جذب 1000 نیروی جدید در وزارت نیرو در مراحل پایانی
معاون تحقیقات و منابع انسانی وزارت نیرو از افزایش دو برابری آموزشها در وزارت نیرو طی برنامه پنجم توسعه خبر داد.
علی اکبر مهاجری گفت: طی برنامه پنجم توسعه میزان آموزش در وزارت نیرو به لحاظ کمی دوبرابر شده و از حدود دو میلیون نفر ساعت به بیش از چهار میلیون نفر ساعت افزایش داشته است.
وی در خصوص برنامه ریزی وزارت نیرو جهت تأمین پایدار نیروی انسانی واجد شرایط در برنامه ششم توسعه، با اشاره به اینکه «وزارت نیرو مسئولیت مهمترین زیرساخت توسعه کشور و ارائه خدمات حیاتی و حساس آب و برق را عهده دار است که بدون شک تحقق توسعه کشور وابستگی جدی به توسعه خدمات وزارت نیرو و تحقق توسعه خدمات در این وزارتخانه وابسته به توسعه منابع انسانی است»، اظهار داشت: با توجه به اینکه تحقق اراده ملی و سازمانی بدون مدیریت درست منابع انسانی بهطور جامع و همه جانبه ممکن نیست و یکی از نقاط قوت کشور ما وجود منابع انسانی مستعد با تحصیلات و فراوانی بالا است که باعث خواهد شد بتوانیم بهترینها را جذب کنیم، وزارت نیرو از این فرصت برای جذب نیروهای علمی و کار آمد به درستی استفاده کرده است.
معاون تحقیقات و منابع انسانی وزارت نیرو یکی از زیرسیستمهای منابع انسانی را جذب نیروهای انسانی با کیفیت و مستعد خدمت بالا دانست و افزود: شرایط وزارت نیرو و کشور به گونهای است که افراد مناسبی برای ارائه خدمت در این وزارتخانه اعلام آمادگی میکنند، لذا طی سالهای اخیر با بهره گیری از برنامه بلند مدت وزارت نیرو، تلاش شد مسیرهای انحرافی جذب نیرو با انتخاب از بین داوطلبان بهصورت کاملاً عادلانه و شفاف و عمومی از طریق آگهی عمومی و آزمون کتبی صورت پذیرد.
وی ادامه داد: این مسیر در حال حاضر هم به لحاظ مسیرهای قانونی و هم پشتوانه مدیریتی کاملاً هموار شده است و امید میرود طی سالهای آتی با اخذ مجوز استخدام از سوی سازمان اداری و استخدامی کشور برای بخش دولتی و اعطای مجوز لازم به بخش غیردولتی، شرایط هموارتر شده و از استحکام بیشتری برخوردار شود تا بتوانیم حداقل در هر سال یک آزمون عمومی برای جذب علاقمندان به همکاری در وزارت نیرو داشته باشیم.
مهاجری با اشاره به اینکه در زمان حاضر بیش از 70 هزار نفر بهطور مستقیم در مجموعه وزارت نیرو وشرکت های زیرمجموعه همکاری دارند، افزود: خدمات آب و برق از رشد 6 تا 8 درصدی برخوردار بوده است و با عنایت به سیاستهای کلی نظام و تاکید مراکز و قوانین بالادستی از جمله برنامه ششم توسعه بر افزایش بهره وری (2.8 واحد از 8 درصد مورد انتظار برنامه) قرار است که تعداد نیروی انسانی که بطور مستقیم با این مجموعه و شرکتهای تابعه و وابسته همکاری میکنند در همین حدود حفظ شود.
وی اضافه کرد: برای این کار لازم است کمتر از خروجی نیروی انسانی، سالانه حدود دو هزار نفر به مجموعه این صنعت جذب شوند که خوشبختانه طی سالهای اخیر این شرایط به خوبی فراهم شده است و این روند ادامه خواهد یافت و در مقطع کنونی نیز مشغول جذب بیش از یک هزار نفر هستیم که کار آزمون و مصاحبه آنان پایان یافته و به مرحله گزینش رسیدهاند.
تأمین نیرو از مراکز آموزش عالی و مراکز تخصصی بین المللی
معاون تحقیقات و منابع انسانی وزارت نیرو در پاسخ به این سؤال که آیا برنامهای برای تأمین نیرو از طریق همکاری با مراکز آموزش عالی و سازمانها و مراکز تخصصی بین المللی برای سال آینده دارید؟ اذعان داشت: بدون اغراق در بین زیر سامانههای منابع انسانی، توانمندسازی از اهمیت زیادی برخوردار است و حفظ و ارتقای توانمندی آنان نیز در صنعت پیچیده آب و برق از مهمترین نیازهای بهبود بهره وری است.
وی با اشاره به اینکه در طول سالهای اخیر در این خصوص کار جامعی انجام شده و با وجود ظرفیتهای ملی و بین المللی، ظرفیتهای نسبی برای پیشبرد این مقصود تسهیل شده است، گفت: دراین خصوص هنوز جای کار هست و فاصله تا حد مطلوب زیاد است که میبایست قدمهای بزرگتری برای آن برداشته شود.
علی اکبر مهاجری افزود: با ابلاغ نظام جامع آموزش و تربیت فنی، حرفهای و مهارتی، بستر مناسبی نیز برای ارتقای سطح حرفهای و اجرای نظام صلاحیت حرفهای در شرکتهای بهره بردار و همکاری وزارت نیرو فراهم شده است که بحث پیرامون آن نیازمند فرصت بیشتری است.
وی با بیان اینکه طی برنامه پنجم توسعه میزان آموزش در وزارت نیرو به لحاظ کمی دوبرابر شده است و از حدود دو میلیون نفر ساعت به بیش از چهار میلیون نفر ساعت افزایش داشته است افزود: آموزش سرانه وزارت نیرو از 36.5 ساعت به 57.3 ساعت افزایش پیدا کرده است، لذا سیاست وزارت نیرو در زمان حاضر کنترل توسعه کمی آموزشها و توجه بیشتر به کیفیت آموزشها خواهد بود.
معاون تحقیقات و منابع انسانی وزارت نیرو با اشاره به این مطلب که برای تحقق این امر بایستی سطح مراکز آموزشی را به سطح بین الملل ارتقاء دهیم، افزود: بجز بورس هائی که به طور معمول با همکاری نهادهای ذیربط در حال انجام است، وزارت نیرو مصمم است با ایجاد قطبهای آموزشی بتواند شرایطی را فراهم کند تا هم امکان پذیرش کارکنان کشورهای همجوار برای آموزش در کشور فراهم شود و هم با جذب اساتید برجسته بین المللی در موارد لازم، بهره گیری از ظرفیتهای بین المللی را فراهم کند.
وی ادامه داد: با شروع نمونههایی از این حرکتها که طی سالهای اخیر ایجاد و یا توسعه یافتهاند، آمادگی مناسبی برای توسعه این همکاری به وجود آمده است که از جمله میتوان به همکاری کشور آلمان و مشاوری که در این زمینه با بخش آب و فاضلاب در اصفهان همکاری دارد اشاره کرد که به شکل گیری مرکز بین المللی آموزشهای حرفهای آب و فاضلاب انجامیده است.
مهاجری گفت: در این مرکز تاکنون بیش از هشت دوره آموزش برگزار شده که اهدافی چون تربیت مربیان کارآزموده برای آموزش فناوران و افراد حرفهای را در پی داشته است.
وی با اشاره به اینکه امید میرود کار استقرار این مرکز به زودی در اصفهان به نتیجه برسد و این مرکز به گونهای سازماندهی شود تا طرفهای آلمانی و ایرانی در قالب تعریف شده، همکاری مناسب آموزشی را به صورت پایدار تداوم دهند، افزود: در این همکاری انجمن آب آلمان (GWP) و شرکت 3INTER نیز مشارکت خواهند داشت.
معاون تحقیقات و منابع انسانی وزارت نیرو، افزود: با توجه به حجم استفاده از پمپ و ماشینهای آبی در کشور، مرکزی با همکاری وزارت نیرو و دانشگاه تهران در جزیره کیش احداث شده است که شرکت پمپ ایران، پشتیبانی خوبی برای تجهیز کارگاه منحصر به فرد این مرکز داشته است.
وی با بیان اینکه این مرکزبجز آمادگی ارائه سرویسهای آموزشی در داخل کشور به گونهای سازماندهی شده است تا بتواند آموزشهای لازم را در تراز بین المللی نیز ارائه دهد، افزود: در مرحله نخست این مرکز با توجه به نیاز سازمان آب و برق خوزستان تمرکز زیادی بر آموزش همکاران آن شرکت داشته و دارد و تاکنون بیش از 120 نفر، دورههای بهره برداری عمومی پمپ را در این مرکز گذراندهاند.
علی اکبر مهاجری افزود: این افراد پس از تکمیل دورههای عمومی دورههای تخصصی را نیز در همین مرکز طی خواهند کرد و در این خصوص دانشگاه تهران در حال امضای تفاهم نامهای با یکی از معتبرترین دانشگاههای چین در زمینه پمپ است که اطلاعات تکمیلی آن پس از مبادله تفاهم نامه اعلام خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه تمرکز اصلی وزارت نیرو بر همکاری با مراکز علمی (آموزشی و تحقیقاتی) و بهره مندی از ظرفیتهای آنان در جهت ارتقای سطح فنی و حرفهای در زمینههای آموزشی و پژوهشی است، گفت: با توجه به شرایط کشور و حجم عظیم افراد تحصیل کرده جویای کار به جز در موارد خاص (در سطح اساتید برجسته) تأمین نیرو (به معنای مصطلح آن در مدیریت منابع انسانی) از خارج از کشور در برنامههای وزارت نیرو نیست.
تاثیر دوره های ترویجی کارورزی در تأمین نیاز وزارت نیرو
معاون تحقیقات و منابع انسانی وزارت نیرو در پاسخ به این سؤال که دورههای ترویجی کارورزی و تحصیلات تکمیلی در شاخههای علوم اجتماعی چقدر میتواند در تأمین نیاز وزارت نیرو مؤثر باشد؟ گفت: وزارت نیرو با ارائه خدمات گسترده در اقصی نقاط کشور و اجرای طرحهای مهم آب و برق با اثرگذاری اجتماعی و زیست محیطی در محدودههای شهری، روستایی تعامل گستردهای با مردم و محیط زیست دارد، لذا در دورههای گذشته تلاشهای متعددی برای ارتقاء سطح تعامل با مردم به ویژه کانونهای جمعیتی به عمل آمده است که در دوران سازندگی و دوره پس از آن که توسعه فیزیکی به ویژه مهار آبهای سطحی از اولویتهای کشور محسوب میشد، وزیر نیرو طی بخشنامهای شرکتهای خود را مکلف کرد که طرحها باید دارای پیوست زیست محیطی و اجتماعی باشند، لیکن حاکمیت مهندسین وزارت نیرو موجب میشود که توجه به مسائل اجتماعی و بعضاً زیست محیطی در اولویت اول قرار نگیرد.
وی در ادامه افزود: هرچند طی همان دوران تلاش زیادی شد که در آموزشهای مدیران جایگاهی برای توسعه و توانمندی آنان منظور گردد، لکن محدودیت زمانی نیازهای متفاوت مدیران در موضوعات متعدد از قبیل مباحث مدیریتی، منابع انسانی، بنگاهداری و مسائل اقتصادی، مالی، حقوقی و فناوریهای جدید به ویژه فناوری اطلاعات موجب میشد که این بخش از آموزش نیز با محدودیتهایی مواجه شود.
مهاجری گفت: فقدان یک جایگاه مناسب برای ترویج تفکرات اجتماعی در مجموعه این صنعت اجتماع محور موجب میشد که موضوع در اولویت قرار نگیرد.
وی با بیان این مطلب که در دولت یازدهم در ساختار وزارت نیرو دفتری با عنوان دفتر محیط زیست، ایمنی، بهداشت و امور اجتماعی ایجاد شده است که مسئولیت ترویج، تدوین و استقرار نظام مدیریت اثرات، حقوق و مسئولیتهای اجتماعی در مجموعه وزارت نیرو را بر عهده دارد، اظهار داشت: بایستی طی سالهای پیش رو، شرایط را برای حضور بیشتر کسانی که در علوم اجتماعی دارای تخصص هستند فراهم نمود و بستر لازم را برای پذیرش این مهم، از طریق دورههای تکمیلی برای مدیران و کارکنان ذیربط تسهیل کرد.
معاون تحقیقات و منابع انسانی وزارت نیرو ادامه داد: از تجربههای خوب وزارت نیرو ورود مهندسین کارآزموده صنعت به مباحث میان بخشی و تربیت افرادی است که فراتر از مهندسی و علوم دقیق به علوم انسانی، اجتماعی و اقتصادی هستند و این آموزشها میتواند شرایط اولیه و بستر مناسبی را برای حضور متخصصین علوم اجتماعی فراهم کند.