درباره زلزله تهران صادق باشید احتمال زلزله دیگر منتفی نیست

یک استاد ایرانی دانشگاه کمبریج می‌گوید: به جای این‌که بیانیه‌های غلط و غیرواقعی از سوی مقامات منتشر شود، دولت‌ها باید مردم را آماده رخ‌داد یک زلزله با قدرت بالا کنند. آن‌ها باید به جد زیرساخت‌های حیاتی را را آماده کنند، ساختمان‌های ضعیف را دوباره بسازند، فساد در صنایع ساختمان‌سازی را متوقف کنند.

به گزارش خبرنگار بین الملل «انرژی امروز» دکتر مانوئل بربریان، استاد ایرانی دانشگاه کمبریج و عضو آکادمی علوم نیویورک، در یادداشتی در temblor به بررسی ابعاد زلزله تهران پرداخته است.

در این یادداشت، بربریان می‌نویسد این زلزله در ملارد، نزدیکی پایتخت ایران، ‌تهران، با 15 میلیون نفر جمعیت، رخ داد. بربریان ابتدا با عنوان توصیه‌های خوب و توصیه‌های بد به واکنش مسوولان ایرانی در مقابل زلزله تهران می‌پردازد.

توصیه‌های خوب و توصیه‌های بد

وی پس از توضیح در خصوص مشخصات زلزله و مرکز رخ‌داد آن و پس‌لرزها و هجوم مردم به خیابان‌ها، می‌گوید: علی مرادی، رییس مرکز زلزله شناسی ایران گفته است که با چندین پس‌لرزه‌ای که بعد از زلزله 5.2 ریشتری تهران ثبت شده است، خطر زلزله‌های بزرگ در پایتخت ایران کاهش یافته است.

علی مرادی با بیان این‌که هفت پس لرزه با قدرت 2 تا 3 ریشتر در تهران ثبت شده است، اضافه کرده است که «هیچ نگرانی در مورد زلزله بزرگ‌تر وجود ندارد».

بربریان ادامه می‌دهد: البته که هیچ چیز بالاتر از صداقت نیست. در تمام دنیا، 2 تا 10 درصد امکان دارد که زلزله‌هایی با قدرت بالاتر از 5 ریشتر پیش‌لرزه یک زلزله بزرگ‌تر باشد. سازمان زمین شناسی ایالات متحده بعد از هر زلزله متوسط تا طولانی  مدت در ایالات متحده بیانیه‌هایی بر اساس آمار منتشر می‌کند.

اما رخ‌داد پس‌لرزه‌ها بعد از زلزله 4.9 ریشتری به هیچ‌وجه نمی‌تواند احتمال رخ‌داد زلزله‌ای دیگر را از بین ببرد.

در مقابل، رییس سازمان مدیریت بحران تهران، احمد صادقی، به خبرنگاران گفته است که «زلزله می‌تواند پس‌لرزه‌های زیادی داشته باشد. پس‌لرزه‌ها حتی می‌توانند قوی‌تر هم باشند. سازمان مدیریت بحران از مردم می‌خواهد هوشیار باشند و به مکان امن بروند».

بربریان می‌نویسد: این بیانیه کاملا درست است و توصیه‌ای که این فرد دارد خیلی هم خوب است.

بعد از ین زلزله استاندار تهران، ‌ادارات تهران را در روز پنجشنبه تعطیل اعلام کرد. و به مردم توصیه کرد که آرامش خود را حفظ کنند. اخبار را فقط از منابع دولتی دریافت کنند و به خبرگزاری‌های خارجی اعتماد نکنند. او مرخصی نیروهای امنیتی و پلیس را هم لغو کرد.

محمد نجار، رییس سازمان مدیریت بحران وزارت کشور در تهران هم گفت که مردم باید در مکان‌ها ایمن بمانند. علی‌ بیت‌اللهی، مدیر بخش زلزله شناسی مهندسی وخطرپذیری وزارت راه و شهرسازی هم از مردم تهران و کرج خواسته بود تا سه ساعت در جای امن به سر برند.

اما این مقامات اصلا نگفته بودند که 15 میلیون نفر ساکنان مناطق تهران و کرج چگونه می‌توانند مکانی امن و ایمن برای خود بیابند.

یک استاد زمین‌شناسی هم به نام دکتر فاطمی، گفته بود که زمین لرزه روز چهارشنبه زمین‌لرزه اصلی بود و پیش‌لرزه نبوده و اینکه زمین لرزه قابل پیش‌بینی است و احتمال وقوع یک زمین‌لرزه ویران کننده در تهران را هم رد کرده بود.

صبح روز پنجشنبه علی مرادی، گفت که مردم نباید نگران باشند چون زلزله بزرگی رخ نخواهد داد و مردم به اخبار خارجی توجه نکنند.

آینده‌نگری

بربریان ادامه می‌دهد: باید تصریح کرد که زلزله در مناطق تهران-کرج-قزوین در جنوب دامنه‌های البرز، قابل پیش‌بینی و اجتناب‌ناپذیر است.

به جای این‌که بیانیه‌های غلط و غیرواقعی از سوی مقامات منتشر شود، دولت‌ها باید مردم را آماده رخ‌داد یک زلزله با قدرت بالا کنند.  آن‌ها باید به جد زیرساخت‌های حیاتی را را آماده کنند، ساختمان‌های ضعیف را دوباره بسازند، فساد در صنایع ساختمان‌سازی را متوقف کنند و دریافت «ایران کد برای طراحی ساختمان‌های مقاوم در برابر زلزله» را در تمام کشور اجباری کنند.

علی‌رغم این‌که نیم قرن پیش،‌ در دهه چهل، کد طراحی ساختمان مقاوم در برابر زلزله در ایران پیاده سازی شده است اما در زلزله‌های سال 1979 تا 2017 حدود 101  هزار نفر ایرانی جان خود را در زلزله از دست داده‌اند.

بربریان معتقد است دلیل این همه آسیب‌پذیری، آسیب‌پذیری هزار برابری ایرانی‌ها در مقابل زلزله در مقایسه با جایی مثل کالیفرنیا، کیفیت و نوع ساختمان سازی در ایران است.

تصویر زیر نشان دهنده میزان احتمال مرگ و میر مردم در زلزله در تمام دنیاست.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن