادی و تجاری بخش کشاورزی از جابجایی بی محابا و ناموزون آب در مناطق بحرانی و صادرات محصولات برگزار شده و اتاق ایران به عنوان پارلمان بخش خصوصی و مشاور قوای سه گانه در سال های گذشته اقدام های قابل توجهی درخصوص موضوع آب انجام داده است. در ادامه محمدحسین شریعتمدار سرپرست مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران افزود: کشورها و مناطق مختلف جهان امروز با بحران محیط زیست و منابع آبی درگیرند و یا در معرض تهدید آن قرار دارند. به گفته وی، ایران به دلایلی نظیر افزایش جمعیت، افزایش تقاضای مواد غذایی، سوء مدیریت منابع آب و محیط زیست و تغییرات اقلیمی به این بحران دچار شده است. دبیر اجرایی نخستین همایش بین المللی آب مجازی، اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی آب های زیرزمینی، اجرای طرح های آبخیزداری، بازچرخانی آب، استفاده از آب مجازی و … را از جمله راهکارهای مقابله با بحران آب در ایران عنوان کرد. شریعتمدار خاطرنشان کرد: حدود سه دهه گذشته (سال 1986 تا 2011 میلادی) میزان صادرات آب مجازی در جهان از 438 میلیارد مترمکعب به 989 میلیارد مترمکعب افزایش یافت. به گفته این مسوول، در این میان، آمریکا با 34 درصد بیشترین سهم صادرات آب مجازی و کشورهای آفریقایی با 3.8 درصد کمترین سهم را به خود اختصاص داده اند. سرپرست مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اظهار کرد: در ایران میزان واردات آب مجازی از 12 میلیارد مترمکعب در اوایل دهه 1350 به 37 میلیارد مترمکعب تا سال 1392 افزایش یافت،در مقابل میزان صادرات کشور در این حوزه در این دوره از یک به چهار میلیارد مترمکعب رسید. وی یادآور شد: کشورهای موفق در صادرات آب مجازی، کشورهایی بودند که سعی کردند به بحران آب دچار نشده و بهره وری مصرف شان را افزایش دهند. شریعتمدار ادامه داد: اکنون میانگین جهانی بهره وری آب در بخش کشاورزی 1.1 کیلوگرم محصول به ازای هر مترمکعب آب است؛ آماری که در ایران عملکرد به مراتب پایین تری دارد. در ادامه این مراسم، بهرام طاهری، مشاور ارشد وزیر نیرو گفت: مساله آب مجازی در سال 1993 از سوی پروفسور «تونی آلن» عضو دپارتمان جغرافی کینگز کالج لندن مطرح شد که در آن زمان به عنوان آب نهفته در درون محصولات مطرح شد اما به دلیل نداشتن قابلیت اندازه گیری زیاد مورد توجه قرار نگرفت. به گفته این مسوول، در سال 2001 مفهوم تجارت آب مجازی و پس از آن اصطلاح ردپای آب در محصولات غذایی همراه با متدولوژی های مربوطه مطرح شد. وی گفت: در سال 2014 حدود 900 میلیارد مترمکعب آب مجازی داد و ستد و پس از آن اندازه گیری ردپای آب مجازی، صادرات و واردات آن مطرح شد. مشاور ارشد وزیر نیرو یادآور شد: عمده آبی که به صورت مجازی در محصولات مختلف قرار می گیرد (حدود 92 درصد) در محصولات کشاورزی است. وی ابراز امیدواری کرد، با توجه بیشتر به مفهوم آب مجازی بتوان گامی مهم برای خروج از بحران آب در کشور در سال های آینده برداشت.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن