بالا رفتن قیمت به نفع عربستان و آمریکاست ایران نگران تحریم‌های جدید

تحلیلگر ارشد نفت و انرژی،تعمیرات خط لوله فورتیز بریتانیا، انفجار خط لوله نفتی لیبی و کاهش ذخایر نفتخام آمریکا را از دلایل اصلی بالا رفتن سریع قیمت نفت می داند.

به گزارش انرژی امروز، عبدالصمد رحمتی، تحلیلگر نفت و انرژی، در گفتگو با «انرژی امروز» علت بالا رفتن قیمت نفت را این طور عنوان کرد: ابتدا با کشف ترک خوردگی در بزرگترین خط لوله صادراتی بریتانیا که فورتیز نام داشته و در میدان های نفتی و گازی دریای شمال قرار دارد؛ موجب افزایش قیمت نفتخام به بیش از سطوح قیمتی دو سال و نیم گذشته شد. خط صادراتی فورتیز مهمترین و بزرگترین خط لوله نفتی از پنج خط لوله صادراتی دریای شمال است که با توجه به آنها قیمت نفت برنت تعیین می شود. این خط لوله روزانه 50۰ هزار بشکه نفت را به کشورهای مختلف صادر می کند.

وی دلیل بعدی را کاهش موجودی نفتخام آمریکا دانست که در آن زمان به میزان ۷.۴ میلیون بشکه کاهش یافت.

رحمتی دلیل آخر را نیز انفجار خط لوله نفتی لیبی عنوان کرد که ظرفیت انتقال آن ۹۰ هزار بشکه نفت در روز است.

این تحلیلگر معتقد است، روی هم رفته با در نظر گرفتن دو خط لوله مذکور انتقال حدود 600 هزار بشکه از نفت جهان تحت الشعاع قرار گرفت.

وی تصریح کرد: در نتیجه علت اصلی بالا رفتن قیمت نفت را می توان دو خط لوله ای دانست که اولی حدود یک چهارم از کل تولید نفت دریای شمال را به بریتانیا حمل می‌کند و بعدی موجب تحت تاثیر قرار دادن تولید و عرضه اوپک شد.

رحمتی، همچنین خاطر نشان کرد: در 9 آذر ماه سال جاری مصادف با آخرین نشست اعضای اوپک و غیر اوپک در وین این توافق حاصل شد که اعضای مذکور تولید نفتخام خود را در سطح کنونی ثابت نگه داشته و از افزایش آن تا پایان سال ۲۰۱۸ جلوگیری کنند. این تصمیم تولیدکنندگان نفتخام تأثیر اندکی بر بازار داشت. بنابراین، علت اصلی را می توان همان دو خطوط لوله و کاهش ذخایر نفتخام امریکا دانست.

چشم اندازه نفت در سال 2018

این تحلیلگر ارشد نفت و انرژی در خصوص چشم انداز نفت در سال 2018 گفت: عوامل ریسکی و تقویت کننده، دو موضوعی هستند که در قیمت نفت وچشم اندازه آن در سال 2018 موثر است.

وی در خصوص عوامل ریسکی اینگونه عنوان کرد: باید گفت با بالا رفتن قیمت نفت، تولید نفت شیل امریکا اقتصادی و بالا می رود که به نفع این کشور است. بنابراین تولید سریعتر از انتظار شیل و نفتخام ایالات متحده از عوامل ریسکی و کاهش قیمت نفتخام است.

رحمتی موضوع دیگر را، پایان زودرس توافق اعضای اوپک و غیر اوپک، پیش از تعادل بازار دانست و گفت: بحثی که در این خصوص وجود دارد با بررسی سابقه تاریخی می توان دریافت روسیه و عربستان بیشترین سهم در توافق کاهش تولید را داشته اند. عربستان به دلیل سهام آرامکو، تمایل دارد قیمت نفت بالا برود تا بهتر بتواند آن را در بازار بورس عرضه کند. عراق، امارات متحده عربی و الجزایر تمایل کمتری به ادامه توافق نشان داه اند. از سوی دیگر کشورهای نیجریه و لیبی که از توافق کنار گذاشته شده اند چنانچه تولید خود را سریع تر از آنچه که پیش بینی می شود افزایش دهند، موجب کمرنگ شدن اثرات کاهش تولید اوپک خواهند شد.

وی بالا رفتن قیمت نفت در این شرایط، را نیز به نفع کشور عربستان و میادین شیل امریکا دانست و اظهار کرد:عربستان در پی این است که ارزش سود سهام آرامکو، بالا رود و از طرف دیگر افزایش تولید شیل و افزایش سهم بازار آن در آسیا و اروپا خطری جدی برای اوپک تلقی می شود.

عوامل موثر در نزول و سعود نفت خام

این تحلیلگر ارشد نفت و انرژی برخی عوامل در سال 2018 را باعث نزول و برخی عوامل دیگر را باعث تقویت ارزش نفت خام دانست و گفت: ریسک های عمده و کاهش قیمت همچون تولید سریع تر از انتظار نفت شیل و نفت خام ایالات متحده و کاهش زودهنگام توافق اعضای اوپک و غیر اوپک قبل از تعادل بازار می تواند در این خصوص تاثیر گذار باشد.

رحمتی عوامل دیگری چون رشد سریع تر از انتظار اقتصاد جهانی و اختلاف در تولید نفت خام عراق، ونزوئلا و شمال آفریقا را در تقویت قیمت نفت خام موثر دانست و گفت: شمال آفریقا با کش و قوس هایی که انجام شده و پتانسیل نفتی که وجود دارد، بازار دنیا را نیز تحت الشعاع قرار می دهد. همچنین اگرتغییری در تولید عراق، ونزوئلا و شمال آفریقا اتفاق بیفتد، در نتیجه عرضه به بازار کم می شود، قیمت خود به خود بالا می رود.

آیا اعضای اوپک به توافق پایبند می مانند؟

تحلیلگر ارشد نفت و انرژی در خصوص پایندی کشورهای عضو و غیر عضو اوپک تصریح کرد: در خصوص کشوری مثل روسیه، این ابهام وجود دارد که به توافقش پایبند بماند یا خیر، یا کشوری مثل ونزوئلا، کاهش تولید خودش را بدون هیچ توافقی نگاه می دارد و وضعیت بد اقتصادی در ونزوئلا با توجه به اینکه از عرضه کنندگان نفت اوپک است ممکن است موجب اختلال در عرضه نفت اوپک شود. برخی کشورهای دیگر نیز بر اساس سیاست پیش می روند.مثلا کشوری همچون عربستان دنبال هر اتفاقی است تا قیمت نفت بالا رود. کشورهای دیگری چون امارات و عراق با توجه به طرح های توسعه ای که در کشورشان دارند، به دنبال این هستند که نفت را در بازار بیشتر عرضه کنند تا سهم بازارشان را بالاتر ببرند  بنابراین این ها همه به مسائل سیاسی و اقتصادی هر کشور باز می گردد.

چشم انداز اقتصاد نفتی ایران

رحمتی در خصوص چشم انداز اقتصاد نفتی ایران نیز خاطر نشان کرد: تحریم های جدید سنا علیه ایران در راه است. در پیش نویس قبلی بحث نخریدن نفت ایران از برخی کشورها مطرح بوده است که اگر این امر تصویب و اجرایی شود، بحث تولید ایران مطمئنا تحت الشعاع قرار خواهد گرفت.

وی با اشاره به شرایط پیش رو ایران اظهار کرد: ایران با چشم انداز قیمت نفت هر بشکه 55 دلار در بودجه 97 و شرایط پیش رو که چنانچه حدود 2.5 میلیون صادرات نفتخام داشت باشیم، قطعاً چشم انداز خوبی نخواهد بود مگر قراردادهای نفتی اجرایی شوند و شرکت های بزرگ نفتی با سرمایه گذاری خود بتواند این چشم انداز را تغییر دهند. حتی بخش خصوصی هم تابع همین بازار است به طوری که طرح های توسعه ای در بخش بالادست در سال جاری نیز کاهش خواهند داشت.

این تحلیلگر ارشد نفت و انرژی خاطر نشان کرد: با بودجه محدود شرکت ملی نفت و درآمد حدود 7 میلیارد دلار در سال 97، فقط می توان طرح های نگهداشت بخش بالادست را اجرا و حقوق و دستمزد را پرسنل را تأمین کرد. بر این اساس لزوم ورود شرکتهای خارجی در خصوص قراردادهای جدید نفتی و اجرایی شده آن به همراه ورود سرمایه در این شرایط ضروری است.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن