زنگنه برای خوراک پتروشیمی از کدام ستاد مجوز گرفت؟
وزیر نفت اعلام کرد که ستاد ویژه تدابیر اقتصادی که این وزارتخانه از آن مجوز گرفته؛ با تصویب دولت به وجود نیامده که با تصویب دولت منحل شود.
به گزارش خبرنگار نفت و گاز « انرژی امروز» بعد از گزارش نفریغ دیوان محاسبات بود که زنگنه در پاسخ به مسئله مطرحشده در خصوص واریز نشدن 4 هزار و 479 میلیارد تومان وجوه دریافتی از محل فروش خوراک پتروشیمیها به خزانه کل کشور در برنامه نگاه یک گفت: در گذشته شرکت نفت یک سری محصولات هیدروکربنی از پتروشیمیها میخرید و آن را با موادی قاطی میکرد و بهجای بنزین، آن را در جایگاهها عرضه میکرد، و از زمانی که دولت یازدهم تشکیل شد، جلوی این کار را گرفتیم و با مجوزی که در سال 92 از ستاد تدابیر ویژه شورای امنیت ملی گرفتیم، مقرر شد پتروشیمیها خوراک خود را صادر کنند و وجوه دریافتی از محل صادرات خوراک پتروشیمیها برای واردات بنزین اختصاص یابد.
زنگنه با بیان اینکه «این اتفاق چند سال است در حال انجام است و برای این کار از مقام مجاز، مجوز گرفتهایم»، گفت: ما در این کار تهاتر میکنیم یعنی درآمد حاصل از صادرات خوراک پتروشیمیها را برای واردات بنزین اختصاص میدهیم و این مسئلهای است که هر سال تکرار میشود و آقایان هم این را میدانند، حالا نمیدانیم چرا ادعا شده درآمد حاصل از خوراک پتروشیمیها به حساب خزانهداری کل کشور واریز نشده است.
وزیر نفت تاکید کرد: همه این کارها با مجوز مقامهای مجاز انجام شده وهیچ انحرافی در این مسئله رخ نداده است.
این صحبت ها در حالی از سوی زنگنه مطرح شد که ابهامات جدیدی را با خود به همراه داشت، ابهاماتی که غلامحسین حسنتاش، کارشناس ارشد حوزه انرژی در یادداشت خود در این خصوص نوشت: هیات وزیران در دولت یازدهم در اولین روزهای کاری خود در مرداد ۹۲ طی مصوبهای تمام ستادها و کمیسیونهای ویژه و از جمله ستاد ویژه تدابیر اقتصادی را (غیر از کمیسیونهای دائمی دولت) منحل کرد و لذا منظور وزیر نفت دقیقا کدام ستاد است؟
ازطرفی خبرگزاری فارس در تاریخ سوم شهریور 1394 به نقل از آقای جهاگیری خبر از لغو ستاد تدابیر ویژه و سیاستهای آن داده و گفته تمامی تصمیماتی که در دوران تحریم اتخاذ شده است باید لغو شود، چرا که در آن دوره ستاد تدابیر اقتصادی بعضا به دلیل شرایط تحریم برخی قوانین و مقررات کشور را دور میزد که در شرایط پساتحریم از جمله اولین اقداماتی که باید صورت گیرد، این است که این ستاد و سیاستهای دوران تحریم ملغی اعلام شود.
یک مقام آگاه نیز در دولت نیز گفته بود مصوبه تشکیل ستاد و وظایف آن لغو نخواهد شد و بنا به اتقضا زمان دیگر این ستاد تشکیل نخواهد شد و عملا حذف شده تلقی میشود.
گفتنی است ستاد تدابیر ویژه اقتصادی در زمان های بحرانی همچون جنگ و تحریم در کشور ایجاد میشود تا برخی قوانین و مقررات کشور را دور بزند و پس از اتمام دوران بحران شرایط به حالت عادی باز میگردد.
با توجه به این مستندات، وزیر نفت در نشست خبری خود در این خصوص در پاسخ به خبرنگار نفت و گاز «انرژی امروز» گفت: این ستاد با تصویب دولت به وجود نیامده که با تصویب دولت منحل شود.
وی خاطر نشان کرد: این ستاد با تصمیم شورایعالی امنیت ملی به وجود آمده است و اسم آن «ستاد تدابیر ویژه اقتصادی شورایعالی امنیت ملی» است. گرچه رئیس این ستاد معاون اول رئیسجمهوری است، اما عملا یک نهاد زیر نظر شورایعالی امنیت ملی است.
زنگنه تاکید کرد: این ستاد به دلیل تحریم به وجود آمد و مصوباتی هم که اعلام میشود، با همان روال گذشته است و ما با مجوز این ستاد سال های متمادی است که اجازه واردات بنزین برای تهاتر با میعانات گازی به پتروشمی ها را داشته ایم.
وزیر نفت در خصوص تاریخ صورت جلسه این مجوز گفت: تاریخ این دستور را نمی دانم اما اسناد آن موجود است.
حال سوالی که در این جا مطرح میشود این است که مگر خود شما نمیگویید، این ستاد به دلیل تحریم به وجود آمده است، آیا سال 1395 ما هنوز در تحریم به سر میبردیم که از این ستاد مجوز گرفتهاید؟ اگر شورایعالی امنیت ملی نظر نهایی را میدهد، پس آقای جهانگیری بهعنوان رئیس این ستاد، چگونه به خبرگزاری فارس در تاریخ سوم شهریور ماه 1394 خبر از لغو ستاد تدابیر ویژه و سیاستهای آن داده است؟
بویژه آنکه جهانگیری در آن مصاحبه گفته بود: تمامی تصمیماتی که در دوران تحریم اتخاذ شده است باید لغو شود، چراکه در آن دوره ستاد تدابیر اقتصادی بعضا به دلیل شرایط تحریم برخی قوانین و مقررات کشور ایجاد شده است تا تحریمها را دور بزند.
همچنین معاون اول رئیسجمهوری خاطرنشان کرده بود: «در شرایط پساتحریم از جمله اولین اقداماتی که باید صورت گیرد، این است که این ملغی اعلام شود». حال، چگونه بعد از گذشت بیش از دو سال هنوز آقای زنگنه میگوید که این ستاد پابرجا است؟