تغییرات اقلیمی «عامل افزایش شمار پناهندگان»

تحقیقی در دانشگاه کلمبیای آمریکا به این نتیجه رسیده که گرمایش زمین به افزایش پناهجویان زیست‌محیطی می‌انجامد که در گروه‌های بزرگ از آفریقا به اروپا پناه خواهند آورد. برخی منتقدان به این تحقیق به دیده تردید می‌نگرند.

محققان اقتصادی نشریه معتبر علمی «ساینس» هشدار داده‌اند که شمار پناهجویانی که از آفریقا به دلیل گرمایش زمین به اروپا پناهنده می‌شوند افزایش می‌یابد. ولفرام اشلنکر، محقق دانشگاه کلمبیای آمریکا به همراه انوش میسیریان، بر این نظرند که به رابطه میان گرمایش زمین و افزایش پناهندگان به اروپا پی برده‌اند.

نتایج تحقیق ولفرام اشلنکر و انوش میسیریان نشان می‌دهد که میزان بالای گرمایش در سراسر جهان تا پایان این سده شمار متقاضیان پناهندگی در اروپا را تا ۲۸ درصد افزایش می‌دهد و گرمایش ۸ ۴ درجه‌ای جهان به افزایش ۱۸۸ درصدی تقاضای پناهندگی منجر خواهد شد.

خوآن کارلوس سیسکار، محقق یک موسسه تحقیقاتی در اتحادیه اروپا، که بودجه این تحقیق را تامین کرده، بر این نظر است که نتایج به دست آمده به شدت به کار سیاست‌مداران می‌آید، زیرا آنها باید متوجه شوند که تغییرات اقلیمی مرزی نمی‌شناسد.

روزنامه بریتانیایی گاردین نیز در تایید نتایج همین تحقیق گزارش داده که «تغییرات اقلیمی می‌تواند یک میلیون نفر را به سوی اروپا براند.» خبرگزاری‌های رویترز و آسوشیتدپرس نیز بر این نظرند که تغییرات اقلیمی به افزایش موج مهاجرت از آفریقا به اروپا می‌انجامد.

شیوه تحقیق مناقشه‌برانگیز

تحقیق ولفرام اشلنکر، محقق دانشگاه کلمبیای آمریکا و انوش میسیریان، شمار تقاضاهای پناهندگی در سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۴ را با تغییرات اقلیمی که در کشورهای مبدأ پناهجویان رخ می‌دهند، سنجیده است.

بنابراین این تحقیق به مقایسه‌ای مشخص مثلا درباره افرادی که در مزارع ذرت فعالیت می‌کنند رسیده است: آنجا که دمای حرارتِ بیش از ۲۰ درجه در مناطقی با مزارع ذرت افزایش یابد، شمار پناهجویان این مناطق نیز افزایش می‌یابد.

ولفرام اشلنکر و انوش میسیریان، مهم‌ترین دلیل فرار شهروندان از مناطق گرم را خشکسالی می‌نامند. آنها می‌گویند مناسب‌ترین درجه برای کشت ذرت ۲۰ درجه است. در چنین شرایط آب‌وهوایی شمار کسانی که از این مناطق به کشورهای دیگر پناهنده می‌شوند، بسیار کم است.

با بالا رفتن شدید گرما اما محصول ذرت این مناطق کاهش می‌یابد و همین عامل سبب می‌شود که مردم مجبور شوند محل زندگی‌شان را ترک کنند.

انتقادها به شیوه تحقیق

بسیارند محققانی که با شیوه تحقیق ولفرام اشلنکر، محقق دانشگاه کلمبیای آمریکا و انوش میسیریان موافق نیستند و به همین دلیل نیز نتایج این تحقیق را معتبر نمی‌دانند.

کریستیانه فرولیش، یکی از محققان دانشگاه هامبورگ در نفی این شیوه می‌گوید که مفهوم پناهنده طبق کنوانسیون ژنو به فردی اطلاق می‌شود که‌ به‌دلایلی مربوط‌ به‌ نژاد، مذهب‌، ملیت یا تعلق به اقلیت‌های قومی یا اجتماعی یا دگراندیشی و عقاید سیاسی مخالف تحت‌تعقیب قرار گیرد.

کریستیانه فرولیش به این ترتیب نتیجه می‌گیرد که با این تعریف از پناهجو، افرادی که به خاطر تغییرات اقلیمی مجبور به ترک محیط زیست خود می‌شوند را نمی‌توان پناهنده نامید. البته فرولیش این نظر را می‌پذیرد که گرمایش زمین می‌تواند به درگیری‌های سیاسی در هر منطقه‌ای منجر شود و دلیلی باشد برای آوارگی و پناهجویی.

فرولیش در ادامه به تحقیقات مختلفی اشاره کرده می‌گوید مردمی که به دلیل بحران‌های زیست‌محیطی مجبور به ترک زادوبوم خود می‌شوند، برخلاف پناهجویان سیاسی، به مناطق دوری نمی‌روند و بیشتر در کشور خود، اما در منطقه‌ای مناسب‌تر کوچ می‌کنند.

منتقدان همچنین بر این نظرند که میان تغییرات اقلیمی و موضوع پناهجویی در کشوری دیگر احتمالا رابطه‌ای وجود دارد، اما این تحقیق موفق نبوده این رابطه را با شفافیت نشان دهد و توضیح دهد که چگونه افزایش دما به افزایش آوارگی و پناهجویی منجر می‌شود.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن