باید دعا کرد وعده‌های رقبای روحانی عملی نشود

شهاب‌الدین متاجی، مشاور وزیر نفت و مدیر سابق هماهنگی و نظارت بر تولید پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در کنفرانس خبری اعضای کمیته راهبری ستاد نفت و انرژی دکتر روحانی بابیان اینک نفت موتور اقتصاد کشور و قلب توسعه ایران است، گفت: «این منبع عظیم فرصت بی‌نظیر در اختیار دولت و مردم قرار داده است تا در راه سازندگی و آبادانی بکار گرفته شود. لازمه این کار اتخاذ سیاست‌های عقلانی در مورد نحوه استفاده از این ثروت است. در جریان تبلیغات انتخاباتی گرچه رقبای جناب آقای دکتر روحانی برنامه مشخصی ارائه نداده‌اند اما در چند مورد اظهارنظر کرده‌اند که باید دعا کنیم در صورت پیروزی این سخنان را عملی نسازند یعنی اگر انتظار می‌رود که کاندیدها در صورت پیروزی به وعده‌های خود جامع عمل بپوشانند در مورد رقبای دکتر روحانی باید دعا کنیم برنامه‌ها را  عملی نسازند چراکه به‌شدت زیان‌بار هستند.»

کاهش صادرات نفت و گاز تحریم به‌دست خود و بدون هزینه برای دشمنان است

متاجی با تأکید بر اینکه عدم فروش نفت خام و گاز مذاکره با عربستان و قطر درآمد ارزی نفت خام یکی از پایه‌های اقتدار کشور است، گفت:«کاهش صادرات نفت و گاز سبب بالا رفتن قیمت‌های جهانی ازجمله نفت و سایر کالاها می‌شود و تقویت رقبای منطقه‌ای ایران را به دنبال دارد. نتیجه این کار ضربه به اقتصاد کشور و معیشت مردم و افزایش فشارهای سیاسی است. معنی این کار تحریم به‌دست خود و بدون هزینه برای دشمنان این سرزمین است. بدون شک رقبای منطقه‌ای و دشمنان از این سیاست سود خواهند برد.»

وی ادامه داد: «روش عقلانی، حضور در بازار جهانی نفت خام و تأثیرگذاری قیمت آن و استفاده از درآمد ارزی آن برای طرح‌های توسعه‌ای و سرمایه‌گذاری است. از سوی دیگر با استفاده از درآمد ارزی می‌توان نفت خام را به فرآورده‌های ارزشمندتر تبدیل کرد و در بازار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی  سهم شایسته به‌دست آورد.»

متاجی بابیان اینکه بسیار ساده‌لوحانه است که از رقبای انتظار داشته باشیم از مخازن مشترک نفت و گاز برداشت نکنند و با مذاکره به تفاهم برسیم، گفت:«مذاکره درزمانی به نتیجه مطلوب خواهد رسید که در تولید اقتدار خود را نشان دهیم.»

خام فروشی از شعار تا عمل

متاجی بابیان اینکه جلوگیری از خام فروشی در شعارهای انتخاباتی به‌کرات مطرح‌شده است، گفت:«این پدیده مبارکی است ولی چگونه عملی می‌شود. شعارهایی که توسط بعضی از کاندیدها مطرح‌شده است. نه تنها کمکی به جلوگیری از خام فروشی نمی‌کنند بلکه

در جهت ترویج آن است. یکی از این شعارها، انتقال نفت خام به شهرها و استان‌های مختلف کشور به‌منظور اشتغال‌زایی و کسب درآمد بیشتراست.»

وی ادامه داد: «احداث پالایشگاه‌ها در محل‌های مختلف، بستگی به عوامل زیاد مانند اثرات زیست‌محیطی و هزینه نقل‌وانتقال و تأثیر روی منابع آب و وجود بازار دارد. در کنار اینها ظرفیت اقتصادی نیز باید در نظر گرفته شود یعنی هدف از فر آوریش و پالایش نفت خام، تولید ارزش‌افزوده است که باید حداقل ظرفیت می‌توان به این هدف رسید و ایجاد چنین تأسیساتی به هزینه‌های سرمایه‌گذاری زیاد نیاز دارد که در اجرای گسترده آن در شرایط کنونی امکان‌پذیر نیست. درنتیجه شعار توزیع نفت خام در استان‌های منجر به ایجاد تأسیسات نفت فاقد فناوری پیشرفته می‌گردد که محصولات آن از خوراک کم‌ارزشی می‌باشد و این یعنی بدتر از خام فروشی است. درواقع بسیاری از کسانی که شعار جلوگیری از خام فروشی می‌دهند در عمل راه‌حلی که ارائه می‌دهند مفت فروشی است.»

اشتغال در صنایع نفت و انرژی

متاجی با تأکید بر اینکه صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و انرژی گستره وسیعی از اشتغال در کشور ایجاد می‌کند، گفت: «حوزه‌های پژوهش و فناوری و تولید تجهیزات و تولید مواد شیمیایی و کاتالیزهای مصرفی و مطالعات فنی و طراحی ساخت و بهره‌برداری برخی از این گستره وسیع هستند. اما چگونه به این هدف دست خواهیم یافت؟ دانش فنی و فناوری و سرمایه و نیروی انسانی زمینه لازم برای تحقق برنامه اشتغال‌زایی فراهم می‌آورد. فناوری مدرن موردنیاز صنعت نفت در انزوای کشور به‌دست نمی‌آید. «

وی ادامه داد: «گرچه پژوهشگران ایران توانایی و دستیابی به انواع دانش‌ها را دارند اما نباید آنها از تجهیزات روز سایر اندیشمندان محروم کرد و این را باید در نظر گرفت که سرعت دستیابی به فناوری امر مهمی است و جهان هیچ‌گاه منتظر ما نمی‌ماند که به هد آنها برسیم و این ما هستیم که باید بهره‌گیری از تجربیات دیگران به‌سرعت خود بیفزاییم خود تحریمی در این زمینه به نفع پژوهشگران ما نیست بنابراین سیاست خارجی فعال و ارتباط سازنده‌ها با کشورهای پیشرفته کمک مؤثری به گسترش تکنولوژی در صنایع نفت و به‌تبع آن اشتغال‌زایی می‌کند.»

مشاور وزیر نفت لازمه دیگر اشتغال‌زایی را جذب سرمایه‌های خارجی دانسته و گفت: «رشد اقتصادی و اشتغال بدون سرمایه‌گذاری به‌دست نمی‌آید. البته با هدر دادن سرمایه و تعریف کارهای غیر مولد می‌توان عده‌ای را سرکار گذاشت و روشن است که این روش موقتی بود و پایدار نخواهد بود. سرمایه‌گذاری خارجی با تدوین سیاست‌های شفاف و ارتباط منطقی با کشورهای سرمایه‌گذار و داشتن برنامه‌های معین و زمان‌بندی به‌دست می‌آید. تجربه نشان داده که می‌توان با حفظ عزت و سر بلدی با کشورهای بزرگ رابطه سازنده داشت و با استفاده از این فرصت جذب سرمایه نمود.»

بدون شک فرهنگ غنی اسلامی ایران و اوضاع آشفته در بسیاری از کشورهای جهان فرصت گران‌بهای وی ادامه داد: «در اختیار دولت‌مردان ایران قرار می‌دهند که در جهت رفع بسیاری از ناهنجاری‌ها در منطقه و جهان پیش‌قدم باشیم و لازمه این کار فهم معاصر و ارائه چهره واقعی فرهنگ ایرانی و اسلامی است. بدین ترتیب اشتغال‌زایی و توسعه روابط خارجی وابستگی عمیق هم دارند و تشنج‌زایی در روابط کشورها کمک به افزایش اشتغال نم کند. امری که بعضی از کاندیدها برنامه‌ای در این زمینه ارائه نکردند.»

پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس: نمونه درون‌زایی و برون‌زایی

متاجی با تأکید بر اینکه همزمان با احداث پالایشگاهای متعدد گازی در پارس جنوبی، با استفاده از میعانات گازی در جهت تکمیل ارزش‌افزوده منابع گازی در وزارت نفت شکل گرفت، گفت « چنین بود که طراحی بنیادی پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس آغاز شد و در سال 1382 تکمیل شد. اجرای پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس در سال 1385 آغاز گردید و با توجه به شرایط پدید آمده زمان طولانی تا رسیدن یه مرحله راه‌اندازی طی شد.»

وی ادامه داد: «واقعیت این است که در دنیای امروز هیچ کشوری تمام نیازهای صنعتی خود را با تأکید به امکانات داخلی برطرف نمی‌کند و اصولاً منابع محدودی برای ساخت برخی از تجهیزات پیشرفته وجود دارد. با توجه به تحریم‌های اعمال‌شده از ورود برخی از این تجهیزات جلوگیری شد و سرمایه‌گذاری عظیم در این تجهیزات بی‌استفاده باقی ماند و حتی به دلیل عدم تصفیه و عدم فروش میعانات در کشتی‌ها نگهداری می‌شوند. یعنی هم این سرمایه‌های عقیم ماند و هم میعانات گازی بفروش نمی‌رفت و هم امنیت تولید گاز به خطر افتاد چون انباشت میعانات  گازی امکان تولید گاز را از بین می‌رود.»

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن