برای توسعه صنعت نفت باید از منابع خارجی استفاده کرد
«منتظر مناظره سوم باشید، مناظره سوم مناظره جذاب و جدی خواهد بود؛ زیرا اقتصاد میدان شعار نیست، باید برنامه داد، باید کارنامه نشان داد و اثبات کنید که به چه پشتوانهای میتوانید برنامهها را اجرایی کنید.» این سخنان جان کلام اسحاق جهانگیری نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری است. او اقتصاد را با شعار بیگانه میداند و با اشاره به سابقه حاکمیت چنین رویکردی در اقتصاد ایران تاکید دارد آن تجربه برای اقتصاد ایران بهایی گزاف داشته است.
اسحاق جهانگیری، کاندیدای دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری در مصاحبه ای با روزنامه «دنیای اقتصاد» با بیان اینکه باشید سال 92 واقعا یک دوره استثنایی برای کشور بود، گفت: اتفاقاتی که برای کشور افتاده بود، هم از سمت تحریمها و هم سوءمدیریتها در داخل کشور سبب شده بود که کشور در شرایط ویژهای قرار بگیرد. از نظر بینالمللی کشور در شرایط سختی قرار داشت، تحریمها روزبهروز فضای اقتصاد کشور را بستهتر میکرد، با هر تحریمی بخش وسیعی از فشارها بر اقتصاد کشور افزوده میشد. این فشارها، در بخش پولی، بانکی، نفت، حملونقل و گلوگاههای اصلی پررنگتر بود. از سوی دیگر، در داخل کشور با سوءمدیریت روبهرو بودیم؛ به شکلی که تدبیر خاصی در مواجهه با تحریمها وجود نداشت و سبب شده بود که تحریمها اثر خود را بهطور جدیتر نشان بدهد و در شرایط فقدان سیاستگذاری مناسب، شرایط کشور متلاطم شده بود. بهطور مثال، نرخ ارز به شدت افزایش پیدا کرد، ارزش پول ملی کشور ظرف مدت کوتاهی به کمتر از یک سوم کاهش پیدا کرد؛ یعنی دلار حدود 1000 تومان تا 3 هزار و 800 تومان در اواخر سال 91 رسید. تورم به شدت افزایش پیدا کرد و روند شتابان خود را ادامه میداد.
وی ادامه داد:رشد اقتصادی کشور بهشدت کاهش پیدا کرد؛ بهطوریکه در اواخر سال 91 رشد اقتصادی به منفی 8 6 درصد رسید؛ درمجموع رکود تورمی کمسابقهای طی 50 سال اخیر بر کشور حاکم شد. در این شرایط تقریبا پیشبینی هیچ متغیر اقتصادی میسر نبود. نه در ارز، نه در تورم و نه در سرمایهگذاری و تولید، تصویر شفافی وجود نداشت. در چنین شرایطی طبیعی است هر کاندیدایی مهمترین هدف خود را اصلاح شرایط کشور، بازگشت ثبات و بهبود شرایط کشور در فضای بینالمللی عنوان کند. در حال حاضر این اتفاقات افتاده؛ به این معنا که بعد از 4 سال فضای بینالمللی دیگر فضای متشنج نیست، البته نقاط ضعفی نیز وجود دارد؛ اما شرایط بهگونهای نیست که کسی ایران را بهعنوان خطری در صلح بینالمللی مطرح کند و قصد داشته باشد که با ایران برخورد جدی داشته باشد. از سوی دیگر، اقتصاد کشور هم از یک ثباتی برخوردار است؛ بهرغم اینکه قیمت نفت بهشدت کاهش پیدا کرد و همه کشورهای نفتی دچار شرایط سخت شدند، ایران جزو کشورهایی بود که بدون استفاده از ذخایر ارزی، ثبات را بهصورت جدی حاکم کرده و تا حد زیادی هم شاخصهای اقتصادی برای بخش خصوصی قابلپیشبینی است. در حال حاضر، بخش خصوصی میتواند پیشبینی کند که روند نرخ ارز به چه سمتی است، روند نرخ سود بانکی به چه سمتی است و تورم در چه جهتی میتواند حرکت کند. اینها از مسائل تعیینکننده برای سرمایهگذاری فعال اقتصادی است. بدیهی است در این شرایط، وقتی نامزدها مشاهده میکنند که حرف جدی برای ارائه ندارند، به شعار و وعده پناه میبرند و شعار را به حرف و برنامه اصلی خود تبدیل میکنند.
تنها وزارت نفت برای طرحهای اولیه 200 میلیارد دلار منابع نیاز دارد
جهانگیری با بیان اینکه در شرایط کنونی اقتصاد ایران، اقتصاد بزرگی است و طبق گزارشهای بانک جهانی هجدهمین اقتصاد بزرگ جهان است، گفت: بدیهی است در این اقتصاد حجم صادرات و واردات کالا و خدمات به دنیا حجم قابلتوجهی باشد. سیاستهای اقتصاد مقاومتی مجموعه سیاستهایی است که میتواند برای مقاومسازی اقتصادی ایران در مقابل تکانههایی که از بیرون علیه اقتصاد ایران وضع شود، اقتصاد را مقاوم بکند. اقتصاد مقاومتی پنج رویکرد دارد که دو مورد آن «درونزایی و بروننگری» بوده که موضوعات مهمی هستند.
وی ادامه داد: درونزایی به این معنی که در داخل ایران، باید بر ظرفیتهای موجود تمرکز و از آنها استفاده کرد. بهعنوان مثال، موقعیت جغرافیایی ایران، نیروی انسانی، منابع معدنی، کارخانههایی که در ایران وجود دارد، ظرفیتهایی که باید بهطور کامل در اقتصاد ایران به کار گرفته شود. همردیف با درونزایی، بروننگری وجود دارد که درجه اهمیت این دو یکسان است. بروننگری این طور تعریف میشود که اقتصاد هجدهم دنیا را نمیتوان محصور کرد و باید یک تعامل پویا با دنیای پیرامون خود داشته باشد. معتقدم برای بروننگری اقتصاد سه تا شاخص اصلی باید در نظر گرفت؛ نخست اینکه باید بازار دنیا را در اختیارمان بگیریم که بتوانیم کالا و خدماتی که تولیدی است، صادر کنیم. خوشبختانه برای اولین بار در تاریخ ایران در سالهای 94 و 95، میزان صادرات کالا و خدمات ایران از میزان واردات آن بیشتر شده است؛ یعنی تراز تجاری ایران مثبت شده است.
این کاندیدای ریاست جمهوری با بیان اینکه موضوع دوم این است که باید منابع مالی مورد نیاز کشور را از دیگر کشورها تامین کرد، گفت: بهطور مثال، تنها وزارت نفت برای طرحهای اولیه 200 میلیارد دلار منابع نیاز دارد تا طرحهای توسعهای خود را در بخشهای نفت، گاز و پتروشیمی اجرا کند. بنابراین معلوم است که از منابع داخلی نمیتوان آن را تامین کرد و باید از منابع خارجی استفاده کرد. سومین محور، تکنولوژی و فناوری است. فناوری در واقع کلید اصلی رشد اقتصادی و توسعه است. خیلی از کشورها به لحاظ فناوری از ما پیشرفتهتر هستند و ما میتوانیم از فناوریهای آنها استفاده کنیم. من این سه تا ویژگی را برای برونگرایی قائل هستم و معتقدم با این سه ویژگی میتوانیم اقتصاد مقاومتی را عملیاتی کنیم.
باوجود تنگنای مالی و افت درآمد نفتی، دولت تلاش کرد حمایت از گروههای آسیبپذیر را گسترش دهد
اسحاق جهانگیری با تاکید بر اینکه اگر سیاستمداران ضمن اجرای برنامههای توسعهای، در فکر تامین رفاه گروههای کم درآمد باشند، میتوانند در مسیر اصلی توسعه گام بردارند، گفت: یکی از دلایل اینکه حرکت زیگزاگی در مسیر توسعه وجود دارد یا حتی عقبنشینی وجود دارد، عدم توجه به تبعات توسعه است. تجربهای که از دولت سازندگی گرفته و در دولت اصلاحات به کار گرفته شد که ما همزمان با اینکه میخواهیم کار بزرگ توسعهای انجام بدهیم باید به نیازمندان جامعه و کسانی که ممکن است در اثر این تصمیمات آسیب ببینند، توجه کنیم. تا الان نیز این موضوع به خوبی پیش رفته و دولت تمرکز جدی در این بخش داشته است. در حال حاضر دولت سعی کرده با وجود تنگنای منابع مالی و افت درآمد نفتی، تور ایمنی حمایت از گروههای آسیبپذیر و کمدرآمد را گسترش دهد. از سوی دیگر در مسیر کارهای توسعهای نیز سعی داریم قدمهای جدی برای بهبود بخش خصوصی و جایگزینی آن با نهادهای عمومی برداریم. در کنار این موارد، سعی داریم با کنترل تورم، قدرت خرید اقشار متوسط و افراد حقوقبگیر را در مقابل افزایش قیمتها حفظ کرده و دستمزدها را بیشتر از نرخ تورم افزایش دهیم.
امروز حفاظت از دستاورد هستهای و آوردن آن در سفره و زندگی مردم، مهم است
معاون اول رئیس جمهوری با بیان اینکه درسیاستها تغییرایجاد شده است، گفت: اولویت اولمان در آن موقع حل مساله هستهای بوده، امروز حفاظت از دستاورد هستهای و آوردن آن در سفره و زندگی مردم، مهم است. بالاخره قرار بود اگر مساله هستهای حل شود، راه را باز کند که در تعامل بینالمللی میلیاردها دلار در اقتصاد ایران بیاید و تبدیل به کار و اشتغال و بهبود زندگی مردم بشود. این اتفاق باید بیفتد؛ بنابراین این جهتگیری مهمی است. بخش خصوصی باید بیاید به صحنه و میداندار بشود و از این جهت حتما جزو تغییرات اساسی است. وقتی در شرایط تحریم هستیم ممکن است که برخی از طرحها را نهادهای عمومی از دولت بگیرند و دولت هم به آنها واگذار کند. چون منابع دولت محدود است و بالاخره میخواهد از امکانات دیگری استفاده کند.