انرژی میادین ایران از دست رفته است استراتژیهای کلاسیک توسعه پاسخ نمیدهد
مدیرعامل سابق شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با اشاره به ضرورت و چالشهای توسعه به بیان استراتژی توسعه پرداخت و گفت: شاید روزی عوامل بقاء، آب و هوا و غذا بود؛ اما امروز انرژی است و کسانی حکمرانی جهان را در دست دارند که در حوزه انرژی حرف برای گفتن داشته باشند.
به گزارش خبرنگار «انرژی امروز»، سلبعلی کریمی در پنلی با موضوع «طرحهای توسعه میادین نفت و گاز» که در دومین روز کنگره بینالمللی شرکتهای اکتشاف و تولید برگزار شد؛ با اشاره به راههای نرفته ایران با توجه به پتانسیلهای موجود، گفت: برای رسیدن به اهداف عالی، نیاز به استراتژی، شناخت چالشها و تنظیم برنامه قابل اجرا داریم. توسعه میادین صرفا کار فیزیکی نیست؛ بلکه برتریای به ما میدهد که بتوانیم خود را متمایز کنیم.
وی با اشاره به اینکه «E&.Pها در بالادست و IOCها در تکمیل زنجیره صنعت نفت فعال هستند»، گفت: پس از اکتشاف، تجاری بودن میدان را ابتدا ارزیابی و بر اساس آن اولویت بندی و سپس بار دیگر ارزیابی میکنیم.
این مدیر صنعت نفت ایران گفت: به دلیل اینکه میادین ما نیمه عمر خود را طی کردهاند، انرژی میادین از دست رفته است؛ گرچه نفت درجا دارند. بنابراین، باید فعالیتهای تولید ثانویه و ثالثیه را انجام دهیم و هزینه سرمایهگذاری بالا میرود.
کریمی با اشاره به اینکه «مهندسین نفت به دنبال افزایش ضریب بازیافت هستند»، گفت: R P ما بالای ۱۰۰ و در سایر کشورهای توسعه یافته حدود ۲۰ تا ۲۲ است. بسیاری از شرکتهای در ارتباط با ما تکنولوژی دارند؛ اما تکنولوژی برتر ندارند. تکنولوژی تابع زمان و نیاز و عامل رقابت است. امروز استراتژیهای کلاسیک پاسخگو نیستند و باید به روز باشیم.
مدیرعامل سابق شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با اشاره به مبانی استراتژیک گفت: قراردادهای بای بک، یک مشکل داشت و این که دیگر پیمانکار تعهدی برای تولید نداشت. کشورهای همسایه با جذاب کردن قراردادها سرمایهگذاران را جذب کردند. خوشبختانه اکنون بخش خصوصی سرمایهگذار میتواند بهرهبرداری نیز کند.
وی با اشاره به چالشهای توسعه میادین نفت و گاز گفت: توسعه میادین پیچیدگی با اثرات مالی و تکنولوژی دارد. بنابراین، نیاز به سرمایه و تکنولوژی است. هر جا که اینها فراهم نباشد طرحهای توسعه مانند جوجه تیغی شده، در پوست خود فرو میروند و اثربخشی ندارد.
کریمی همچنین با اشاره به گذشتن نیمه عمر جاههای نفت، تغییرات آب و هوایی و ریزگردها به عنوان چالشهای موجود، گفت: تا زمانی که در تخلیه طبیعی هستیم، حتی در همین زمان نیز بازدهی چاه را درنظر نمی گیریم. ما در افق ۱۰ ساله در سطح جهانی نیاز داریم که در بازار انرژی ثبات داشته باشیم. ما به برنامهای نیاز داریم که بتوانیم روند تحولات انرژی را مانیتور کنیم؛ چرا که روند این تحولات دست ما نیست. از سوی دیگر، انرژیهای تجدیدپذیر جهان را به سمتی میبرد که نیاز به سوخت مایع کاهش باید.
کریمی تاکید کرد: همه چیز تابع دولت است و تا زمانی که اقتصاد از بخش دولتی به بخش خصوصی منتقل نشود، مشکل خواهیم داشت. یک زمانی نفت فراوان و مشتری بلندمدت داشتیم، تولید صیانتی معنا داشت؛ اما امروز که باید هزینهها حداقل و درآمدها حداکثر شود. پاسخگویی به نیاز جوانان و میانسالان کشور از این منابع انجام میشود، باید اثربخشی اقتصادی برای توسعه فعالیتها صورت گیرد.
وی با تاکید بر اینکه «به لحاظ ذخیره نفت و گاز در دنیا اول هستیم و ۱۱۰ سال هم سابقه داریم و این مزیت ماست»، گفت: به دلیل اینکه نگاه مهندسی در کشور درست نیست، هزینه زندگی در کشور بالا رفته است؛ باید در مهندسی تغییر نگرش داشته باشیم.
مدیرعامل سابق شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با اشاره به مزیتهای ایران، گفت: ما بیشترین نیروهای ماهر و متخصص را در منطقه و رتبه سه تا چهار را در جهان داریم، تولید در ایران با هزینه کمتر صورت میگیرد. البته روشهای مدیریت به روز را نداریم و این کار در این سیستم دولتی امکان پذیر نیست. تهدید ما نیز رقبای ما هستند.
کریمی با تاکید بر اینکه «ما نیاز به تکنولوژی پیشرفته داریم»، گفت: باید شرایط را برای شرکتهای E&.P فراهم کنیم که بتوانند در فضای بینالمللی فعال باشند.
وی تصریح کرد: هیچ جای دنیا سرمایه نفت و گاز را به اندازه ایران تخریب و برای آن چالش ایجاد نمیکنند. اگر چیزی را نمیدانیم، یاد بگیریم؛ نه آنکه آن را تخریب کنیم.