جلوی تخلیه کامل تبریز را گرفتیم

بیلیبلیبلیبلی

احیای دریاچه ارومیه از قول‌های انتخاباتی دکتر روحانی بود که موافق و مخالفانی به دنبال داشت زیرا عده‌ای معتقد بودند که دریاچه ارومیه قابلیت احیا ندارد اما با مطالعات زمین‌شناسی که از این دریاچه صورت گرفت مسجل شد  دریاچه ارومیه با آبخوان‌های اطراف ارتباطی ندارد و می‌توانیم آن را احیا کنیم، فقط در قسمت‌های کوچکی از جمله عجبشیر با طول 9 کیلومتر و منطقه‌ای در غرب دریاچه با طول 17 کیلومتر با آبخوان‌های اطراف خود ارتباط داشتند که مشکلی ایجاد نمی‌کرد.

عیسی کلانتری، دبیرکل خانه کشاورز، در نشست خبری بیان داشت: مسئله اصلی این است که در همه جای دنیا از 20 درصد آب تجدیدپذیر دریاچه‌ها استفاده می‌شود و مشکلی هم به وجود نمی‌آید اما در کشور ما از 8 میلیارد متر مکعب از آب تجدیدپذیر دریاچه ارومیه 4.7 میلیارد متر مکعب آن مصرف می‌شود که از این رقم 4.2 متر مکعب آن در بخش کشاورزی است.

جلوگیری از هزینه هزار میلیارد دلاری 

کلانتری تاکید کرد: تا پیش از احیای دریاچه ارومیه هزینه این کار 6 میلیارددلار برآورد شد که اگر این اقدام صورت نمی‌گرفت شهر تبریز باید به طور کامل تخلیه می‌شد که هزینه هزار میلیارد دلاری در پی داشت و به همین خاطر بود که این طرح در دستور کار قرار گرفت و نتایج مثبتی نیز در پی داشته است.

او افزود: اخبار متفاوتی درخصوص احیای این دریاچه منتشر شده است. مثلا در ماه‌های گذشته این خبر منتشر شد که قرمز شدن آب این دریاچه به معنای وجود مشکل است اما باید بگویم که قرمز شدن رنگ دریاچه ارومیه به معنای بازگشت حیات به دریاچه است.

دلایل تاثیرگذار بر خشکی دریاچه

دبیر کل خانه کشاورز برداشت بیش از حد مجاز از منابع تجدیدپذیر حوزه، توسعه نامتوازن بخش کشاورزی در حوزه‌ و تغییرات اقلیمی و استمرار خشکسالی را از دلایل تاثیرگذار خشک شدن دریاچه ارومیه عنوان کرد و گفت: چالش اصلی در سطح حوزه آبریز دریاچه ارومیه، عدم رعایت حد تعادل در مصرف آب به ویژه در بخش کشاورزی بوده است. به عبارت دیگر برداشت بی‌رویه منابع آبی به ویژه در 20 سال اخیر حتی در خشکسالی‌ها برای آبیاری اراضی کشاورزی و عدم رعایت الگوی مصرف بهینه در تشدید خشکی دریاچه بسیار اثرگذار بوده است. بنابراین راه اصلی برون‌رفت از وضعیت بحران آب و احیا و حفظ دریاچه ارومیه بازگشت به رفتار و فرهنگ مصرف درست آب در بخش‌های مختلف به ویژه در حوزه کشاورزی است.

کلانتری درخصوص طرح نکاشت در اطراف دریاچه ارومیه گفت: از ابتدا درمورد این طرح برداشت‌های درستی صورت نگرفته زیرا این برنامه قرار بود برای 2 سال اجرا شود اما با وضعیت تثبیت آب دریاچه و میزان بارش‌ها اجرا نشد.

عواقب خشکی دریاچه ارومیه

او با اشاره به تهدیدات و خطرات ناشی از خشکی دریاچه ارومیه بیان داشت: درصورت احیا نشدن دریاچه ارومیه براساس شواهد میدانی موجود و همچنین تجارب حاصل از خشکی دریاچه‌های مشابه در سطح دنیا و خطرات ناشی از تداوم خشکی دریاچه ارومیه احتمال بروز طوفان‌های گرد و غبار نمکی در منطقه وجود دارد. همچنین بیابان‌زایی و افزایش گستره مناطق بیابانی و از بین رفتن عرصه‌های طبیعی و مهم‌تر از آن احتمال گسترش بیماری‌های سخت و صعب‌العلاج در منطقه اعم از بیماری‌های قلبی عروقی، چشمی، ریوی و خونی و همچنین از بین رفتن اراضی و باغات کشاورزی  به ویژه در مناطق مجاور دریاچه ارومیه و افزایش بیماری‌های دامی را در پی خواهد داشت.

سلامتی مردم قابل قیمت‌گذاری نیست

دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: طی 8 ماه منتهی به اردیبهشت 1395 تراز دریاچه ارومیه 106 سانتی‌متر افزایش یافته که این نشان‌دهنده بروز آثار نتایج اقدامات کوتاه‌مدت 2 سال اخیر است. همچنین بر اساس مصوبه هیئت وزیران آب تحویلی به بخش کشاورزی در حوزه آبریز دریاچه ارومیه باید در 5 سال به میزان 40 درصد کاهش یابد. بر این اساس رهاسازی از سدهای حوزه آبریز دریاچه ارومیه در سال آبی گذشته در حدود 136 میلیون متر مکعب بوده است. در سال آبی جاری نیز این برنامه در سال دوم اجرای خود قرار دارد و با کاهش 16 درصدی آب تحویلی به شبکه‌های آبیاری و زهکشی 12 سد اصلی حوزه مجموعا 440 میلیون متر معکب از سدهای زولا، قلعه چای، بوکان، حسنلو و مهاباد به سمت دریاچه ارومیه در زمستان سال گذشته رهاسازی شد.

کلانتری در پایان تاکید کرد : اگر دریاچه ارومیه احیا نمی‌شد باید ده‌ها میلیارد دلار هزینه بهداشت و درمان مردم می‌شد و دکتر روحانی برای احیای آن یک تصمیم استراتژیک گرفته است زیرا سلامتی مردم قابل قیمت‌گذاری نیست.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن