توسعه روابط بزرگترین تولیدکننده نفت جهان و چین
پروین فغفوری، خبرنگار بینالملل «انرژی امروز»
با گذشت بیش از سه دهه فعالیت و دارنده عنوان بزرگ ترین تولیدکننده نفت در جهان، افراد معدودی در سرتاسر جهان وجود دارند که بهتر از امین ناصر، درباره آرامکو، شرکت نفت عربستان سعودی، بدانند. امین ناصر با سابقه ای طولانی از فعالیت در حوزه مهندسی نفت و صنایع بالادستی، قرابت و دوستی دیرینه ای با صنعت انرژی داشته و یکی از طرفداران استراتژی های طولانی مدت به شمار می رود. بهعنوان سکاندار آرامکو، وی مدتهاست تمامی توان خود را به حمایت از نوآوریهای تکنولوژیکی از طریق سرمایه گذاریهای بلندمدت و آماده کردن لیست دارایی های شرکت برای عرضه عمومی در 2018 اختصاص داده است. طی ماه های اخیر نیز مقامات عربستان با هدف توسعه فعالیتها و گسترش نفوذ خود در کشورهای شرق آسیا، قراردادهای هنگفتی با شرکتهای چینی منعقد ساخته اند. در همین رابطه خبرگزاری رسمی چین مصاحبهای با رئیس آرامکو ترتیب داده که در ذیل می آید:
آیا پروژه کمربند اقتصادی چین میتواند فرصت مغتنمی برای توسعه فعالیت های تجاری دو کشور ایجاد کند؟
به عقیده من فرصت های بسیاری برای توسعه همکاری های دو کشور بهویژه در زمینه سرمایهگذاریهای مشترک در حوزه صنایع بالادستی، پایین دستی، پالایش، پتروشیمی، خرده فروشی و توزیع وجود دارد. زیرا عربستان در تلاش است جایگاه خود به عنوان عرضه کننده باثبات و قابل اعتماد انرژی را حفظ نماید. در عربستان نیز ما در تلاش هستیم تا بتوانیم شرکتهای چینی را به سرمایه گذاری در شهرک اقتصادی جازن جذب نماییم. این شهرک قرار است به قطب تجاری بسیار پررونقی در منطقه شمال آفریقا تبدیل شود که تعاملات بسیار گستردهای با کشورهای اروپایی خواهد داشت.
هدف اصلی آرامکو از افزایش سرمایهگذاری در حوزه نفت و گاز چیست؟
ما در نظر داریم به سرمایهگذاریهای خود در طولانی مدت طبق رویه سابق ادامه دهیم. طبق برنامه ریزیهای انجام گرفته، قرار است با افزایش سرمایه گذاری در اکتشاف و جبران کاهش ذخایر موجود، ظرفیت کشور به 12 میلیون بشکه در روز افزایش یابد. در بخش گاز نیز برنامهریزی شده تا 2030، ظرفیت تولید به 23 میلیارد بشکه معادل نفت افزایش یابد. در حوزه پتروشیمی نیز، در نظر داریم تولید را تا 2050 به 4 برابر میزان کنونی افزایش دهیم.
توسعه روابط چین – آرامکو در چه زمینههایی خواهد بود؟
عمده فعالیت ما، علاوه بر شناسایی فرصت های رشد تجاری، توسعه زنجیره درهم تنیده حوزه پایین دستی است. البته شروع این کار با افزایش میزان واردات نفت خام از عربستان به چین که در حال حاضر بالغ بر 15 درصد مجموع واردات نفت خام چین را تشکیل می دهد، همراه بوده و با سرمایه گذاریهای جدید، کاملا مشخص است که این ارقام تغییرات قابل توجهی خواهند کرد.
در فضای کسب و کار کنونی، نقطه قوت آرامکو را در چه میبینید؟
به لطف موقعیت جغرافیایی کشور عربستان و غنی بودن ذخایر نفت و گاز از یک سو، و استفاده از پیشرفته ترین تکنولوژی ها در عملیات اجرایی از سوی دیگر، آرامکو از کم هزینه ترین سیستم اجرایی برخوردار است، به همین دلیل نیز در سرمایهگذاریهای بلندمدتمان تاکنون موفق بوده ایم.
به نظر شما، میتوان آینده روشنی برای نفت و گاز شیل متصور شد؟
من ذاتا انسان خوشبینی هستم، حتی در دوران رکود اقتصادی نیز به چالش های موجود به عنوان نوعی فرصت برای احیای توانایی ها و تاب آوری در مقابل مشکلات و شرایط بازار نگاه می کنم. جای تعجب نیست که به دلیل افزایش تقاضا، تعداد دکل های حفاری غیرمتعارف شیل افزایش خواهند یافت و به تبع آن، تولید نیز افزایش می یابد، اما ارتقای بهره وری و کاهش هزینه های عملیات اجرایی، گزینه هایی هستند که برای غلبه بر چالش های موجود باید مدنظر تولیدکنندگان سنتی قرار گیرند.
برای توسعه سرمایهگذاری هایتان در زمینه تکنولوژی چه برنامههایی دارید؟
ما از 3 سال قبل اقدام به توسعه مراکز تحقیقات تکنولوژیکی نمودیم. در حال حاضر آرامکو 11 مرکز تحقیقات تکنولوژی در عربستان و سرتاسر جهان در اختیار دارد، 3 مرکز در آمریکا، مراکزی هم در فرانسه، کره جنوبی، هلند و چین. تمامی این مراکز تحقیقاتی ارتباط تنگاتنگی با مقر اصلی آرامکو در ظهران دارند.
برای عربستان، افزایش توان رقابتی همگام با موسسات عالیرتبه و خلق ابتکارات جدید در عرصه های مختلف، از اولویت ویژه ای برخوردار است. به عنوان مثال، فعالیت مرکز تحقیقاتی ما در فرانسه بر صنعت خودرو و نوآوری در زمینه سوخت، عملکرد بهینه موتور و ارتقای بهره وری متمرکز است. در چین نیز مرکز تحقیقات آرامکو فعالیت در حوزه بالادستی صنعت نفت و گاز با هدف ارتقای بازدهی و بهره وری میادین اکتشافی را سرلوحه برنامه های خود قرار داده است.
طبق گزارشهای اعلام شده، برنامه عرضه عمومی سهام آرامکو در 2018 آغاز خواهد شد، این برنامه در چه مرحلهای قرار دارد؟
مراحل انجام عرضه سهام به تدریج و طبق برنامه ریزیهای انجام گرفته در حال اجراست و عواید این کار صرف بهبود زیرساخت های شرکت و توسعه ظرفیت تولید آرامکو خواهد شد. توسعه شعار اصلی مسئولان آرامکوست و با تمام توان به بهبود ساختار شرکت ادامه خواهیم داد.