تا سال 2025 جایی در برنامه سرمایهگذاران نفت و گاز نداریم برای گاز مازاد فکری کنیم
یک کارشناس ارشد حوزه انرژی گفت: اینکه امروز برای تامین سرمایهگذاری فکر چاره هستیم، خوب است؛ اما ابتدا باید مشکلات قبل از سرمایهگذاری را حل کرد.
به گزارش خبرنگار «انرژی امروز»، غلامحسین حسن تاش طی سخنانی در پنل «تبیین و ارزیابی ابزارهای مالی و توجیهپذیری سرمایهگذاری در حوزه انرژی» که در هفتمین کنفرانس بینالمللی رویکردهای نوین در نگهداشت انرژی و محیط زیست (ایتک) برگزار شد؛ افزود: ما یک سری مشکلات قبل از سرمایهگذاری داریم و تا آنها را حل نکنیم، مشکل سرمایهگذاری ما حل نمیشود.
از دیدگاه حسن تاش اینکه امروز برای تامین سرمایهگذاری فکر چاره هستیم خوب است اما ابتدا باید مشکلات قبل از سرمایهگذاری را حل کرد.
وی با بیان اینکه «اصلا سرمایهگذاری برای چیست؟»، گفت: گاهی ارقامی در بخش بالادستی صنعت نفت گفته میشود که نیاز به سرمایهگذاری است، اما هیچ گاه شاهد یک برنامه جامع توسعه میادین هیدروکربنی نبودهایم که ارائه شود که طبق این برنامه کدام میادین را به چه دلیلی میخواهیم توسعه دهیم و هزینه مورد نیاز برای هر بخش آن چه میزان است.
از دیدگاه حسن تاش؛ برای توسعه میادین، ارقامی فرضی بدون هیچ سند و مدرکی ارائه داده میشود و مشکل اصلی همینجا است.
این کارشناس انرژی گفت: میادین نفتی مادر ایران رانتی است؛.یعنی قیمت نفت با مارژین هزینه تولید نفت دنیا تعیین میشود. درحالیکه هزینه نفت تمام شده در خلیج فارس کمتر از این میزان است و این خود یکی از مشکلات ما است. به همین دلیل به اقتصادهای ما اقتصاد رانتی نیز میگویند.
حسن تاش خاطر نشان کرد: پروژههای ما در میادین نفتی باید پروژههای فیزیبلی باشد و بازگشت سرمایه خوب و مطلوبی داشته باشد.
عضو انجمن اقتصاد ایران تاکید کرد: اگر این چنین باشد و پروژهها با اسناد و مدارک محکم و قابل پذیرش بانکها ارائه کرده باشد، روی میز هر بانکی بگذارد، باید تامین مالی شود.
وی تضریح کرد: حتی اگر بانکهای خارجی به دلایل تحریم وارد این سرمایهگذاری نمیشوند، اگر بانک داخلی از سود خود مطمئن باشند، مطمئنا این سرمایهگذاری را خواهد داشت.
حسن تاش در مورد چالشهای صادرات گاز نیز گفت: به دلیل طولانی شدن بحران روابط ایران با جامعه بینالمللی، کشورهایی که با برنامه هستند، برنامههایشان را تا سال ٢٠٢۵ بستهاند و از آنجایی که برنامه ایران برنامه روشنی نبوده است، ما را از برنامههایشان بیرون گذاشتهاند. در نتیجه برنامههای ما برای صادرات گاز در افق پیش رو بسته است. از طرفی ٧٠ درصد مصرف انرژی را روی مصرف داخلی گذاشتهایم.
وی خاطر نشان کرد: با بهرهبرداری از فازهای مختلف پارس جنوبی ما را بهزودی با گاز مازاد مواجه میکند. چرا که با توسعه این فازها و تولید گاز ابتدا بازار داخلی اشباع میشود و از آنجایی که صادرات چندانی هم نداریم، با مازاد گاز روبه رو خواهیم شد که باید برای آن فکری کنیم.